02 03 Hleb & Lale, food & photography: Ustvari sve volim 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Ustvari sve volim

34

Ne volim kada u podne moram da upalim svetlo da bih videla dobro. Kada pred kraja maja moram da obučem debeli zimski džemper. Da obujem čizme i mantil. Umesto nove haljine i belih baletanki.
U kući je mračno. Ciklama boja zida nije ciklama. Kao da je bordo. A to ne volim nikako.


Rudi je tužan što ne možemo napolje da mu bacam lopticu, Simka isto ucveljena jer njeno dnevno meditiranje u dvorištu se odlaže već danima. Pa spava po ceo dan.
Al ja se ne dam. Ne volim ovih dana svašta, od ustajanju u šest da idem na posao po tom tmurnom vremenu do pisanja već-mi-je-preko-glave seminarskih radova i projekata...
Al volim zasukane rukave debelog džempera, prljave od brašna. Volim toplinu rerne i utešne mirise iz kuhinje. Hleba, čokoladne torte, Tamarinih pužića, čvorića i loptica...Iznad svega volim Miljanov osmeh kad skonta šta sam pravila, Rudija koji mi spava na nozi dok mesim hleb i prste umočene u feta sir koje ću sa PREzadovoljstvom olizati jer mi je danas proteinski dan.
Odo' po čizme i kabanicu. Rudi je spreman.
Sad kad malo bolje pogledam, izgleda da se razvedreva. I napolju i u srcu.


Ražani hleb sa orasima i suvim smokvama
Sastojci:

2 šolje tople vode
2 1/2 šolje integralnog ražanog brašna
4 šolje integralnog pšeničnog brašna
1 kašika soli
250 g oraha
150 g suvih smokvi, krupno sečene

1 kašika šećera
25 g kvasca
100 ml tople vode

Kvasac izdrobiti i posuti sa kašikom šećera. Preliti sa 100 ml tople vode, izmešati i ostaviti da naraste.
Umešati sve suve sastojke, dodati vodu i kvasac. Kada počnete sa mešenjem dodati smokve i orahe i mesiti desetak minuta dok se ne dobije testo glatko koje kada pipnete vam se ne lepi za prst. U zavisnosti kakvo brašno kupite možda ćete morati dodati vode ili još brašna.
Kada se dobro testo umesi, oblikovati ga u veću jufku, prekriti ga krpom i ostaviti sat, sat i po da naraste..
Rernu zagrejati na 275 C.
Narastao hleb oštrim nožem zaseći po površini nekoliko puta, u obliku krsta ili po želji. Posuti brašno preko u tankom sloju.
Prebaciti hleb u tepsiju za pečenje u koji ste stavili papir za pečenje.
Čim hleb ubacite u rernu, smanjite temperaturu na 250 C. Na dno rerne staviti vatrostalnu posudu sa vodom.
Posle 15 minuta temperaturu smanjiti na 200 C. Peći još oko 20 minuta uz često, 2-3 puta, na kratko, otvaranje rerne.
Kada je hleb pečen, umotati ga u papir za pečenje i prebaciti u neku zatvorenu drvenu ili plastičnu posudu.

Inspiraciju sam našla na ovom divnom blogu. Oni su to nešto iskomplikovali i mesili sa starterom. Kako su objasnili, taj starter nije nikako za mene, ja imam problem i sa održavanjem cveća u životu.
Hleb je izuzetno ukusan, kompaktan i pruža posebno zadovoljstvo zbog osećaja da jedete čisto zdravlje.
Ko voli malo drugačije kombinacije, igranje sa slatkim i slanim, svideće mu se. Ja obožavam hleb u svim oblicima i kombinacijama , posebno kada su zdravom fazonu.



Prijatno!


Labels:

35 36 37 38