02 03 Hleb & Lale, food & photography: Urbani Česi Rašinovog nabrežja 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Urbani Česi Rašinovog nabrežja

34
  
Subotom  Eurohorde, kako nas od milošta zovu urbani Česi, preplave centar Praga.
Mi silno želimo da ne budemo deo tih turističkih hordi.
Zamislimo kako , ustvari, uopšte nismo tu samo tri dana. Bicikli koje smo poneli sa sobom i deo grada u kom smo smešteni pomažu. Činjenica da nismo videli nijednog Japanca sa mega/giga fotoopremom, još više.

          

Naše češke verzije subotom nigde ne žure. Idu na kafu u "Mamacoffe" u Londonskoj ulici. Da čitaju u žbunastoj baštici.
Kafa je iz Gvatemale, a torta od šargarepe od komšinice studentkinje koja pravi raznorazne poslastice u svojoj mini kuhinji. Pa ih prodaje u "Mami". (Od zarađenih para svako leto ode na neko dugo putovanje.)
Piju kafe late i gušterišu se na jutarnjem suncu.

Posle se odvozaju do Rašinovog nabrežja, na Náplavka pijacu. Da kupe organsko povrće od lokalaca, hladno ceđeno ulje od oraha i popiju pivo uz Vltavu.
U procepu između štandova neka devojka skakuće na praškoj kaldrmi, zarumenela se. Peva Zaz a prolaznici zastanu da joj ubace koju krunu pa i oni zaigraju sa njom.
Miriše vanila, šećer, slatkaste pečene šljive i cimet.
Nepodnošljiva lakoća postojanja je vazduhu.

Pijaca se zatvara u dva pa se nakon toga provozaju uz obalu, popiju kafu u francuskom bistrou blizu Kampa parka i lagano kreću kući. Uveče im dolaze prijatelji na večeru.
Praviće gulaš od lisičarki i gledati neki film.
------
Mi na kraju završimo tamo gde i pripadamo, u hordi turista, u pivnici Strahov manastira. Jedemo hrskavi, topli hleb koji miriše na kim i premazan je puterom. Na njega mažemo krem od sira i piva. Pa još zalivamo najboljim pivom koje smo ikada probali. I strava nam je. Kao i onim urbanim Česima.
Tako je to u Pragu, ne može drugačije.

Češki gulaš od lisičarki
za 4 osobe


1 kg lisičarki
500 g šampinjona
2 glavice crnog luka (sitniseckanog)
1 kašikica belog luka u prahu
2 kašike aleve paprike
1 kašikica mlevenog kima
1 kašikica sušenog majorana
oko 500 ml vode
400 ml paradajz soka
3 kašike ulja
so, biber

Pečurke očistiti mekom četkom.
Iseckati na trakice i ostaviti sa strane.
Na srednje jakoj vatri propržiti luk, uz često mešanje, oko 5-6 minuta. Dodati mleveni beli luk, papriku, kim i majoran. Mešati oko jedan minuta da začini oslobode svoje arome pa skloniti sa ringle.
U šerpu sa pečenim lukom dodati 400 ml vode, 400 ml paradajz soka i štapnim mikserom izmiksati luk tako da se dobije glatka smeša.

U drugoj, dubljoj šerpi zagrejati kašiku ulja na srednjoj jakoj vatri i ubaciti pečurke. Često promešati pa kada skoro sva voda koju su pustile pečurke ispari, dodati izmiksan luk. Izmešati pa dodati ostatak vode tj. da pečurke budu prekrivene tečnošću. Pustiti da se sve ukuva i višak tečnosti  ispari.
Posoliti i pobiberiti po želji i služiti toplo uz knedle od hleba ili testeninu.


Prijatno!

P.S. Recept za knedle nisam objavila jer mi nisu dobro uspele. Zbog mog nestrpljenja. Inače se jako jednostavno prave i mislim da se ovaj gulaš najbolje slaže sa njima.
A video je početnički. :)
.


Labels: , , ,

35 36 37 38