Prošle
nedelje sam upoznala jednu devojku sa neobičnom pričom.
Pre nego što
je stigla jedino sam znala da je iz
Palestine i razmišljala sam o tome šta znam o Palestini. Hm, znam da su u ratu
sa Izraelom, da je blizu Jordana, Sirije i Libana i da je hrana divna.
Prvo što sam videla kada se pojavila su bile njene
oči. Tamne, tamne i bademaste, koje poznate crte lica, dugu kosu i svakodnevnu
garderobu obavijaju u mističnost. Orjentalna lepota koja se spominje u
knjigama...
Lina je došla
sa Miljanovim bratom da upozna Novi Sad a ja sam bila srećna što ću upoznati
jednu novu zemlju, drugačije ljude i naravno, šta oni stvarno jedu i kuvaju. Nisam ni pomislila da će taj vikend da me podseti kako neke stvari koje imam, uzimam zdravo za gotovo.
Jedno veče
smo zajedno pravili večeru, pravu palestinsku.
Lina je
živela do 14 godine u Beogradu, priča perfektno srpski i ćaskali smo bez
opterećenja.
Kroz seckanje,
blendanje, mešenje polako sam počela da
otkrivam cake bliskoistočne kuhinje. Kako rade ovo, a kako ono. Lina svašta zna
a ja svašta hoću da znam.
I tako saznam
kako se u Palestini moje omiljene
bliskoistočne delicije izgovaraju tabule, felafel i labane.
Da svaka
porodica pravi sam svoj začin zatar po ukusu. Neko voli kiseliji, neko više
susama a neko sumaka.
Da imaju posebne
posude za pečenje pita hleba koji se uopšte ne zove pita. Zove se khubz.
Da se
falafel jede i za doručak, da ga možeš kupiti na svakom ćošku i zbog toga ti je
toliko istančan ukus pa ga kupuješ samo kod jednog prodavca. I dok ona priča ja zamišljam ulice Ramale što mirišu na falafel i aromatični duvan. Zamišljam Linu kako ide nekim živopisnim putem i nosi kući ručak.
Onda saznam još
svašta pa zamislim Linu koja krene po ručak pa naiđe na tenk.
Ili čeka u krcatom
autobusu ceo dan na 40 stepeni, u sred
pustinje, da pređe granicu.
I pomislim,
hej, pa to je dovoljno da ne želiš da živiš tamo.
Al kada mi
uz nedeljnu kafu objasni kako živi jedna devojčica, devojka, žena u Palestini
potpuno mi je jasno da rat, tenkovi i politika nisu nešto sa čime se ne može
živeti.
Konačno
shvatam zašto je Lina ostavila odličan posao i svoj već u potpunosti izrežiran
ostatak života u Ramali, i došla u Srbiju.
Došla je da živi
kako i gde ona hoće. Da putuje, izlazi, radi i provodi vreme na svoj način a ne
kako drugi kažu.
Sasvim
dovoljno da bude zadovoljna.
Nadam se da ćemo se uskoro opet družiti, kuvati, smejati se i uživati zajedno u slobodi, koja možda na nekom globalnom nivou to nije, ali u svakodnevnici koja čini život to itekako jeste.
1 šolja bulgura (250 ml)
4 paradajza iseckanog na vrlo
male kockice (što sitnije to bolje)
Velika veza svežeg peršuna
(sitnoseckanog)
Vez sveže nane (upola manje
nego peršuna, sitnoseckana)
1 limun (sok)+ dva režnja
limuna (sitnoiseckana)
2 kašike hladno ceđenog
maslinovog ulja
So, biber
Iceberg salata
→ Bulgur potopiti u vrelu
vodu i ostaviti da nabubri oko 45 minuta. Nakon tog vremena iscediti ga i
premestiti u dublju činiju.
→ Bulguru dodati sve
ostale sastojke, izmešati i začiniti. Ostaviti u frižideru pola sat da malo
odstoji.
→ Par opranih i osušenih
listove Iceberg salate poređati po većem plitkom tanjiru. Na sredinu sipati
bulgur sa ostalim sastojcima iz
frižidera. Ostatak listova poslužiti uz tabuli.
Tabuli
svako sam zavija u listove salate kao sarmu i odmah jede.
Za 24 kuglice:
250 g kuvane leblebije
1 manja glavica luka (sitnoiseckana)
2 češnja belog luka
3 kašike peršuna
1 kašikica mešavine začina za
falafel
2 kašike brašna
1 kašike maslinovog ulja
(hladno ceđeno)
So, biber
½ litra ulja za duboko prženje
(od suncokret, koštica grožđa ili palme)
→ U avanu istucati beli
luk, peršun i maslinovo ulje tako da se dobije pasta.
→ Leblebiju i luk miksati u
blenderu dokle god se ne dobije potpuno glatka smeša bez krupnijih komadića.
Ovaj korak je veoma bitan jer dosta utiče na kvalitet kuglice falafela.
→ U pastu od leblebije
dodati pastu od peršuna i belog luka. Kratko izmikasti, posoliti, pobiberiti i
dodati ostale začine i brašno. Dobro izmešati.
→ Formirati kuglice,
veličine manje od loptica za golf.
→ Ulje za prženje siapti
u diboku šerpu i potpuno zagrejati na visokoj temperaturi.
→ U vrelo ulje ubaciti
4-5 loptica i peći tek toliko da porumene.
→ Kašikom sa rupicama
uhvatiti kuglice, ocediti i premestiti na salvetu da upuje višak ulja.
→ Služiti toplo uz
salatu, pita hleb i sos od tahinija (puter od susama).
Začin
za falafel:
2 kašika mlevenog korijandera
½ kašike kumina
2 kašikica đumbira
2 kašikice cimeta
¼ kašikice bibera
¼ kašikica mlevenog muskatnog oraha
→ Sve začine izmešati u avanu, lagano ih pritisnuti i spremiti u
teglicu sa poklepcem na suvo i tamno
mesto.
100 ml tahinija
100 ml vode
1 čen belog luka (izgnječen)
Sok od 2 limuna
So po želji
→ Izmešati sve sastojke
tako da se dobije gusta ali tečna masa. Posuti zatarom.
Služiti uz falafel.
Prijatno!