02 03 Hleb & Lale, food & photography: Indijski 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Indijski

34

"Ko hoće da ide u Indiju?" pitam društvance.
Iskolačila sam oči i pokušavam da ih nagovorim nabrajajući šta sve Indija ima da ponudi.
"Zamislite tu ogromnu zemlju, tu različitost i to kulturno bogatstvo. Te ljude koji toliko drugačije funkcionišu od nas da ćemo oma doživeti neviđeni kulturološki šok. I nećemo se oporaviti bar 10 dana od njega!
Planine, ravnice, more, hramove, slonovi, krave, majmuni..I hrana kakvu nikad nismo jeli.
Zamislite nas kako 25 dana špartamo kroz nju." otprilike sam tako zvučala.
Tajac.
"Ej, naći ću ja jeftine karte. Prvo odemo u Nju Deli (New Delhi). Još ne znam gde bi sve mogli da idemo al saznaću, sve ću ispitati."
I dalje tajac. Niko ne deli moje oduševljenje.
"Ja bih išao." izjavi Peđa.
Toooooo!!! Ima nas troje. Miljan će sigurno ići, ne moram ni da pitam. Mislim, mora.
Naredna dva meseca sam provela sastavljajući itinerar. Čitala o toj neverovatnoj zemlji. Osećala sam kako mi se uvlači pod kožu.
Kalkulisala, dodavala, oduzimala.
Provodila sate i sate pokušavajući da skontam red vožnje vozova i autobusa. Gde ćemo da presedamo, gde ćemo da čekamo celu noć a gde ćemo da spavamo. Gde padaju kiše a gde ne. I da li da idemo u Varanazi gde spaljuju mrtve na reci Gang.

I kada sam sve odlučila, zapisala, milion puta proverila, dan-dva pred kupovinu avionskih karti, Miljan se pojavio na vratima i onim njegovim smirenim glasom mi saopštio da ne možemo da idemo u Indiju. Posao mu je toliko neizvestan da ne može da rizikuje. Znala sam da je to to. Nisam ni pokušala da ga nagovaram.
Spakovala sam sve papire i sveske, zatvorila folder Indija na kompu na neodređeno i uskoro počela da proučavam indijsku kuhinju.
To je bilo 2009 godine. Od tada smo bili u Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj i Hong Kongu. A izgleda da ćemo na leto u Maroko. Niko više nije spominjao Indiju.
Al ja nisam zaboravila.
S vremena na vreme otvorim taj folder, za večeru napravim nešto što mislim da je indijsko, pregledam itinerar i zamislim se u slatkom Džezalmiru (Jaisalmer).

Marinirani karfiol sa mirisom Indije 
(ideja)
(verzija za štampu)

1 manji karfiol
4 čena belog luka
1 kašikica đumbira
1/2 kašikice kumina
1/2 kašikice korijandera (ako nemate prah, kupite semenke pa sameljite ili izgnječite u avanu)
1/2 kašikice čilija
1 kašikica aleve paprike
1 kašikica karija
150 ml kokosovog mleka (ili jogurta)
So, biber

4-5 krompira
1 veća šargarepa
1 glavica crnog luka
1 cvekla

Karfiol operite, odstranite donji deo srca i peteljke tako da glavica ostane čitava.
Ubacite ga u ključalu vodu i kuvajte 7-8 minuta. Nakon tog vremena, ocedite ga, osušite i ostavite da se ohladi.
Za to vreme pripremite marinadu.
Beli luk izgnječite, dodajte sve začine, koksovo mleko ili jogurt i sve dobro izmešajte . Posolite i pobiberite po želji.
Ohlađen karfiol dobro namažite marinadom. Deo marinade sipajte i u unutrašnjost karfiola. Prebacite u posudu, prekrijte folijom i ostavite da se marinira minimum sat vremena.

Rernu uključite na 200C.
Povrće oljuštite. Krompir secite na kocke, šargarepu i sveklu na ploške, luk na krupno. Sve izmešajte, stavite kašiku ulja i posolite.
Vatrostalnu posudu nauljite. Na sredinu stavite marinirani karfiol i prelijte sa ostatkom marinade. Mokrim rukama, po kojima ste posuli alevu papriku, pređite preko površine karfiola tako da dobijete lepu, crvenu boju.
Oko karfiola rasporedite povrće i pecite oko sat vremena. Tj, dok karfiol ne bude mekan. Što je karfiol veći, to će mu trebati više vremena da bude gotov.
Ako je povrće gotovo a karfiol još ne, izvadite ga kako se ne bi raspalo.
Ovo jelo možete pripremiti i tako što karfiol razdvojite na sitnije delove, blanširate 2-3 minuta pa nakon mariniranja pomešate sa povrćem i prelijete ostatkom marinade. Vreme pečenja je isto.
Služite toplo uz salatu od bele rotkve sečenu na tanke ploške.


Ja uopšte nisam ljubitelj karfiola. Uglavnom ga jedem kao potaž. Ili ga ne jedem.
Al, kao i sa nekoliko namirnica koje ne volim, i dalje pokušavam da nađem način kako da ga zavolim.
Ova marinada je izuzetno ukusna, nije jaka a slatkasti ukus kokosovog mleka se odlično uklapa sa raznim povrćkama.
Salata od bele rotkve je hrskava i ljutkasta te se savršeno slaže sa ovim začinima.

Ko voli karfiol, voleće jako ovu kombinaciju.
Ko ne voli, neće ga zavoleti ni posle ovog jela:)

Prijatno!





Labels:

35 36 37 38