Gocin blog, Kuhinjske priče, sam počela redovno da pratim jer mi se jako svidelo što ume tako lepo da dočara njen život u Danskoj. Volim njen entuzijazam, zadovoljstvo što živi tamo i uživanje u sitnicama koje život znače.
Tako me zainteresovala da jedva čekam da posetim Dansku!
Jako sam srećna što je napisala ovaj post u kome je opisala samo jedan od mnogo razloga zašto je Danska destinacija koju ne bismo trebali da zaobiđemo.
Još na poklon dobijamo jedan divan recept za pužiće koji mirišu na kardamom i cimet.
Uživajte!
"Kopenhagen
Kopenhagen, jedan od najljepsih
gradova Skandinavije, ocarace i osvojice svojim sarmom sve one koji ga posjete
prvi put i svaki naredni put. Lijep je zimi pod snijegom i bajkovit dok je
okupan svjetlima bozicnih sijalica u decembru, lijep je u proljece, kada su
ulice prepune prodavaca tulipana, ali je ipak najljepsi ljeti, okupan suncem.
Kopenhagen ima draz starog grada
u kome se ispreplice staro i novo, skandinavska kultura sa kulturom doseljenika
iz cijelog svijeta i zbog cega se Kopenhagen razlikuje od ostatka Danske, pa
cak i ostatka Skandinavije.
To je grad u kojem se uvijek
nesto desava, ne samo u koncertnim dvoranama, pozoristima, muzejima ili
galerijama, nego i na ulicama u gradskom jezgru.
Jedno od najposećenijh mjesta u Kopenhagenu je svakako Nyhavn kanal iskopan jos 1673.godine, a oduševiće vas mali restorani i zivopisne fasade kuca starih preko 300 godina u kojima je u svoje vrijeme zivio i H.K.Andersen.
Tivoli je zabavni park u centru grada, centar raznih zbivanja, predstava i koncerata, a ne zaobilaze ga ni turisti ni slavne licnosti, koje borave u Kopenhagen. U Tivoli-parku je mnostvo restorana vrhunskog ranga, kao i na primjer restoran sa specijalitetima iz bivse Jugoslavije, poznat po dobroj hrani i mnostvu specijaliteta iz raznih krajeva.
Amalienborg dvorac svakog dana u
12 nudi turistima bajkoviti dozivljaj smjene straze "olovnih
vojnika". Na odredjene dane u godini kao na primjer 16. aprila, mozda vam
i sama kraljica Margrethe 2. mahne s prozora na svoj rodjendan.
Ipak, najveca danska turisticka
atrakcija je Mala sirena, skulptura na kamenu, na koju su Danci jako ponosni.
Neki turisti se razocaraju
vidjevsi Malu sirenu, jer je vjerovatno zamisljaju ogromnom. Jedan period bila
je izlozena u Sangaju na jednom danskom paviljonu i tu predstavljala Dansku,
sto je u Kopenhagenu izazvalo ogromnu polemiku, jer je mnogima nedostajala, a i
nasljednici samog skulptora su se protivili.
Na dan kad je odlazila u Kinu bio
je priredjen oprostaj u luci na kome je
bilo dosta ljudi, koji su je ispratili kao zivu osobu uz pjesmu i zastave.
Tipicno danski. Dok se skulptura nalazila u Kini, turisti su mogli vidjeti
njenu kopiju, ali ne na kamenu, nego u malom jezeru u zabavnom parku Tivoli. Na
povratku u Dansku, docekana je kako samo njoj dolikuje.
Ali zivot Male sirene nije uvijek
bio sretan. Dva puta su joj odrubljivali glavu, jednom odsjekli ruku, kojom se
drzi za kamen. Slike Male sirene bez glave obisle su svijet. Koliko je svijet
fasciniran ovom malom statuom govori i podatak da se u nekim gradovima nalaze
slicne skulpture kao na primjer u Vancouver u Kanadi.
Inace, Malu sirenu je napravio
skulptor Edvard Eriksen 1913. godine, model za skulpturu bila je njegova zena
Eline, a Mala Sirena je lik iz H.K. Andersenove bajke.
Na kraju ove male setnje kroz Kopenhagen zasladicemo se tipicnom
danskom poslasticom.
Puzici sa cimetom
Za ovaj recept potrebno je:
Za tijesto:
250 gr brasna pola bijelo/pola
integralno
so
1/2 cajne kasike kardemome
2 supene kasike secera
175 gr maslaca ili margarina
½ dcl mlijeka
30 gr svjezeg kvasca
Za fil:
100 gr maslaca
1 dcl secera u prahu
2 cajne kasike cimeta
Postupak:
Brasno, so, kardemomu i secer
pomijesati i u to umijesati margarin
Kvasac rastopiti u toplom mlijeku
i usuti u brasno, te zamijesiti tijesto
Staviti da nadolazi
Rastanjiti tijesto
Napraviti fil tako sto se rastopi
maslac i pomijesa sa cimetom i secerom u prahu
Ovim filom namazati razvaljano
tijesto, zarulati po duzini i rezati kolutove otprilike 2 cm debljine
Ostaviti jos jednom da nadolazi
Namazati razmucenim jajetom
Peci 12 minuta na 225 stepeni
Prije nego se sasvim ohlade ukrasiti
po zelji glazurom od secera u prahu i vode"