02 03 Hleb & Lale, food & photography: Subota 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Subota

34

Volim večeri sa Ivanom, Bobyem, Jasminom i Peđom. Uvek nešto jedemo i pijemo dobro vino. I smejemo se. Nikad nemamo desert posle večere i uvek kukamo da nam se jede nešto slatko.
Tako je bilo i u subotu. Ali bilo je i deserta.
Jeli smo burgere od sočiva u tortilji, namaz od sira i jogurta, indijske orahe i suvo grožđe i svežu, nezačinjenu salatu. Posle nismo gledali film, iako je bilo u planu, već New Girl. Podelili smo jednu Duplo čokoladicu.
Na kraju, Peđa je kunjao na fotelji, Boby i Miljan gledali boks, a nas tri smo se pitale zašto neko, uopšte, gleda boks...
Sve je ispalo super.

 

Burgeri od sočiva sa bademima
Sastojci za 3 osobe:

1 šolja zelenog sočiva

1  crni luk (sitno iseckati)
3/4 šolje na kockice seckane šargarepe
1/3 šolje sitno seckanih, pečenih badema
1 žumance
1 čen belog luka (sitno iseckati)
timijan, so, biber
maslinovo ulje
1 kašika limunovog soka

Skuvati sočivo. Kada je gotovo, ostaviti sa strane da se ohladi i osuši.
Na maslinovom ulju, na jačoj vatri brzo propržiti šargarepu i luk,dodati bademe, timijan, so i biber. Ostaviti da se ohladi.
U blenderu sjediniti ohlađeno sočivo, šargarepu i luk. Dodati limunov sok, beli luk, so i biber. Izmiksati dok se ne dobije konzistencija takva da kada se smesa stavi u ruku, mogu se formirati burgeri koji se ne razlivaju ili raspadaju. Na kraju dodati žumance i korigovati začine po želji. Poklopiti i ostaviti u frižideru sat vremena.
Nakon što je smesa odstojala, formirati burgere, debljine 1-2 cm.
Burgere peći na maslinovom ulju, na srednje-jakoj vatri, po 2-3 minute sa svake strane dok se ne zarumene. Pažljivo ih okretati da se ne bi raspali.
Ukoliko u tiganj stavite manje burgera, bolje će se zarumeniti i postoji manja šansa da se  raspadnu.

Namaz od sira

2 kašike sitnog sira
1 kašika majoneza
malo jogurta, čisto da bude kremasto
karija i mlevenog, suvog belog luka po želji

Prijatno!







Labels: , ,

35 36 37 38