02 03 Hleb & Lale, food & photography: Palestinska 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Palestinska

34

Prošle nedelje sam upoznala  jednu  devojku sa neobičnom pričom.
Pre nego što je stigla jedino sam znala da je  iz Palestine i razmišljala sam o tome šta znam o Palestini. Hm, znam da su u ratu sa Izraelom, da je blizu Jordana, Sirije i Libana i da je hrana divna.
Prvo  što sam videla kada se pojavila su bile njene oči. Tamne, tamne i bademaste, koje poznate crte lica, dugu kosu i svakodnevnu garderobu obavijaju u mističnost. Orjentalna lepota koja se spominje u knjigama...
Lina je došla sa Miljanovim bratom da upozna Novi Sad a ja sam bila srećna što ću upoznati jednu novu zemlju, drugačije ljude i naravno, šta oni stvarno jedu i kuvaju. Nisam ni pomislila da će taj vikend da me podseti kako neke stvari koje imam, uzimam zdravo za gotovo.


Jedno veče smo zajedno pravili večeru, pravu palestinsku.
Lina je živela do 14 godine u Beogradu, priča perfektno srpski i ćaskali smo bez opterećenja.
Kroz seckanje, blendanje, mešenje  polako sam počela da otkrivam cake bliskoistočne kuhinje. Kako rade ovo, a kako ono. Lina svašta zna a ja svašta hoću da znam.
I tako saznam kako se u Palestini  moje omiljene bliskoistočne delicije izgovaraju tabule, felafel i labane.
Da svaka porodica pravi sam svoj začin zatar po ukusu. Neko voli kiseliji, neko više susama a neko sumaka.
Da imaju posebne posude za pečenje pita hleba koji se uopšte ne zove pita. Zove se khubz.
Da se falafel jede i za doručak, da ga možeš kupiti na svakom ćošku i zbog toga ti je toliko istančan ukus pa ga kupuješ samo kod jednog prodavca. I dok ona priča ja zamišljam ulice Ramale što mirišu na falafel i aromatični duvan. Zamišljam Linu kako ide nekim živopisnim putem i nosi kući ručak.



Onda saznam još svašta pa zamislim Linu koja krene po ručak pa naiđe na tenk.
Ili čeka u krcatom autobusu ceo dan na 40 stepeni,  u sred pustinje, da pređe granicu.
I pomislim, hej, pa to je dovoljno da ne želiš da živiš tamo.
Al kada mi uz nedeljnu kafu objasni kako živi jedna devojčica, devojka, žena u Palestini potpuno mi je jasno da rat, tenkovi i politika nisu nešto sa čime se ne može živeti.
Konačno shvatam zašto je Lina ostavila odličan posao i svoj već u potpunosti izrežiran ostatak života u Ramali, i došla u Srbiju.
Došla je da živi kako i gde ona hoće. Da putuje, izlazi, radi i provodi vreme na svoj način a ne kako drugi kažu.  
Sasvim dovoljno da bude zadovoljna.
Nadam se da ćemo se uskoro opet družiti, kuvati, smejati se i uživati zajedno u slobodi, koja možda na nekom globalnom nivou to nije, ali u svakodnevnici koja čini život to itekako jeste.


Tabuli
(verzija za štampu)

1 šolja bulgura (250 ml)
4 paradajza iseckanog na vrlo male kockice (što sitnije to bolje)
Velika veza svežeg peršuna (sitnoseckanog)
Vez sveže nane (upola manje nego peršuna, sitnoseckana)
1 limun (sok)+ dva režnja limuna (sitnoiseckana)
2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja
So, biber
Iceberg salata

Bulgur potopiti u vrelu vodu i ostaviti da nabubri oko 45 minuta. Nakon tog vremena iscediti ga i premestiti u dublju činiju.
Bulguru dodati sve ostale sastojke, izmešati i začiniti. Ostaviti u frižideru pola sat da malo odstoji.
Par opranih i osušenih listove Iceberg salate poređati po većem plitkom tanjiru. Na sredinu sipati bulgur  sa ostalim sastojcima iz frižidera. Ostatak listova poslužiti uz tabuli.

Tabuli svako sam zavija u listove salate kao sarmu i odmah jede.


Falafel
(verzija za štampu)

Za 24 kuglice:

250 g kuvane leblebije
1 manja glavica luka (sitnoiseckana)
2 češnja belog luka
3 kašike peršuna
1 kašikica mešavine začina za falafel
2 kašike brašna
1 kašike maslinovog ulja (hladno ceđeno)
So, biber
½ litra ulja za duboko prženje (od suncokret, koštica grožđa ili palme)


U avanu istucati beli luk, peršun i maslinovo ulje tako da se dobije pasta.
Leblebiju i luk miksati u blenderu dokle god se ne dobije potpuno glatka smeša bez krupnijih komadića. Ovaj korak je veoma bitan jer dosta utiče na kvalitet kuglice falafela.
U pastu od leblebije dodati pastu od peršuna i belog luka. Kratko izmikasti, posoliti, pobiberiti i dodati ostale začine i brašno. Dobro izmešati.
Formirati kuglice, veličine manje od loptica za golf.
Ulje za prženje siapti u diboku šerpu i potpuno zagrejati na visokoj temperaturi.
U vrelo ulje ubaciti 4-5 loptica i peći tek toliko da porumene.
Kašikom sa rupicama uhvatiti kuglice, ocediti i premestiti na salvetu da upuje višak ulja.
Služiti toplo uz salatu, pita hleb i sos od tahinija (puter od susama).

Začin za falafel:

2 kašika mlevenog korijandera
½ kašike kumina


2 kašikica đumbira
2 kašikice cimeta
¼ kašikice bibera
¼  kašikica mlevenog muskatnog oraha

Sve začine izmešati u avanu, lagano ih pritisnuti i spremiti u teglicu sa poklepcem na suvo  i tamno mesto.


Sos od tahinija
100 ml tahinija
100 ml vode
1 čen belog luka (izgnječen)
Sok od 2 limuna
So po želji

Izmešati sve sastojke tako da se dobije gusta ali tečna masa. Posuti zatarom.

Služiti uz falafel.


Prijatno!

Labels: , , ,

35 36 37 38