02 03 Hleb & Lale, food & photography: Nedelja na selu 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Nedelja na selu

34

Naše selo je nedeljom tiho.
Komšije prolaze peške ili na biciklu, doterani. Vraćaju se iz crkve. I svi nam kažu dobar dan.
Majstor Miljan, psi i ja, svi prašnjavi, otpozdravljamo. Ne znamo kome, al to nije bitno. Ovo pozdravljanje tumačimo kao prihvatanje pa smo sretni.
Vikendom obično drugari dolaze da nam pomažu bez obzira što nisu majstori. Dolaze jer su dobri i pravi prijatelji. I mi bez njihove pomoći se ne bi selili još skoro. Ovako se selimo za dve nedelje. Konačno!
Ovu nedelju smo majstori Miljan i ja. Rudi i Simka su naši asistenti.


Postavljanje gipsanih ploča na plafon ide sporo i na momente me hvata panika i nervoza da nećemo stići.
A onda pogledam Miljana, koji na glavi ima naočare sa plivanje da mu ne upada prašina u oči dok ubušuje šrafove, i znam da će biti sve u redu. Čak i ako ne stignemo sve.


Na improvizovanom šporetu sam napravila supu od sira.
Seli smo na stepenište i pojeli je u slast. Prijala nam je tako vruća i jaka.
U kući je hladno, al je toplo oko srca.



Supa od sira
(verzija za štampu)

Za dve osobe:

½ srednje glavice ljubičastog luka (sitno, sitnoseckanog)
250 ml povrtne supe
150 ml mleka
50 ml belog vina
100g Gruyer sira (može i Raclette ili neki drugi sir koji se dobro topi. Poželjno je da smrducka:))
50 g Parmezana

Dva parčeta starog hleba (isečen na kockice)
1 čen belog luka (sitnoiseckan)

½ kašikice šećera (opciono)


Narendati sireve na krupno.
Zagrejati tiganj i dodati ljubičasti luk. Brzo izmešati i čim luk zamiriše dodati malo sira. Mešati dok se sir potpuno ne istopi pa dodati vino. Pustiti da vino u potpunosti ispari.
Dodati supu i mleko. Izmešati. Ostaviti da prokuva.
Narendane sireve izručiti u smešu mleka i supe. Često mešati i kuvati oko 15 minuta.
Zagrejati malo maslinovog ulja i propržiti kockice hleba i belog luka.
Pre služenja supu dobro izmešati, skloniti sa ringle i sipati u činije za služenje i posuti kockicama prepečenog hleba.

U zavisnosti od sira, supa može biti blago kiselkasta. Dodajte malo šećera kako biste korigovali ukus kako želite.

Želim svima srećan Dan Ljubavi. I zaljubljenima, i odljubljenima, i onima što pate i što su u oblacima.
Ljubav je pokretač, divna je i zaslužuje da ima svoj dan.
Drmnite jednu čašicu u njenu čast :)

Labels: , ,

35 36 37 38