"Jel te interesuje šta sam ti kupila za rođendan?"
"Da."
"A za Novu Godinu i godišnjicu?"
"I za to si kupila? Aha, interesuje me"
"Hoćeš da ti dam ranije poklon?"
"Neću, hoću da vidim kada dođe taj dan."
"Aj pogođaj!"
"Pa neću."
"Aj kaži prvo slovo, a ja ću ti reći jesi pogodio!"
"Nele, hoću da otvorim poklon na dan rođendana!"
"Što si neki... A šta ćeš ti meni pokloniti? Mogu da pogađam prvo slovo?"...
Dve nedelje kasnije, tačnije 2 dana pred Miljanov rođendan, u mom krilu leži poklon, umotan u specijalni ukrasni papir. Mašnica od like klacka se zajedno sa nama dok se vraćamo kući kolima.
"Jel mogu da pipnem?"
"Ne možeš. Rekao si da ćeš čekati rođus."
"Znam šta je, da pogađam?"
"Neću ti reći. I ne dam da otvoriš."
"A da samo pipnem?"
"N-e m-o-ž-e."
Dvadeset minuta kasnije, specijalni papir leži na stolu, rascepan.
Miljanu se oči sjaje od sreće i grli me.
I tako mi svake godine isto.
Volim što održavamo tu našu tradiciju.
Za 2 teglice:
140 g pečenih lešnika
340 g mlečne čokolade
2 kašike ulja
3 kašike šećera
1 kašika kakaoa
1 mahuna vanile
Prstohvat soli
→
Lešnike izmiksati u blenderu tako da se dobije
pasta.
→
Otopiti čokoladu na pari.
→
Pasti od lešnika dodati šećer,
kakao, vanilu i so. Dobro izmiksati da se sve lepo pomeša.
→
Dodati topljenu čokoladu i
miksati dok se ne dobije glatka pasta.
→
Presuti u teglice. Staviti u frižider da odstoji 1h. Izvaditi sa hladnog i čuvati na sobnoj
temperaturi. Iskoristiti u roku od 2 nedelje.
Napomena: Dobijena nutela će biti malo tečnija
ali će se u frižideru stegnuti do svoje uobičajene konzistencije.
Za 8 teglica:
240 ml vode
900 g šećera
90 g masalaca
900 ml slatke pavlake (36% mlečne masti)
3 prstohvata soli
→
Vodu, šećer i maslac
zagrejati na srednje jakoj temperaturi. Ostaviti da ključa.
Ne mešati kako bi se izbegla kristalizacija šećera.
→
Slatku pavlaku zagrejati i ostaviti je sa strane, na toplo mesto tako da ostane
mlaka.
→
Kada mešavina dobije zlatno-braon boju (nakon što
je barem pola sata ključala, možda
i duže) pažljivo dodati
slatku pavlaku. Izmešati drvenom
kutlačom.
→
Kuvati oko 20 minuta ili do željenje gustine.
→
Kada se ohladi, presuti u teglice. Karamelu čuvati
u frižideru i iskoristiti u roku od nedelju dana.
Želim Vam da budete srećni, zdravi, nasmejani i velikodušni.
Maštajte, sanjajte svoje snove, nikad ne znate gde će Vas oni odvesti.
Želim Vam puno uživanja i srećne praznike :)