02 03 Hleb & Lale, food & photography: Nekad je za sreću potrebno malo, a nekad 11 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Nekad je za sreću potrebno malo, a nekad 11

34

Mislila sam da će sve biti kao i inače. Kažu da će doći u jedno vreme a dođu u deseto.
"Mi ćemo doći u 6 da napravimo punjene suve paprike i sos za njoki." kažu Ivana i Viktor.
"Ja ću doći oko 6 da zamesim hleb." kaže Bobi.
"Mi ćemo doći u 7 da ispečemo orade na roštilju." kažu Srda i Vojke.
Džes i Peđa će doći u 8, oni su zaduženi za salatu.
Napravila sam predjelo, njoki, banofi pitice, posvađala se sa Miljanom, pomirila i već krenula sa prihvatanjem činjenice da ću Novu Godinu provesti u kuhinji. A onda su počeli da dolaze.
I da pripremaju.
A ja sam doterana nadgledala. Čaša hladnog rozea u jednoj ruci, tanka cigara u drugoj. Čipkasta, smaragdno zelena majica sa dočeka 2006 mi je malo uska, al koga briga...
Jeli smo stojeći i sedeći, sa rasparenim tanjirima i escajgom. Novu Godinu dočekali u trpezariji ispod sata, gde drugde. Posle sam ih sve, a i zid, isprskala šampanjcem.
Simka i Rudi su u početku oduševljeno poskakivali oko nas, a posle su kunjali ispod stola.
Plesali smo do iznemoglosti.

Negde pred spavanje, ispruženi u dnevnoj sobi, Peđa i ja, u polumaraku, gledamo kako Bobi čas imitira nas kao turiste u Maroku, čas prodavca Marokanca koji mu je skupo naplatio neku hranu.
Napolju se čuje tek po koja petarda, kuća se sprema na spavanje a nas troje umiremo od smeha.
Dobro je počela ova godina. Sa srećom, dobrim ljudima i januarskim Mezze.
Baš obećava.



Šargarepa punjena prosom
(verzija za štampu)

Za dve osobe:

150 g prosa
7-8 krupnijih i dužih šargarepa
½ glavice ljubičastog luka (sitnoseckanog)
1 crvena paprika (seckana na kockice)
1 čen belog luka (sitnoseckanog)
¼ kašičice cimeta
¼ kašičice đumbira u prahu
¼ kašičice karija
½ kašičice mlevenog korijandera
So, biber
200 ml paradajz sok
100 ml vode

3 kašike maslinovog ulja (hladno ceđeno)
1 kašika maslinovog ulja (za kuvanje, od komina)

Oljuštiti šargarepe, preseći na pola po širini i po dužini. Izdubiti sredinu. Višak šargarepe iskoristite za salatu ili supu.
Proso isprati i ostaviti u cediljki da se prosuši.
Na maslinovom ulju od komina, na srednje jakoj temperaturi propržiti papriku. Kada zamiriše i dobije koricu, dodati ljubičasti luk. Izmešati. Nakon 2-3 minuta dodati začine, so, biber i beli luk. Dobro izmešati i dodati proso. Kratko propržiti uz mešanje i skloniti sa ringle.
U mešavinu prosa i povrća sipati malo paradajz soka, tek toliko da se smeša navlaži.
Uključiti rernu na 170°C.
U tepsijicu za đuveč sipati paradajz soka, smao da prekrije dno i preliti sa 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja. Preko ređati šargarepe napunjene prosom dok se ne popuni tepsija. Višak prosa, ako ga ima, rasporediti između šargarepa.
Ostatak paradajz soka izmešati sa vodom i sipati između šargarepa.
Poprskati sve 1 kašikom hladno ceđenog maslinovog ulja, prekriti aluminijumskom folijom i peći na 170°C oko 1h.

Služiti toplo uz svežu zelenu salatu.


Ovo lagano jelo će zamirisati celu kuću i priuštiti vam ukusni predah u ovim prazničnim danima.
Ukoliko vam se ne dube šargarepe, možete ih poređati po plehu, i po njima i između njih staviti proso. U tom slučaju, mislim da bi ih bilo dobro kratko izblanširati.
Prijatno!

Labels: ,

35 36 37 38