02 03 Hleb & Lale, food & photography: Miholjsko leto 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Miholjsko leto

34

Kada su lepe stvari izvesne, emocije se stalože, um se smiri a srce kuca istim tempom.
Radovi na našoj kućici se bliže kraju i trebala bi da sam u transu od uzbuđenja.
Nisam.
Ne nameštam svoju novu dnevnu sobu u glavi. Ne razmišljam šta bih stavila na onaj zid na galeriji a šta na onaj kod kuhinje. Niti se više pitam da li da ofarbam hodnik u ciklama. I ne smeta mi što ustvari ni ne znam kako ću šta  urediti. Mirni mi i duša i srce.

Počelo je miholjsko leto.
Rudi i Simka više vole da dremkaju u predvečerje umesto da jurcaju po dvorištu.
Dok čitam "Istoriju ljubavi" ušuškana ispod lampe iz kuhinje mirišu kolači, puši se kakao na stoliću i osećam kako mi se hlade nos i ruke.
Volim ovo doba godine, boje, mirise i sunce što greje prijateljski.
Volim što mrak pada ranije, što su večeri svežije i setnije i što će uskoro doći vreme za moj crveni mantilić.

Sočni, citrusni kuglof

150 g putera (omekšao na sobnoj temperaturi)
200 g šećera
300 g oštrog (T400) brašna
5 jaja
100 ml ceđene narandže
kora od dve veće narandže (narendana)
1/2 sveže isceđenog limuna
5 g svežeg đumbira (narendanog)
1 slatka jabuka (narendana)
1/2 mahune vanile (ili 2 kesice vanil šećera)
1 prašak za pecivo

Za čokoladni preliv:

100 g crne čokolade
100 g neutralne pavlake
2 kašike šećera
5 g putera

izmrvljeni pistaći za posipanje

Uključiti rernu na 175C.
Puter i šećer penasto umutiti. Dodati narendanu koru narandže, vanilu (kako pravilno iskoristi mahunu vanile), isceđenu narandžu, limun i đumbir. Izmešati.
Dodavati jedno po jedno jaje i mikserom mutiiti između svakog. Nakon toga toga dodati brašno, prašak za pecivo i jabuku i sve dobro izmiksati.
Sipati u kalup za kuglof i peći 60 minuta. Ja imam silikonski kalup tako da ne moram da korisitm ništa za podmazivanje niti prezle. Ako imate neki drugi kalup, obavezno ga premažite puterom pre sipanja smese u njega.
Kada se zarumeneo, čačkalicom isprobati da li je gotov. Ako jeste, izvaditi iz rerne i ostaviti sa strane da se ohladi.

Dok se kuglof hladi, pripremiti čokoladni preliv.
U šerpici, na srednjoj temperaturi, istopiti čokoladu, dodati neutralnu pavlaku, mleko i šećer i mutilicom mešati dok se sve u popunosti ne sjedini. Dodati puter, mešati dok se ne rastopi i skloniti sa šporeta.

Kuglof preliti čokoladnim prelivom, posuti mrvljenim pistaćijem i sačekati da se preliv ohladi.
Služiti ohlađen na sobnoj temperaturi.

Ukoliko se čuva prekriven staklenim ili plastičnim zvonom kuglof može da ostane sočan 3-4 dana.

Inspiraciju za kolač sam dobila kada sam probala ovaj kuglof  i oduševila se. Imala sam nameru da ga napravim ali zbog nedostatka sastojaka, nastala je ova varijacija na temu.

Pola kuglofa i ogromno HVALA! šaljem Goci sa bloga Kuhinjske priče koja mi je čak iz Danske poslala dve epruvete sa mahunama vanile jer je pročitala u jednom komentaru da bezuspešno tragam za njima.
Drugu polovinu  i ogromno HVALA! šaljem Tanji sa bloga Kuhinja zaposlene žene  koja mi je nedavno poslala zatar kada sam se požalila da mi uskoro ponestaje.
Jako sam srećna što poznajem i družim se, makar i virtuelno, sa ljudima kao što su njih dve.

Prijatno!

Labels:

35 36 37 38