02 03 Hleb & Lale, food & photography: Ciga, hleb i ja 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Ciga, hleb i ja

34
Kecelja "Milicina radionica kecelja"
Kada smo se preselili u Kovilj, živeli smo blizu Cige. Pekar sa brćićima, tamnoput. Mesio je i pekao hleb za širi komšiluk a perece i kifle za seosku decu. U onim starim, zidanim i belim seljačkim pećima.
Upregne svoj plavi bicikl, posadi na njega veliku pletenu korpu iz koje su virile najlepše perece i kifle sa kimom koje sam ikad jela, prekrivene uštirkanim, belim stolnjakom. I krene put škole. Ko god da ga sretne, obavezno kupi koju perecu. Nema veze što nije gladan.
Cigina pereca je za uvek. Mala, kompaktna, blago gumenasta i slana taman kako treba.
Takav mu je bio i hleb.


Posle smo se preselili dalje od Cige al nam je kuća bila baš na njegovoj džadi do škole. Pa ako nisam u školi, već se igram na ulici, uvek sam držala na oku put. Znala sam da ide za veliki odmor tamo, al nije Ciga svaki dan išao u školu. Ne, nikad nisi znao tačan dan kad će da se pojavi. Kad ga spazim, trk kući po pare pa trk za Cigom da mi ne pobegne. Jer ako čekam da se vraća kući, ništa od kifli i pereca.
A ako sam u školi, i imam časove na prvom spratu, uvek sam pogledavala u dvorište da vidim jel stigao. Čim  zazvoni, trk u dvorište da izbegnem gužvu.
Kad okasnim, prazna korpa me je uvek čekala. Ja blago razočarana a Ciga nasmejan, zadovoljan jer je opet prodao sve.
I dan danas kad se setim tog seoskog perioda, osim baka Veminih kiflica, setim se i Ciginih pereca i hleba.
Svaki put kad mesim hleb, pomislim, e sad će mi garant uspeti kao Cigin. Al to se, naravno, još uvek nije desilo.
Što ne znači da neće. Sve što treba je da nastavim da mesim, da ne odustanem od moje savršene vekne hleba.




Puljeze (pugliese)

(Verzija za štampu)

Veza hleba i mene je puna uspona i padova. Ali je jaka i večna.
Volim što se hlebu treba posvetiti, usporiti i prepustiti dok se mesi. Pod rukom osetiti kad je spreman, koliko treba dodati brašna ili vode.
Očigledno da ja to nisam još uvek usavršila, ali nema veza. Za mene je taj put ka savršenoj vekni uživanje.

Jubin recept je odličan, to se vidi na njenoj fotki a potvrdila je i Mila, znam da je do mene što nije uspeo baš kako treba.
Bez obzira na to, želela sam da ga objavim jer je jako ukusan.
Čim smo ga pojeli, napravila sam još jedan. Koji mi je puno bolje uspeo (prva fotka).
I ima da ga pravim dok mi ne uspe kao njen i Cigin :)

Starter (u Italiji ga zovu biga) se priprema 8-10h pre mešenja hleba

175 g brašna (T500)
7 g kvasca
90 ml tople vode

Testo:

225 g brašna (T500)
225 g integralnog pšeničnog brašna
1 kašikica šećera
2 kašikice soli
15 g kvasca
275 ml tople vode (morala sa da dodam još malo)
75 ml ulja


→ Kvasac rastopiti sa toplom vodom i dodati u prosijano brašno. Umesiti glatko testo i ostaviti u nauljenoj posudi, na sobnoj temperaturi 8-10h. Posudu prekriti krpom ili prozirnom folijom.
→ Nakon desetak sati, pomešati kvasac sa 100 ml vode i šećerom. Rastopiti ga pa u njega dodati starter. Mešati dok se sve lepo ne sjedini.
→ Brašno prosejati pa polako dodavati mešavini startera i kvasca.
→ Kada se utroši polovina brašna, dodati so i malo po malo vode, ostatak brašna i maslinovo ulje.
→ Umesite meko testo, rastezljivo i lepljivo. Ako se ovo postigne i pre nego se utroši brašno, prekinite sa dodavanjem brašna i ostatak ostavite sa strane. Činiju sa testom prekrijte krpom ili folijom i ostavite da raste oko 1,5h-2h (nakon tog vremena testo mora da se udvostruči).
→ Uključiti rernu na 230°C.
→ Kratko i blago premesiti testo i prebaciti na tepsiju za pečenje ili u korpu za narastanje hleba (baneton.
→ Kada se rerna dobro ugrejala, hleb pospite sa malo brašna i zasecite po površini po želji.
→ Iz korpe za narastanje prebacite hleb na tepsiju oboženu papirom za pečenje i stavite u već zagrejanu rernu.
→ Pecite 15 minuta pa smanjite temperaturu na 200°C i nastavite sa pečenjem još 20 minuta ili koliko je potrebno da dobijete rumenu koricu.
→ Vruć hleb zamotajte u pamučnu krpu i pustite da se u potpunosti ohladi. Ili odmah otkinite jedno parče pa onda zamotajte u krpu :)

Prijatno!

P.S. Nadam se da se i vama dopadaju nova haljina i frizura bloga:)


Labels:

35 36 37 38