Rođendanska nedelja, počinje u ponedeljak, završava se u nedelju. Glavni događaj je rođendanski dan.
Do njega i posle njega se slavljeniku ispunjava svaka želja i prohtev. Bez prigovaranja.
Dobro raspoloženje je obavezno. A to nije uvek lako ispuniti.
Kako kaže Florencija:
"It's hard to dance with a devil on your back
So shake him off"
Za takve situacije imam paket Prve pomoći. Sadržaj varira u zavisnosti čiji je rođendan.
Dakle;
Pripremim omiljeni kolač. Da nedelja bude slatka.
Umesim hleb tako da ne može da ne uspe. Da miriše kuća na detinjstvo.
Napravim indijsku večeru, i gledamo do iznemoglosti "New Girl" i "Downton Abbey" koje je Miljan isključivo za rođendansku nedelju pripremio.
Pogledamo u bioskopu "Nedodirljive".
Ispečem
rođendansku tortu.
Napravimo sleepover kod Peđe u Bg. Ne obraćamo pažnju na kišu. Navučemo kabanice i idemo na Kalenić pijacu. Konačno.
Nabacimo odeću za dodelu Oskara i igramo do zore.
Nutela Najdžela (Nigella)
Biskvit:
6 jaja
125 grama putera (omekšao na sobnoj temperaturi)
400 grama Nutele (ili neki drugi čokoladni krem)
100 grama mlevenih, pečenih lešnika
100 grama crne čokolade (otopljene)
prstohvat soli
Ganaš:
125 ml mlečne neutralne pavlake
125 grama crne čokolade
100 grama pečenih lešnika za dekoraciju
prosejani kakao (opciono)
Na pari ili u šerpici istopiti čokoladu i ostaviti sa strane da se ohladi.
Uključiti rernu na 180C.
U mikseru izmiksati puter i Nutelu, žumanca i mlevene lešnike. Izmešati da se sve dobro sjedini. U ovu mešavinu dodati ohlađenu, otopljenu čokoladu. Opet dobro izmešati i ostavti sa strane.
Belanca
ulupati sa prstohvatom soli.
Sneg od belanaca u više navrata dodati u smešu sa Nutelom i pažljivo mešati da se sve lepo sjedini.
Kalup za pečenje torti premazati puterom ili obložiti papirom za pečenje. Sipati smešu u kalup, rasporediti je ravnomerno i peći u već zagrejanoj rerni oko 40 minuta (
test sa čačkalicom).
Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz rerne i ostaviti ga u kalupu da se potpuno ohladi.
Dok se biskvit hladi, pripremite ganaš.
U neutralnoj pavlaci rastopite čokoladu i mešajte dok ne dobijete ujednačenu boju i gustinu.
Izvadite biskvit iz kalupa i prebacite na tanjir za služenje. Prelijte ganaš preko biskvita i ukrasite sa pečenim lešnicima. Po želji, možete posuti prosejani kakao preko ganaša.
Ukoliko sami pečete lešnike obavezno pustite da se potpuno ohlade pre nego ih poređate po ganašu.
Kolač šaljem Ireni, sa bloga
Sweet and Salty, koja je ovaj mesec domaćica blogoigrice
Ajme, koliko nas je!.
Kod ovog kolača svaka reč je suvišna.
Recept dolazi iz kuhinje boginje Najdžele. Ako ste ljubitelj čokolade, pripremite se za čokoladnu invaziju!!!
Prijatno!