02 03 Hleb & Lale, food & photography: Jednostavno 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Jednostavno

34

Dani su spori i lenji, vrućina diktira tempo.
Na godišnjem sam odmoru, kod kuće. U neko drugo vreme bi očajavala.
Svaki dan gledam kako na komadu zemlje raste naša kućica.
"O gazdarice, kako ste gazdarice?" pitaju majstori.
"Dobri Vam oni kolači, gazdarice!" kažu za Olegove mafine.
A ja stanem na deo zemlje koji treba da bude dnevna soba, gledam kroz imaginarni prozor u dvorište i jednostavno i potpuno sam srećna.


Tartići sa breskvama i šljivama
Za šest tartova

Prhko testo sam napravila po Sandrinom receptu sa bloga Little upside cake. Jako mi se dopada ova kora i koristim je i za slane i slatke varijante.

70 g putera 
2 žumanca
prstohvat soli
210 g integralnog pšeničnog brašna
60 ml hladnog mleka
šećera po sopstvenom nahođenju
sveže breskve i šljive
kristal šećer za posipanje

puter za premazivanje modli


Krema:
250 ml mlečne slatke pavlake za šlag 
100 g milerama
šećer u prahu po sopstvenom nahođenju  

Puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi izgnječiti sa brašnom, šećerom i umućenim žumancima. Dodati so i mleko. Umešati sve sastojke dobro dok se ne dobije homogena smesa. 
Testo umotati u providnu foliju i ostaviti u frižideru sat vremena da se ohladi.

Upaliti rernu na 180 C.
Modlice za tart bogato namazati puterom.
Radnu površini posuti sa malo brašna pa na njoj razviti testo debljine 1,5 -2 cm debljine. Modlu za tartiće  pritisnuti na testo  i njome izdvojiti krugove. To možete uraditi i sa čašom koja ima sličan prečnik kao i modla u kojoj ćete peći tartiće.
U svaku modlu utisnuti krugove od testa. Višak testa koji prelazi ivicu modle odseći nožem.

Breskve i šljive oprati i osušiti. Iseći na režnjeve i poslagati u modlice sa testom. Posuti kristal šećerom.
Peći u zagrejanoj rerni 30-35 minuta.

Služiti ohlađene uz velikodušnu kašiku kreme.

Prijatno!








Labels: ,

35 36 37 38