Danas je posebno raspoložen, 'nako prolećno i kad sam pročitala tekst, srce mi je zaigralo, što zbog napisanih redova, što zbog onog između redova.
Ukoliko niste upoznali Doktora, gvirnite ovde.
Ako jeste, znate da ga posebno volim:)
Dragi moj
Nevene i drugari J
Vreme je
za jedan mali životni update i malo lepe ‘rane.
Vidim da ste svašta lepo kuvali u međuvremenu, pa je vreme da i ja nešto
ukusno pripremim.
Samo da prijavim da se ovde prati Nevenin blog, redovito
bome.
Elem, i
nama stidljivo stiže proleće. Vrlo stidljivo, rekao bih. Tek pokoja zelena vlat
trave i to je sve. Mada nam sunce, svojim položajem i izdašnom toplotom,
nagoveštava da je proleće iza ugla. U proleće je najlepše biti zaljubljen, a to
je upravo ono što se meni desilo u međuvremenu. Neke lepe emocije me vode svaki
vikend u Edmonton i tamo živim svoj neki novi, paralelni život. Život pun
uzajamne pažnje i ušuškane romantike. Novi univerzum kojim sam potpuno opčinjen
i kojem hipnotisan odlazim u zagrljaj svakog petka posle podne.
.JPG)
.JPG)
Edmonton
je glavni grad Alberte i otprilike je jednako velik kao i Calgary. Dva najveća
grada u Alberti. Stari prijatelji i stari rivali. Vole se, ali i nadmeću.
Ekonomisti će reći da je u Edmontonu stari novac, a u Calgary-ju novi. Obični
ljudi vole da dodaju da je Calgary lepši, ali da su ljudi u Edmontonu
prijatniji i pristupačniji. Bilo kako bilo, oba su lepa na svoj način. Slični,
a različiti. Po meni Edmonton je malo više “evropskiji” i svoje najlepše momente
daruje samo predanom pretraživaču gradskih trgova, ulica, sakrivenih ćoškova i
kafića. Dok će Calgary ponosno ponuditi svakom slučajnom prolazniku svoju
našminkanu gradsku ponudu. Evo nekoliko fotki Edmontona, Calgary ste videli
prošli put, pa prosudite sami.
.JPG)
.JPG)
Dok sam razmišljao šta pripremati ovaj put,
odlučio sam se za hranu bogatu vlaknima. Nisam ni slutio koliko su vlakna u
svakodnevnoj ishrani bitna, dok mi nisu pronašli povišen holesterol, te se Igor
upustio u veliku pretragu o uzrocima i saniranju štete zdravom ishranom.
U toj
pretrazi saznah da nam je za normalno funkcionisanje organizma potrebno 35-40gr
čistih vlakana dnevno(25gr je potrebno damama). Kad sam malo bolje razmislio,
ne verujem da je moj dnevni unos prelazio 10gr.
Vlakna su veliki čistači
organizma. Odlični su za prolećno glancanje telesnog enterijera i zato počnite
odmah.
Što više mahunarki (grašak, pasulj, soja, sočivo, leblebije), svežeg ili
kuvanog voća i povrća, badema, lešnika, oraha, svih vrsta semenki i celih žitarica. Zobena kaša u sojinom mleku
je ukusan doručak, veoma bogat vlaknima. Vlakna pomažu boljoj probavi i vrlo
lako se gube kilogrami ako je ishrana bogata vlaknima (samo ne preterujte sa
orasima, lešnicima i bademima, jer imaju
masti).
I još nešto: Vlakna se teže vare,
brzo pune stomak i mozgu šalju informaciju da je dosta hrane. Upijaju toksine i
holesterol i transportuju ga izvan organizma. Belo brašno i obična riža nam
uglavnom ne daju ni malo vlakana, mada ih najviše koristimo u svakodnevnoj
ishrani.
Zato evo
recepta prepunog vlakana, ali i povrća i hranjivih sastojaka:
Burger od cvekle (Beetburger)
2 šolje seckanih gljiva
1 šolja seckanog crvenog luka
1 kafena kašika sitno seckanog
belog luka
1 kafena kašika senfa
½ kafene kašike soli
½ kafene kašike ruzmarina
½ kafene kašike bibera
1 ¼ šolje kuvanih sočiva
1 šolja rendane sveže cvekle
2 šolje kuvane integralne ili
basmati riže
1 belance (za vegane ili one koji
poste : 3 supene kašike chia semenki potopiti u duplo više vode, promešati i
ostaviti sa strane da se napravi gel)
malo maslinovog ulja
Sipajte u tiganj jednku kašiku
maslinovog ulja i ugrejte na srednjoj temperaturi. Dodajte gljive i luk, i dinstajte dok se luk ne karamelizuje (12-15min). Zatim
dodajte so, biber, ruzmarin, beli luk i senf.
Skinite sa vatre i pomešajte sa
sočivom, cveklom i 1 ½ šoljom riže (drugi deo riže dodajete posle). Ubacite
celu masu u food processor zajedno sa jednim belancetom ili gelom od chia
semenki. Sameljite u procesoru nekih 20-30 sekundi. Izvadite u činiju i dodajte
preostalu rižu.
To bi
trebala biti masa za burgere. Ako niste zadovljni gustinom mase (zavisi koliko
su vode upilli sočivo i riža) dodajte mlevene orahe ili prezlu da masu malo “podebljate”.
Kada je
masa spremna i kada mozete u ruci da oblikujete burgere, pecite ih na vrlo malo
maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. 5 minuta sa jedne strane, dok ne
postane zlatno smeđe boje. Zatim pažljivo okrenite na drugu stranu i pecite jos
5-7 minuta. Izvadite na papirni ubrus i sačekajte da se potpuno ohladi. Nemojte
da vas brine ako su mekani i lomljivi, kada se ohlade postaće čvršći.
Ovi
burgeri se služe ohlađeni, na sobnoj temperaturu, po mogućnosti u integralnim
zemičkama uz dodatke po slobodnom izboru. Vrlo su zgodni za tople letnje dane upravo zato sto su
lagani i ne jedu se topli.
Za kraj
jedan mini recept za zdrav i brz napitak:
(verzija za štampu)
U blender stavite nešto zeleniša (šolju ili dve), kakvog god imate pri ruci. Spanać,
kelj, blitvu, lišće od mrkve ili lišće od cvekle. Dodajte malo voćki (jagode,
maline, banana, lubenicu... šta imate u kuhinji). Plus jedna šolja vode, i izblendajte.
Dobili
ste napitak velikog potencijala, pun vlakana, vitamina, hranjivih materija,
amino kiselina, hlorofila... Da vas očisti, podmladi i da vam energiju i
vitalnost. Zeleno povrće treba blendati a ne stavljati u sokovnik, jer
dragocena vlakna ostaju zarobljena u sokovniku i obično odlaze u smeće. Da vas
ne smaram ciframa, Wikipedia će vam reći sve o hranjivosti jednog ovakvog
napitka...
Uživajte,
zdravo, živo !