02 03 Hleb & Lale, food & photography: Hladni dani u Toskani 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Hladni dani u Toskani

34

Taj dan smo se vraćali vozom iz Firence (Firenza), gladni. Nismo imali pojma gde i kako ćemo večerati jer stižemo u Ćertaldo (Certaldo), malo mesto o kojem ne znamo ama baš ništa, osim gde je železnička stanica.
Jer su nas u San Điminjanu (San Gimignano) ošišali prethodno veče pa iz principa nismo hteli tamo da idemo.
I, jer kuhinja na farmi na kojoj smo odseli se ne greje (jer smo jedini gosti) i toliko je ledena da se u momentu gubi apetit.
Ćertaldo, slatko mestašce ne obećava baš. Cvokoćemo na glavnom trgu i većamo na koju stranu.
Levo- neki nešarmantni kafić sa par dedica u njemu.
Desno- fensi restoran gde pasta košta 15 evra.
Preko puta- restorančić, dupke pun, sa dečijim crtežom gusara na reklami, al sa primamljivim cenama.
Odluka doneta, kako smo ušli, tako smo izašli. Kaže teta vratite se za sat vremena. Miljan besan, hladan, gladan protestuje- neće, bre, on da čeka toliko dugo! Ajmo kući!
Čuš ajmo kući u nedođiju, gladni!
Nema šanse.
Zaputismo se mi kod onih dedica na aperitivo. Taman baš italijanski. Svi uvek idu na pićence pre večere.
I sedimo mi tako sa dedicama, grickamo kikiriki i pijemo isto što i oni x2. Miljan se pravi da čita novine, ja gledam neki regionalni, smešni kanal i nije nam uopšte loše.
Bolju italijanštinu nismo mogli dobiti, mislim se ja.


A onda u gusarskom restoranu, koji drže mlada teta (konobarica) i njen muž (kuvar), naručimo najukusnija jela koja smo ikad probali. Jednostavna i ispunjavajuća, istinska kućina povera toskana (cucina povera toscana) u svom punom sjaju.
I domaće vino u keramičkom bokalu.
I sve to doprinese da se nacvrcamo od čiste sreće i dobrog vina i da se ja zaglavim u wc-u.
Nikad neću zaboraviti kako plačem od smeha dok čekam da neko naiđe i spasi me. Dobrih 15 minuta.
Kako sam na kraju uspela, nemam pojma. Kada sam izašla smejući se, vidim Miljančeta kako kontemplira o tome šta da uzme za desert. Ne izgleda zabrinuto uopšte.
Nisam ni mogla da se ljutim na njega kada mi je predložio da podelimo čokoladnu tortu.


Njoki sa ovčijim sirom

(verzija za štampu)
Originalni recept, blago korigovan

300 ml mleka
50 grama putera
150 grama brašna + 2 kašike brašna+ brašno za posipanje
1 jaje
1 žumance
120 grama punomasnog ovčijeg sira (domaći  sir u kriškama)
½ kašicice soli
Biber
¼ kašikice muskatnog oraha

Maslinovo ulje (hladno ceđeno)
Ulje od  tartufa
Sveži bosiljak


→ Zagrejati  mleko da proključa pa smanjiti temperaturu na srednju i dodati puter. Kada se puter  otopi dodati narendan  muskatni orah, so i biber.
→ Dodavati brašno polako i sve vreme mutiti sa žicom za mućenje. Kada se utroši  brašno, skloniti sa šporeta i umešati jaje i žumance. Vratiti na šporet pa dodavati i jednu po jednu kašiku brašna.  Sve vreme mešati mutilicom.
→ Kada smeša bude izgledala poput jako gustog sosa, skloniti sa šporeta, dodati izdrobljeni sir i nastaviti mešanje varjačom dok se sir ne sjedini sa smešom. Ukoliko je ostalo par grudvica sira, ne brinite,  to neće uticati na izradu njoki.
→ Ohlađenu smesu  premestiti   u frižider na minimum sat vremena.
→ Na dobro pobrašnjavenu površinu izručiti hladnu smesu , posuti brašnom i oblikovati u loptu.
Budite pažljivi da ne preterate sa brašnom jer će njoki onda biti tvrdi. Čim se testo počne lepo oblikovati bez lepljenja i raspadanja, prestati sa posipanjem brašna.
→ Loptu podeliti na manje delove i od njih razvaljati dugačke valjke debljine palca. Valjke nožem izrezati na komadiće.
→ Komadiće  brašnjavim prstima oblikovati u lopticu  pa palcem prevući  preko viljuške kako bi se napravile brazdice. Ovaj korak možete preskočiti ukoliko nemate vremena. Brazde služe kako bi njoki bolje primile sos u kojima će se služiti.
→ Vodu zagrejati u velikoj šerpi do ključanja, pa posoliti. Ubaciti po 10 njoki odjednom, ne više,  da se ne bi zalepile u toku kuvanja. Kada isplivaju na površinu, njoki su skuvani.
→ Izvaditi iz šerpe cediljkom i premestiti u tanjir za služenje.
→ Posuti maslinovim uljem, uljem od tartufa i rendanim pekorinom ili parmezanom.
→ Ukrasiti sa listićima svežeg bosiljka i poslužiti odmah.


Prijatno!

Labels: , ,

35 36 37 38