02 03 Hleb & Lale, food & photography: Grazia dell'anima mia 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Grazia dell'anima mia

34

Gracija ima sedu, kratku kosu. Najblaži glas na svetu koji izgovara gramatički savršeno tačne rečenice i simpatične psovke. I onako, malko je buckasta. Elegantno popunjena pre bih rekla, jer je prava dama.
Zauvek zaljubljena u svog muža koji je umro još pre više od dvadeset godina, setan joj je pogled kada mi priča o njemu i njihovom životu na Siciliji.

Ima pet sinova koje obožava i zbog kojih je upravo tu, u stanu do moga, u Milanu.
Stan joj je besprekorno čist, na zidovima su slike sa naslikanima biljkama. Kao onim iz botaničkih enciklopedija. Sve je starinsko i sa stilom.
Naše zajedničke, letnje, milanske večeri su skoro uvek iste.
Gracija izađe na terasu, onu italijansku, zajedničku, kao iz filmova iz pedesetih, koja gleda na unutrašnje dvorište, i svojim blagim glasom vikne:
Nenaaaa, Tinaaaa, venite,facciamo due chiachhiere“ sa osmehom nas pozivajući da dođemo kod nje na čašicu razgovora.
Na plafonu se lenjo vrti ventilator dok nas tri-baka sa Sicilije, žena iz Pulje i devojka iz Srbije- pijuckamo limonćelo i pričamo o životu, ljubavi, kuvanju i ogovaramo komšije.
Ćaskamo i kikoćemo se tiho da ne uznemiravamo komšiluk a Gracija svako malo uzvikne:
"Porcaaaaa..." misleći na čuvenu italijansku psovku "Porca miseria".

Sa Gracijom se skoro nikad ne čujem, al ne prođe nedelja a da ne pomislim na nju. 


Salata Grazia
(verzija za štampu)

Večeri kod Gracije su me navikle i naučile da uživam u večeri koja se sastoji od komada parmezana ili nekog drugog sira, parčeta kvalitetnog hleba i salate od voća i povrća.
Tu milansku tradiciju održavam i dan danas a Miljanče je posebno obožava.

Za dve osobe:

½ glavice zelene salate
½ glavice radiča
1 lopta mocarele
1 pomorandža
1 šaka badema (sečenih na listiće ili na komadiće)
1 šaka suvog grožđa

So, biber, hladno ceđeno maslinovo ulje i aćeto balzamiko

Salatu oprati i osušiti i iscepkati na manje komade.
Mocarelu i narandžu iseći na kriške.
Pomešati sve sastojke i začiniti po želji.

Napomena: Sastojci salate variraju od toga šta je u sezoni i sveže. 
Najbitnije od svega je da su listovi zelene salate i radiča osušeni i da se sastojci pomešaju neposredno pred služenje.
Ukoliko salatu ne osušite, na njoj će ostati kapljice vode koje će uticati na ukus.
Ukoliko je začinite ranije, omlitavi će i potpuno izgubiti svoju svežinu i hrskavost.

Labels: , ,

35 36 37 38