02 03 Hleb & Lale, food & photography: Libanska šansona 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Libanska šansona

34

Sedeli smo u razularenom delu autobusa. Sećam se zamagljenog stakla, vrućine, raspevavanja horista iz prednjeg dela busa, neverice i hej-ja-idem-u-Pariz-za-Novu-Godinu uzbuđenja.
Najduža vožnja ikad. Al nije mi smetalo.
Nije mi smetalo ni što idem preko crkvenog hora iako nemam nikakve veze sa pevanjem. A ni sa crkvom. Pariz me je čekao i to je jedino bilo bitno.
I tek što sam stigla već sam morala da idem kući. Trajalo je prekratko. Nisam uspela da kroz more turista doprem do Parižana. Ni mrvicu.
Sa tog puta više pamtim osećanja nego zgrade. Više pamtim školjke napravljene na libanski način nego kroasane. Mirisni čaj nego vino. Policu za knjige prepunu knjiga, prekrivač i tepih sa arapskom šarom nego Notru Dam (Notre Dame).
Dobro se sećam i straha i hladnoće koje sam osećala kada smo zakasnili na zadnji bus i ostali na ulici celu noć. Sa sve buketom belih holandskih lala koji smo kupili za Mariju. Ona i Džozef su bili naši domaćini tih par dana. Dobri i blagi ljudi. U Pariz su stigli iz Bejruta, osamdesetih godina.


I dan danas me grize savest što im nismo rekli da smo u Parizu iz čisto turističkih pobuda.
Al mislim da su Džozef i Marija to na kraju skontali i sami. Ponašali su se prema nama kao da stvarno jesmo deca iz crkvenog hora iz Novog Sada. Ćaskali sa nama svaki dan, smejali se i na kraju nam napravili oproštajni libanski ručak.
Možda tada nisam otkrila Pariz al sam, sasvim neočekivano, doživela jednu zemlju koju još od te 2003 godine žarko želim da posetim.
Možda baš mene izvuku na nagradnoj igri i sledeće godine odem na to gastro putovanje. Nikad se ne zna.
Kako kažu, ko igra taj i dobija :)

Slana baklava 
sa feta sirom, sušenim paradajzom i zatarom

(mera za malu tepsiju za đuveč)
250 g kora za pitu
1 glavica ljubičastg luka (sitnoseckanog)
2 čena belog luka (sitnoseckanog)
1 kašikica zatara (ili mešavina timijana, majorana, susama, origana)
1/2 kašikice tucane paprike
4-5 sušenih paradajza iz ulja (sitnoseckanog)
1 jaje
250 ml labne ( ili gušćeg jogurta)
3 kašike maslinovog ulja
150 g feta sira (izdrobljenog)
so, biber

puter za premazivanje


Zagrejati tiganj i na jednoj kašiki maslinovog ulja propržiti ljubičasti i beli luk. Posoliti, pobiberiti i ostaviti da se ohladi.
Dok se luk hladi, u činiji pomešati labne, zatar, tucanu papriku, sušeni paradajz i maslinovo ulje. Dodati feta sir i izmućno jaje. Sve dobro izmešati i dosoliti po potrebi.

Rernu upaliti na 190C.
Otopiti puter.
Premazati četkicom tepsiju u koju ćemo ređati kore. Na dno staviti koru, namazati je puterom pa prekriti sa korom. Na ovu koru naneti mešavinu sa feta sirom debljine oko pola cm. Pa prekriti sa dve kore koje se između premažu puterom.
Ponavljati postupak dok se ne potroše sve kore.
Poslednju koru velikodušno premazati puterom. Iseći sa oštrim nožem na rombove i još jednom premazati sa puterom.
Peći u već zagrejanoj rerni 35-40 minuta, odnosno dok se ne zarumeni.

Može se poslužiti i toplo i hladno.


Recept je iz  Libanskog kuvara  kojeg imam već nekoliko godina i sadrži odlične  recepte.

Prijatno!








Labels: , ,

35 36 37 38