02 03 Hleb & Lale, food & photography: Ručak za mamu 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Ručak za mamu

34


Leto 1993 godine, u Kovilju, mama i ja smo se spakovale, napravile sendviče od domaćeg hleba i pečenog mesa i krenule na put. Idemo u Nemačku kod tate. Vozom iz Novog Sada preko Budimpešte, Praga, do Minhena. Avantura.

Sve sendviče smo pojeli još na železničkoj stanici u Novom Sadu jer smo rano morale da krenemo iz Kovilja, ko zna dal će pući guma na autobusu ili ... Za svaki slučaj. Voz kreće u ponoć.
U Budimpešti rano jutro, trčimo na voz za Prag, prolazimo pored tek otvorene pekare. Mirišu mađarske delicije, nama krče creva al ne smemo da zakasnimo. U kupeu sa nama dva Nemca, blaženi klopaju iz Mc Donald’s kesica. Za Mek znam iz filmova. Mislim se, blago njima.  Nekako su smešni, simpatični, drugačiji i novi. Al, oni naši sendviči su bolje mirisali. Mama i ja se smejemo. Ja plačem, kao i uvek kada se smejem od srca.
Stanica u Pragu izgleda nestvarno. Osećam se kao u nekom filmu među tim ljudima što pričaju drugi jezik. Dobrom filmu. Prvi put jedemo picu sa paprikom i pomfri sa majonezom, pijemo koka kolu, smejemo se Nemcima iz voza i baš uživamo.


Mi nedeljom uvek idemo na ručak kod mame i tate. Ove nedelje je tata bio na pecanju, mami je bio rođendan a ja sam odlučila da napravim ručak. Nešto drugačije, novo i neobično, kao naša avantura od pre skoro dvadeset godina.
Odlučila sam da isprobam recept koji sam naučila kada sam bila sa Senkom (Na pikniku...) na Il Primo radionici. To veče je bilo jedno od  onih koje neću nikad zaboraviti, zbog hrane, ljudi i emocije koju smo nas dve doživele. Senka je to divno opisala, ja bolje ne bih mogla sročiti- Il Primo- La prima volta.
Slobodan, vlasnik Il Prima, Filip i Vanja iz restorana Homa su bili neverovatni. Prvi put sam se našla u društvu takvih profesionalaca i čistih hedonista. Meni koji su sastavili me je oborio sa nogu.

Pravila sam blini sa ruzmarinom, kremom od sira i vlašca,  pire od rukole, krambl sa bosiljkom i filet lososa. Za dezert  čiz kejk. Predjelo i glavno jelo su sa radionice, ali sam ih morala malo prilagoditi.

Sastojci:

Blini
U dve kašike tople vode rastopiti 2g  kvasca i  malo  šećera. U činiji za mućenje sjediniti 50 g brašna, 1  jaje, so i mleko. U masu dodati rastopljeni kvasac i sve umutiti u masu malo gušću od klasične mase za palačinke. Po potrebi dodati mleko ili vodu kako bi dobili željenu gustinu. U masu možemo  dodati ruzmarin ili omiljeno začinsko bilje. Bline pržiti na malo vrelog ulja par minuta sa obe strane. Poslužiti sa kremom od sira u koju smo stavili vlašac, sitni sir, kiselu pavlaku i neutralnu pavlaku.

Krambl od bosiljka
U činiju za mešanje spojiti 30 g putera, 15 g brašna, 25g ovsenih pahuljica, 10 g smeđeg šećera, kašikica pesta od bosiljka i pola kašičice soli. Sve dobro izmešati, rasporediti u pleh i peći na 180 C oko 15 min uz povremeno mešanje.
Ovaj krambl je baš aromatičan tako da ga treba staviti manje. Ja sam za fotografisanje stavila više kako bi se video. U originalu, stavlja se samo malo krambla ispod mesa ili lososa.

Pire od rukole
Krompir skuvati, procediti i u njega dodati mešavinu neutralne pavlake, mleka, putera, so, biber i rukolu (50 g), kašičicu senfa i kašičicu meda. Sve to dobro u blenderu sjediniti dok se ne dobije kremasti pire. Svi sastojci prilikom blendanja moraju biti topli.


Prijatno!



Labels: ,

35 36 37 38