02 03 Hleb & Lale, food & photography: Kad srce kaže da 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Kad srce kaže da

34

Bilo je to na leto 2000-te godine za vreme nultog Exita pored Dunava, dok smo se borili za pravo da nas puste već jednom da počnemo da živimo. 
Sećam se da smo svako veče išli na koncerte i u toj masi mladih ljudi osećali slobodu koja nam je bila uskraćena. Protestovali smo mirno, uporno i ludo se zabavljali.
U to vreme odevne kombinacije i frizura su mi bile, mislim, neoprostive. Uprkos svemu bila sam izuzetno hepi zbog svog letnjeg stajlinga.
I tu, u nekom većem društvu Jovana me predstavi poznatoj faci.
"Sećam te se iz srednje škole, upoznali smo se jednom. Ja sam Miljan." kaže i počasti me širokim osmehom.
"Ja se tebe ne sećam" slažem ja u momentu, da bi  adekvato dopunila svoj "kul" stajling. Potpuno nepotrebno, odmah sam osetila, al sad je gotovo...
"Razumljivo, ni ja se sam sebe ne bih sećao" nastavi sa još širim i toplijim osmehom.
Prsnula sam u smeh, onaj istinski, bez foliranja. Gromoglasni.
U nekom paralelnom svetu muzika i graja su stali i čulo se samo jedno "klik" i srce je reklo "DA".
A onda je jedne Nove Godine, u moru ljudi oko nas, kliknulo i u našem svetu.


Danas nam je zvanično četvrti rođendan. Nezvanično smo malo stariji.
Umesto romantične večere spremam romantični kofer. Sad je već postala tradicija da za godišnjicu, dal zvaničnu, dal nezvaničnu, negde otputujemo. 
Odosmo mi u Prag da se vozimo bajsevima, ležimo u parkovima, pravimo piknik, pijemo pivo na suncu, skačemo od sreće na koncertu i sa punim pravom uživamo u onome za čega smo se borili tog leta.
Srećna nam ljubavna godišnjica!!!

Kapkejks (Cupcakes) sa limunom i makom
blago izmenjena verzija recepta sa Ruche bloga


za 12 kapkejka:

2 jaja
115 g putera (omekšao na sobnoj temperaturi)
250 g šećera
70 ml sveže isceđenog limunovog soka
1 kašika izribane korice limuna
1/2 kašičice ekstrakta vanile

100g milerama
2 kašike mleka

200 g oštrog brašna 
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice praška za pecivo

1 kašika maka
Krema od limuna:
1 jaje 
1 žumance
50 g šećera
3   kašike sveže isceđenog limunovog soka 
15 g putera
1   kašika izribane korice limuna 

Krem od sira za ukrašavanje:
250 g sitnog sira
125 g putera (omekšao na sobnoj temperaturi)
200 g šećera u prahu
 1   kašičice ekstrakta vanile 

Rernu upaliti na 170C.
Puter omekšao na sobnoj temperaturi penasto umutite sa šećerom. Dodajte jaja pa sve lepo sjedinite. Koricu limuna i sok od limuna umešajte sa jajima i puterom, dodajte mileram, mleko i ekstrakt vanile.
U drugoj činiji pomešajte brašno, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo pa sve pomešajte mikserom zajedno sa već umućenom smesom od jaja, putera... tako da nema grudvica. Na kraju dodajte mak.
1/3 papirne modlice za mafine ispunite smesom pa pecite 30-35 minuta u već zagrejanoj rerni. Kapkejks su gotovi kada čačkalica koju ste zaboli u sredinu izađe čista.

Dok se kapkejks hlade, pripremite kremu od limuna i krem za ukrašavanje.
U jednu šerpicu pomešajte sve sastojke za kremu i kuvajte na pari 10-15 minuta. Često mešajte, svaka 2-3 minuta dok ne dobijete lepu, kompaktnu kremu.

Kremu za ukrašavanje pripremite tako što ćete puter penasto umutiti sa šećerom u prahu. Dodajte sir i vanilu, dobro sjedinite pa stavite u frižider na pola sata-sat da se malo krema stegne.

Kašikicom izdubite sredine kapkejka pa ih napunite za kremom od limuna. Ukrasite sa kremom i poslužite.

Kapkejks su neodoljivo mirisni. Beskrajno sočni a krema od limuna u kombinaciji sa kremom od sira budi sva vaša čula i tera vas da se nasmejete od miline:)
Prijatno!!!





35 36 37 38