Mislila sam da će sve biti kao i inače. Kažu da će doći u jedno vreme a dođu u deseto.
"Mi ćemo doći u 6 da napravimo
punjene suve paprike i sos za njoki." kažu Ivana i Viktor.
"Ja ću doći oko 6 da zamesim
hleb." kaže Bobi.
"Mi ćemo doći u 7 da ispečemo orade na roštilju." kažu Srda i Vojke.
Džes i Peđa će doći u 8, oni su zaduženi za salatu.
Napravila sam predjelo,
njoki,
banofi pitice, posvađala se sa Miljanom, pomirila i već krenula sa prihvatanjem činjenice da ću Novu Godinu provesti u kuhinji. A onda su počeli da dolaze.
I da pripremaju.
A ja sam doterana nadgledala. Čaša hladnog rozea u jednoj ruci, tanka cigara u drugoj. Čipkasta, smaragdno zelena majica sa dočeka 2006 mi je malo uska, al koga briga...
Jeli smo stojeći i sedeći, sa rasparenim tanjirima i escajgom. Novu Godinu dočekali u trpezariji ispod sata, gde drugde. Posle sam ih sve, a i zid, isprskala šampanjcem.
Simka i Rudi su u početku oduševljeno poskakivali oko nas, a posle su kunjali ispod stola.
Plesali smo do iznemoglosti.
Negde pred spavanje, ispruženi u dnevnoj sobi, Peđa i ja, u polumaraku, gledamo kako Bobi čas imitira nas kao turiste u Maroku, čas prodavca Marokanca koji mu je skupo naplatio neku hranu.
Napolju se čuje tek po koja petarda, kuća se sprema na spavanje a nas troje umiremo od smeha.
Dobro je počela ova godina. Sa srećom, dobrim ljudima i januarskim
Mezze.
Baš obećava.
Za dve osobe:
150 g prosa
7-8 krupnijih i dužih šargarepa
½ glavice ljubičastog luka
(sitnoseckanog)
1 crvena paprika (seckana na
kockice)
1 čen belog luka (sitnoseckanog)
¼ kašičice cimeta
¼ kašičice đumbira u prahu
¼ kašičice karija
½ kašičice mlevenog korijandera
So, biber
200 ml paradajz sok
100 ml vode
3 kašike maslinovog ulja
(hladno ceđeno)
1 kašika maslinovog ulja (za
kuvanje, od komina)
→ Oljuštiti šargarepe, preseći na pola po širini i po dužini. Izdubiti sredinu. Višak šargarepe iskoristite za salatu ili supu.
→ Proso isprati i
ostaviti u cediljki da se prosuši.
→ Na maslinovom ulju od
komina, na srednje jakoj temperaturi propržiti papriku. Kada zamiriše i dobije
koricu, dodati ljubičasti luk. Izmešati. Nakon 2-3 minuta dodati začine, so,
biber i beli luk. Dobro izmešati i dodati proso. Kratko propržiti uz mešanje i
skloniti sa ringle.
→ U mešavinu prosa i povrća
sipati malo paradajz soka, tek toliko da se smeša navlaži.
→ Uključiti rernu na 170°C.
→ U tepsijicu za đuveč
sipati paradajz soka, smao da prekrije dno i preliti sa 2 kašike hladno ceđenog
maslinovog ulja. Preko ređati šargarepe napunjene prosom dok se ne popuni
tepsija. Višak prosa, ako ga ima, rasporediti između šargarepa.
→ Ostatak paradajz soka
izmešati sa vodom i sipati između šargarepa.
→ Poprskati sve 1 kašikom hladno ceđenog
maslinovog ulja, prekriti aluminijumskom folijom i peći na 170°C oko 1h.
Služiti toplo uz svežu zelenu
salatu.
Ovo lagano jelo će zamirisati celu kuću i priuštiti vam ukusni predah u ovim prazničnim danima.
Ukoliko vam se ne dube šargarepe, možete ih poređati po plehu, i po njima i između njih staviti proso. U tom slučaju, mislim da bi ih bilo dobro kratko izblanširati.
Prijatno!