02 03 Hleb & Lale, food & photography: Miris iz detinjstva 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Miris iz detinjstva

34

Kad god pomislim na detinjstvo, osetim miris hleba. Setim se toplih ruku koje me drže dok prolazimo pored pekare, i vrućih kifli, milerama i rotkvica.
Verovatno zato toliko volim hleb. Sa svim i svačim. Posebno kad u priči ima luka.
Hleb sa lukom, i crnim i belim, tucanom paprikom, maslinovim uljem i timijanom zvuči kao savršena kombinacija. Ispostavilo se da to i jeste.


Kako miriše vaše detinjstvo?


Sastojci:
Recept preuzet sa bloga Joy the baker

1 šolja tople vode
2 1/4 kašičice suvog kvasca
prstohvat šećera
115 g putera
1 kašika timijana
1 manja glavica ljubičastog luka (sitno iseckan)- Joy je koristila vlašac
3/4 kašičice tucane paprike
2-3 češnja belog luka (sitno iseckan)
4 šolje brašna
2 kašičice soli
malo bibera
maslinovo ulje, krupna so i tucana paprika za posipanje

Kvasac stavitiu šolju sa malo tople vode i šećera. Lagano izmešati i ostaviti da se kvasac zapenuša.
Puter rastopiti i dodati u njega timijan, tucanu papriku, beli i ljubičasti luk. Ostaviti sa strane.
Brašno staviti u posudu u kojoj ćete mesiti hleb. Dodati so i biber. Preko brašna sipati kvasac i puter sa lukom i začinima. Mesiti oko 10-12 minuta dok smesa ne postane glatka i prestane da se lepi za zidove posude. Testo prebaciti u nauljenu posudu i pokriti plastičnom folijom. Ostaviti na toplom mestu oko sat vremena odnosno, dok testo ne naraste duplo.
Kada je testo naraslo, mesiti ga još 2 minuta pa potom prebaciti u vatrostalnu posudu nauljenu maslinovim uljem. Na površini testa napraviti nožem dosta dubok krst. Sipati preko 3 kašike maslinovog ulja, posuti tucanom paprikom i morskom soli. Posudu poklopiti i peći u već zagrejanoj rerni na 250C pola sata. Posle toga smanjiti toplinu na 200C, skloniti poklopac i peći još 15-20 minuta.
Kada je vreme isteklo, izvaditi iz rerne i pustiti da se ohladi pre vađenja iz posude.

Zbog mog neiskustva u mešenju testa, moj hleb nije ispao kao od Joy. Ali je toliko bio ukusan da sam morala ovaj recept da podelim sa vama.

Prijatno!

Labels:

35 36 37 38