Kad god pomislim na detinjstvo, osetim miris hleba. Setim se toplih ruku koje me drže dok prolazimo pored pekare, i vrućih kifli, milerama i rotkvica.
Verovatno zato toliko volim hleb. Sa svim i svačim. Posebno kad u priči ima luka.
Hleb sa lukom, i crnim i belim, tucanom paprikom, maslinovim uljem i timijanom zvuči kao savršena kombinacija. Ispostavilo se da to i jeste.
Kako miriše vaše detinjstvo?
Sastojci:
Recept preuzet sa bloga
Joy the baker
1 šolja tople vode
2 1/4 kašičice suvog kvasca
prstohvat šećera
115 g putera
1 kašika timijana
1 manja glavica ljubičastog luka (sitno iseckan)- Joy je koristila vlašac
3/4 kašičice tucane paprike
2-3 češnja belog luka (sitno iseckan)
4 šolje brašna
2 kašičice soli
malo bibera
maslinovo ulje, krupna so i tucana paprika za posipanje
Kvasac stavitiu šolju sa malo tople vode i šećera. Lagano izmešati i ostaviti da se kvasac zapenuša.
Puter rastopiti i dodati u njega timijan, tucanu papriku, beli i ljubičasti luk. Ostaviti sa strane.
Brašno staviti u posudu u kojoj ćete mesiti hleb. Dodati so i biber. Preko brašna sipati kvasac i puter sa lukom i začinima. Mesiti oko 10-12 minuta dok smesa ne postane glatka i prestane da se lepi za zidove posude.
Testo prebaciti u nauljenu posudu i pokriti plastičnom folijom. Ostaviti na toplom mestu oko sat vremena odnosno, dok testo ne naraste duplo.
Kada je testo naraslo, mesiti ga još 2 minuta pa potom prebaciti u vatrostalnu posudu nauljenu maslinovim uljem. Na površini testa napraviti nožem dosta dubok krst. Sipati preko 3 kašike maslinovog ulja, posuti tucanom paprikom i morskom soli.
Posudu poklopiti i peći u već zagrejanoj rerni na 250C pola sata. Posle toga smanjiti toplinu na 200C, skloniti poklopac i peći još 15-20 minuta.
Kada je vreme isteklo, izvaditi iz rerne i pustiti da se ohladi pre vađenja iz posude.
Zbog mog neiskustva u mešenju testa, moj hleb nije ispao kao od Joy. Ali je toliko bio ukusan da sam morala ovaj recept da podelim sa vama.
Prijatno!