02 03 Hleb & Lale, food & photography: Klasična 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Klasična

34
Na stepeništu u dnevnoj sobi sedim sama. I plačem od sreće.
Kad god uđem u kućicuSlobodicu to vidim.
Kuća sada ima drvene, narandžaste vrata i prozore. I beli krov. Prazna i hladna, čeka nas da joj udahnemo život.
Nestrpljiva sam, hoću što pre da zapalim kamin i čitam knjigu pored njega.
Al kad god spomenem kuću nešto desi, pa odlazak na selo i novi početak se odloži za par nedelja.
Kao na primer, majstori, kojima sam pekla kolače i koji su me zvali Gazdarica, ne dođu da rade. Uopšte. Pa moramo da tražimo nove. A njih nema nigde...
Zato bolje da ćutim i prestanem da nas tešim toplim  kiflicima i kolačima.
Bolje da počnem sa traženjem recepata za dijetalne slatkiše i integralne hlebove jer sam opet stigla ovde :)
Što bi rekla Ivanči, piskutavim glasom "Kleeeesik!".


Energetske korpice 
Za 14 korpica
(verzija za štampu)

70g ovsenih pahuljica (usitnjene u blenderu na kratko)
40g ječmenih pahuljica (usitnjene u blenderu na kratko)
30g badema (sirovog) (iseckanog na sitnije komadiće)
30g pistaćija (pečeni)  (iseckanog na sitnije komadiće)
30g semenki suncokreta (sirove)
30g susama (sirovog)
50g urmi (bez koštica, seckanih na veličinu grožđica)
30g grožđica
70g čokolade sa što većom udelom kakaoa (seckanih na veličinu grožđica)
sok od 1 narandže
1 kašika istopljenog ulja od kokosa
med po potrebi i želji (za vegan varijantu možete dodati javorov ili agavin sirup)

Fil:
250 ml kisele pavlake
2 kašike neutralne, mlečne pavlake
1 kašikica vanil šećera
narendana korica narandže

Željenu količinu korice narandže pomešati sa kiselom i neutralnom pavlakom. Dodati vanil šećer, izmešati i ostaviti u frižideru da se malo stegne.

U veću činiju pomešati sve sastojke, dodati sok od narandže, kokosovo ulje, i med ukoliko se dodaje.
Rukom sve dobro izgnječiti. Smeša treba da je vlažna, lepljiva i da može da se formira u lopticu bez da se raspada.
U zavisnosti od veličine narandže i koliko se soka dobije, možda ćete morati dodati još ovsenih ili ječmenih pahuljica kako biste dobili željenu konzistenciju.
Rernu uključiti na 180C.
U tepsiju za pečenje mafina  ubaciti papirne modlice za mafine. Od dobijene smeše napraviti loptice veličine kao one za golf i staviti ih u modlice. Prstima ih rasporediti, tapkati po ivicama modlica tako da se na kraju podsećaju na korpice.
Peći korpice 10-15 minuta.
Kada se ohlade, premestiti u hermetički zatvorene tegle.

Pre služenja korpice napuniti sa filom i dodati sveže voće po želji.
Korpice se mogu jesti i bez fila, samo sa voćem i medom ili same.
Osnovni recept koji je sadržao ovsene pahuljice, bademe, smokve, kajsije i grožđice, sam dobila od prijateljice koja ih peče u formi kao bonžite. Ona smesu rasporedi po papiru za pečenje tako da bude debljine 1 cm.

Granola
(verzija za štampu)

170g ovsenih pahuljica
100g ražanih pahuljica
100g ječmenih pahuljica
100g lešnika (kratko izmiksani u blenderu, na krupne komadiće)
100g badema (kratko izmiksani u blenderu, na krupne komadiće)
40g semenki suncokreta
40g susama
40g kokosa

4 kašike meda (za vegan varijantu možete dodati javorov ili agavin sirup)
4 kašike istopljenog ulja od kokosa (ili putera ili neko drugo ulje)
1/2 mahune vanile

Suvo voće, dodaje se nakon pečenja:
100g papaje
100g ananasa
100g kajsija (iseckanih na krupnije komade)

Rernu uključiti na 175C.
U velikoj činiji izmešati sve sastojke i izručiti ih u tepsiju na kojoj se nalazi papir za pečenje.
Peći u rerni  oko 20 minuta. Nekoliko puta u toku pečenja promešati kako bi se ravnomerno istostirali sastojci.
Kada se sve dobro ohladilo, dodati suvo voće.

Granolu čuvati u hermetički zatvorenim teglama i iskoristiti u roku od mesec dana.
Služiti sa mlekom ili jogurtom.



Ja sam jutarnja osoba, rano ustajem i najbolje funkcionišem u jutarnjim časovima.
Volim lagan i zdrav doručak. Volim da užinam i rano ručam.
Granola je bolja od muslija koji se kod nas prodaju jer su sastojci prepečeni i hrskavi.
Iako je lakše kupiti kesicu muslija, volim sama da iskombinuje sastojke jer često kupovne musli sadrže kornfleks i sušene banane koje ne volim, a sastojaka koje obožavam, poput lešnika i badema, obično bude tek u tragovima.
Korpice i granola mogu da se naprave u milijardu kombinacija. Ovo je samo jedna od mojih omiljenih.

Prijatno!

Labels: , , ,

35 36 37 38