02 03 Hleb & Lale, food & photography: Rođendanski sleepover 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Rođendanski sleepover

34


Danas je Ivani rođendan. I Rudiju, verovatno. U to ime smo u subotu organizovali sleepover. Dugo očekivani, drugi po redu.


Rođendani bude sreću i veselje, hteli-nehteli.
U kući je harala pozitivna energija, iz zvučnika se orila  Do you want to go to the plage with me?, naša himna ovog leta gospodnjeg.
Hladna Malvazija je klizila, pasta je bila taman, baš kao i sve te večeri.
Sve su se kockice složile.

Veče je bilo onako da poželiš da ogrneš nešto, al leto još traje pa nećeš da kvariš ugođaj. Prijatno i opušteno. Ne bih ga menjala ni za šta na svetu.
Ivana i Rudi su duvali svećice, torta je bila po slavljenicinoj želji, Jeleninom receptu i onakva kakvu svi obožavamo. Pogotovo Džes.
Gledali smo film "Dva dana u Nju Jorku" i jedan po jedan zaspali od dosade i slatkog umora. Posle smo se isto tako, jedan po jedan, razbežali svako u svoj krevet. Ustvari skoro svi; ja sam hranila naše nove mace Žutog i Crnog (na flašicu!) a Jess i Peđa su, tek tako, odlučili da malo prošetaju. U sred noći. Niko nije bio iznenađen.

Ujutro me je probudio miris kafe i zveckanje. To se Bobi sprema da pravi hleb sa maslinama.
Neki su našli vremena da opet dremnu, neki se nisu još ni probudili, a neki su najbolji provod našli u kuhinji.

Neki, konačno, imaju konkretan dokaz da je aromatični puter, koji je planuo, njihovih ruku delo. I namaz od sira, sušenog paradajza i bosiljka, molimlepo, dodao bi Peđa.

Krckanje korice domaćeg, najdomaćinskijeg hleba, i svi ooo, i aaa, i mmmm napravili su spektakl od najobičnijeg nedeljnog prepodneva.
Želim da uvek imamo vremena za nas.


Sleepover jaja na oko
inspirisano kuvarom Beatrice Peltre


za 6 osoba:
6 jaja
1 sveža crvena paprika (sitnoseckana)
1 glavica crnog luka (sitnoseckan)
250 g zamrznutog spanaća (ako ste u mogućnosti, bolje svežeg)
1 kašičica putera
1 kašika maslinovog ulja
6 kašika mlečne pavlake za kuvanje
rendani polutvrdi sir (bitno je da se dobro topi)
prstohvat kumina
so
puter za prmazivanje kalupa

Upaliti rernu na 200 C.
Na vrućem maslinovom ulju propržiti papriku dok se ne zarumeni. Dodati luk i pržiti dok se ne postane staklast. Skloniti sa strane.
U drugom tiganju na srednoj temperaturi otopiti kašikicu putera. Kada se zagreje španat, posoliti i kada je sva voda isparila i španat omekšao, dodati kumin. Dobro izmešati i skloniti sa strane.

Untrašnjost vatrostalnih posudica premazati sa puterom. Prekriti dno posudica pečenom paprikom i lukom, pa preko staviti sloj španata. Preko španata posuti rendani sir i kašiku slatke pavlake. Na vrh razbiti jedno jaje, posoliti i peći u zagrejanoj rerni 10-12 minuta tj. dok jaja nisu gotova (tvrđe ili mekše pečena).
Servirati toplo.

Prijatno!


Labels: ,

35 36 37 38