02 03 Hleb & Lale, food & photography: Novo poglavlje 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Novo poglavlje

34

Nedavno sam napisala kako kad god uđem u nedovršenu kućicuSlobodicu zamišljam sebe kako sedim na stepeništu i plačem od sreće.
Sad kad smo preseljeni u kućicu vidim da je to ustvari nemoguće jer se na stepenicama ne može sedeti pošto su i dalje nazavršene.
I uopšte mi se ne plače od sreće jer ono što osećam je duboko zadovoljstvo i smirenost i nema mesta euforiji i nervozi. Bez obzira na haos, kutije i puno nezavršenih momenata.
Pečem braunise da se Miljanče zagreje kada dođe kući a sutra ujutro ću kljukušu da zamiriše kuća na beli luk.
Seoski je tiho i toplo i ovu moju idilu jedino kvari činjenica da moram da odšljapkam kroz blato da bih doložila vatru.
Koja mi se možda ugasila jer sam zaboravila da treba da ložim.
Al naviknuću se, ima vremena. Tek smo započeli novo poglavlje našeg života.




Kljukuša
(verzija za štampu)

2 jaja
200 g brašna
Oko 200 ml vode
½ kašičice praška za pecivo
So

20 ml ulja
3 čena belog luka
Jogurt


→ Uključite rernu na 200°C.
→ U činiji ulupajte jaje, dodajte so, vodu, prašak za pecivo i kašiku po kašiku brašna. Sve vreme mešajte kako bi se brašno potpuno rastvorilo u vodi. Testo treba da je gusto ali i dalje tečno.
→ Manju tepsiju za đuveč obložite papirom za pečenje i izlijte testo.
Pecite u već zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta tj. dok se testo ne zarumeni.
→ Kada je testo pečeno, izvadite ga iz tepsije. Prohlađeno  ga isecite na kockice i vratite u tepsiju.
→ Beli luk sitno iseckajte i pospite njime kockice kljukuše.
→ Vrelo ulje prelijte preko kljukuše, sve dobro izmešajte pa prebacite u činijice za služenje.

Sipajte jogurt preko i odmah poslužite.

Recept je objavljen u februarskom izdanju Mezze magazina.
Prijatno!



Labels: ,

35 36 37 38