Gracija ima sedu, kratku kosu.
Najblaži glas na svetu koji izgovara gramatički savršeno tačne rečenice i
simpatične psovke. I onako, malko je buckasta. Elegantno popunjena pre bih
rekla, jer je prava dama.
Zauvek zaljubljena u svog muža
koji je umro još pre više od dvadeset godina, setan joj je pogled kada mi priča o
njemu i njihovom životu na Siciliji.
Ima pet sinova koje obožava i zbog
kojih je upravo tu, u stanu do moga, u Milanu.
Stan joj je besprekorno čist, na zidovima
su slike sa naslikanima biljkama. Kao onim iz botaničkih enciklopedija. Sve je
starinsko i sa stilom.
Naše zajedničke, letnje, milanske večeri su skoro
uvek iste.
Gracija izađe na terasu, onu italijansku, zajedničku, kao iz filmova iz pedesetih, koja gleda na unutrašnje
dvorište, i svojim blagim glasom vikne:
Na plafonu se lenjo vrti
ventilator dok nas tri-baka sa Sicilije, žena iz Pulje i devojka iz Srbije- pijuckamo limonćelo i pričamo o životu, ljubavi, kuvanju
i ogovaramo komšije.
Ćaskamo i kikoćemo se tiho da ne uznemiravamo komšiluk a Gracija svako malo uzvikne:
"Porcaaaaa..." misleći na čuvenu italijansku psovku "Porca miseria".
Sa Gracijom se skoro nikad ne
čujem, al ne prođe nedelja a da ne pomislim na nju.
Večeri kod Gracije su me navikle
i naučile da uživam u večeri koja se sastoji od komada parmezana ili nekog
drugog sira, parčeta kvalitetnog hleba i salate od voća i povrća.
Tu milansku tradiciju održavam
i dan danas a Miljanče je posebno obožava.
Za dve osobe:
½ glavice zelene salate
½ glavice radiča
1 lopta mocarele
1 pomorandža
1 šaka badema (sečenih na
listiće ili na komadiće)
1 šaka suvog grožđa
So, biber, hladno ceđeno
maslinovo ulje i aćeto balzamiko
→ Salatu oprati i osušiti
i iscepkati na manje komade.
→ Mocarelu i narandžu iseći na kriške.
→ Pomešati sve sastojke i
začiniti po želji.
Napomena:
Sastojci salate variraju od toga šta je u sezoni i sveže.
Najbitnije od svega
je da su listovi zelene salate i radiča osušeni i da se sastojci pomešaju neposredno pred služenje.
Ukoliko
salatu ne osušite, na njoj će ostati kapljice vode koje će uticati na ukus.
Ukoliko
je začinite ranije, omlitavi će i potpuno izgubiti svoju svežinu i hrskavost.