02 03 Hleb & Lale, food & photography: Miljanov san 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Miljanov san

34

"Jel te interesuje šta sam ti kupila za rođendan?"
"Da."
"A za Novu Godinu i godišnjicu?"
"I za to si kupila? Aha, interesuje me"
"Hoćeš da ti dam ranije poklon?"
"Neću, hoću da vidim kada dođe taj dan."
"Aj pogođaj!"
"Pa neću."
"Aj kaži prvo slovo, a ja ću ti reći jesi pogodio!"
"Nele, hoću da otvorim poklon na dan rođendana!"
"Što si neki... A šta ćeš ti meni pokloniti? Mogu da pogađam prvo slovo?"...

Nalepnice
Dve nedelje kasnije, tačnije 2 dana pred Miljanov rođendan, u mom krilu leži poklon, umotan u specijalni ukrasni papir. Mašnica od like klacka se zajedno sa nama dok se vraćamo kući kolima.
"Jel mogu da pipnem?"
"Ne možeš. Rekao si da ćeš čekati rođus."
"Znam šta je, da pogađam?"
"Neću ti reći. I ne dam da otvoriš."
"A da samo pipnem?"
"N-e  m-o-ž-e."


Dvadeset minuta kasnije, specijalni papir leži na stolu, rascepan.
Miljanu se oči sjaje od sreće i grli me.
I tako mi svake godine isto.
Volim što održavamo tu našu tradiciju.

Nalepnice

Domaća Nutela

Za 2 teglice:

140 g pečenih lešnika
340 g mlečne čokolade
2 kašike ulja
3 kašike šećera
1 kašika kakaoa
1 mahuna vanile
Prstohvat soli

→ Lešnike izmiksati u blenderu tako da se dobije pasta.
→ Otopiti čokoladu na pari.
→ Pasti od lešnika dodati šećer, kakao, vanilu i so. Dobro izmiksati da se sve lepo pomeša.
→ Dodati topljenu čokoladu i miksati dok se ne dobije glatka pasta.
→ Presuti u teglice. Staviti u frižider da odstoji 1h. Izvaditi sa hladnog i čuvati na sobnoj temperaturi. Iskoristiti u roku od 2 nedelje.

Napomena: Dobijena nutela će biti malo tečnija ali će se u frižideru stegnuti do svoje uobičajene konzistencije.


Karamela

Za 8 teglica:

240 ml vode
900 g šećera
90 g masalaca
900 ml slatke pavlake (36% mlečne masti)
3 prstohvata soli

→ Vodu, šećer i maslac zagrejati na srednje jakoj temperaturi. Ostaviti da ključa. Ne mešati kako bi se izbegla kristalizacija šećera.
→ Slatku pavlaku zagrejati i ostaviti je sa strane, na toplo mesto tako da ostane mlaka.
→ Kada mešavina dobije zlatno-braon boju (nakon što je barem pola sata ključala, možda i duže) pažljivo dodati slatku pavlaku. Izmešati drvenom kutlačom.
→ Kuvati oko 20 minuta ili do željenje gustine.
→ Kada se ohladi, presuti u teglice. Karamelu čuvati u frižideru i iskoristiti u roku od nedelju dana.

Nalepnice
Želim Vam da budete srećni, zdravi, nasmejani i velikodušni.
Maštajte, sanjajte svoje snove, nikad ne znate gde će Vas oni odvesti.


Želim Vam puno uživanja i srećne praznike :)

Labels: ,

35 36 37 38