Kada su lepe stvari izvesne, emocije se stalože, um se smiri a srce kuca istim tempom.
Radovi na našoj kućici se bliže kraju i trebala bi da sam u transu od uzbuđenja.
Nisam.
Ne nameštam svoju novu dnevnu sobu u glavi. Ne razmišljam šta bih stavila na onaj zid na galeriji a šta na onaj kod kuhinje. Niti se više pitam da li da ofarbam hodnik u ciklama. I ne smeta mi što ustvari ni ne znam kako ću šta
urediti. Mirni mi i duša i srce.
Počelo je miholjsko leto.
Rudi i Simka više vole da dremkaju u predvečerje umesto da jurcaju po dvorištu.
Dok čitam "Istoriju ljubavi" ušuškana ispod lampe iz kuhinje mirišu kolači, puši se kakao na stoliću i osećam kako mi se hlade nos i ruke.
Volim ovo doba godine, boje, mirise i sunce što greje prijateljski.
Volim što mrak pada ranije, što su večeri svežije i setnije i što će uskoro doći vreme za moj crveni mantilić.
Sočni, citrusni kuglof
150 g putera (omekšao na sobnoj temperaturi)
200 g šećera
300 g oštrog (T400) brašna
5 jaja
100 ml ceđene narandže
kora od dve veće narandže (narendana)
1/2 sveže isceđenog limuna
5 g svežeg đumbira (narendanog)
1 slatka jabuka (narendana)
1/2 mahune vanile (ili 2 kesice vanil šećera)
1 prašak za pecivo
Za čokoladni preliv:
100 g crne čokolade
100 g neutralne pavlake
2 kašike šećera
5 g putera
izmrvljeni pistaći za posipanje
Uključiti rernu na 175C.
Puter i šećer penasto umutiti. Dodati narendanu koru narandže, vanilu (
kako pravilno iskoristi mahunu vanile), isceđenu narandžu, limun i đumbir. Izmešati.
Dodavati jedno po jedno jaje i mikserom mutiiti između svakog. Nakon toga toga dodati brašno, prašak za pecivo i jabuku i sve dobro izmiksati.
Sipati u kalup za kuglof i peći 60 minuta. Ja imam silikonski kalup tako da ne moram da korisitm ništa za podmazivanje niti prezle. Ako imate neki drugi kalup, obavezno ga premažite puterom pre sipanja smese u njega.
Kada se zarumeneo, čačkalicom isprobati da li je
gotov. Ako jeste, izvaditi iz rerne i ostaviti sa strane da se ohladi.
Dok se kuglof hladi, pripremiti čokoladni preliv.
U šerpici, na srednjoj temperaturi, istopiti čokoladu, dodati neutralnu pavlaku, mleko i šećer i mutilicom mešati dok se sve u popunosti ne sjedini. Dodati puter, mešati dok se ne rastopi i skloniti sa šporeta.
Kuglof preliti čokoladnim prelivom, posuti mrvljenim pistaćijem i sačekati da se preliv ohladi.
Služiti ohlađen na sobnoj temperaturi.
Ukoliko se čuva prekriven staklenim ili plastičnim zvonom kuglof može da ostane sočan 3-4 dana.
Inspiraciju za kolač sam dobila kada sam probala ovaj
kuglof i oduševila se. Imala sam nameru da ga napravim ali zbog nedostatka sastojaka, nastala je ova varijacija na temu.
Pola kuglofa i ogromno HVALA! šaljem Goci sa bloga
Kuhinjske priče koja mi je čak iz Danske poslala dve epruvete sa mahunama vanile jer je pročitala u jednom komentaru da bezuspešno tragam za njima.
Drugu polovinu
i ogromno HVALA!
šaljem Tanji sa bloga
Kuhinja zaposlene žene koja mi je nedavno poslala zatar kada sam se požalila da mi uskoro ponestaje.
Jako sam srećna što poznajem i družim se, makar i virtuelno, sa ljudima kao što su njih dve.
Prijatno!