Dani su spori i lenji, vrućina diktira tempo.
Na godišnjem sam odmoru, kod kuće. U neko drugo vreme bi očajavala.
Svaki dan gledam kako na komadu zemlje raste naša kućica.
"O gazdarice, kako ste gazdarice?" pitaju majstori.
"Dobri Vam oni kolači, gazdarice!" kažu za
Olegove mafine.
A ja stanem na deo zemlje koji treba da bude dnevna soba, gledam kroz imaginarni prozor u dvorište i jednostavno i potpuno sam srećna.
Tartići sa breskvama i šljivama
Za šest tartova
Prhko testo sam napravila po Sandrinom receptu sa bloga
Little upside cake. Jako mi se dopada ova kora i koristim je i za slane i slatke varijante.
70 g putera
2 žumanca
prstohvat soli
210 g integralnog pšeničnog brašna
60 ml hladnog mleka
šećera po sopstvenom nahođenju
sveže breskve i šljive
kristal šećer za posipanje
puter za premazivanje modli
Krema:
250 ml mlečne slatke pavlake za šlag
100 g milerama
šećer u prahu
po sopstvenom nahođenju
Puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi izgnječiti sa brašnom, šećerom i umućenim žumancima. Dodati so i mleko. Umešati sve sastojke dobro dok se ne dobije homogena smesa.
Testo umotati u providnu foliju i ostaviti u frižideru sat vremena da se ohladi.
Upaliti rernu na 180 C.
Modlice za tart bogato namazati puterom.
Radnu površini posuti sa malo brašna pa na njoj razviti testo debljine 1,5 -2 cm debljine. Modlu za tartiće pritisnuti na testo i njome izdvojiti krugove. To možete uraditi i sa čašom koja ima sličan prečnik kao i modla u kojoj ćete peći tartiće.
U svaku modlu utisnuti krugove od testa. Višak testa koji prelazi ivicu modle odseći nožem.
Breskve i šljive oprati i osušiti. Iseći na režnjeve i poslagati u modlice sa testom. Posuti kristal šećerom.
Peći u zagrejanoj rerni 30-35 minuta.
Služiti ohlađene uz velikodušnu kašiku kreme.
Prijatno!