02 03 Hleb & Lale, food & photography: Gost na blogu, Doktor. Iliti detoksikacija u Edmontonu 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Gost na blogu, Doktor. Iliti detoksikacija u Edmontonu

34

Danas je posebno raspoložen, 'nako prolećno i kad sam pročitala tekst, srce mi je zaigralo, što zbog napisanih redova, što zbog onog između redova.
Ukoliko niste upoznali Doktora, gvirnite ovde.
Ako jeste, znate da ga posebno volim:)


Dragi moj Nevene i drugari J

Vreme je za jedan mali životni update i malo lepe ‘rane.  Vidim da ste svašta lepo kuvali u međuvremenu, pa je vreme da i ja nešto ukusno pripremim. 
Samo da prijavim da se ovde prati Nevenin blog, redovito bome.

Elem, i nama stidljivo stiže proleće. Vrlo stidljivo, rekao bih. Tek pokoja zelena vlat trave i to je sve. Mada nam sunce, svojim položajem i izdašnom toplotom, nagoveštava da je proleće iza ugla. U proleće je najlepše biti zaljubljen, a to je upravo ono što se meni desilo u međuvremenu. Neke lepe emocije me vode svaki vikend u Edmonton i tamo živim svoj neki novi, paralelni život. Život pun uzajamne pažnje i ušuškane romantike. Novi univerzum kojim sam potpuno opčinjen i kojem hipnotisan odlazim u zagrljaj svakog petka posle podne.



Edmonton je glavni grad Alberte i otprilike je jednako velik kao i Calgary. Dva najveća grada u Alberti. Stari prijatelji i stari rivali. Vole se, ali i nadmeću. Ekonomisti će reći da je u Edmontonu stari novac, a u Calgary-ju novi. Obični ljudi vole da dodaju da je Calgary lepši, ali da su ljudi u Edmontonu prijatniji i pristupačniji. Bilo kako bilo, oba su lepa na svoj način. Slični, a različiti. Po meni Edmonton je malo više “evropskiji” i svoje najlepše momente daruje samo predanom pretraživaču gradskih trgova, ulica, sakrivenih ćoškova i kafića. Dok će Calgary ponosno ponuditi svakom slučajnom prolazniku svoju našminkanu gradsku ponudu. Evo nekoliko fotki Edmontona, Calgary ste videli prošli put, pa prosudite sami.



Dok sam razmišljao šta pripremati ovaj put, odlučio sam se za hranu bogatu vlaknima. Nisam ni slutio koliko su vlakna u svakodnevnoj ishrani bitna, dok mi nisu pronašli povišen holesterol, te se Igor upustio u veliku pretragu o uzrocima i saniranju štete zdravom ishranom.


U toj pretrazi saznah da nam je za normalno funkcionisanje organizma potrebno 35-40gr čistih vlakana dnevno(25gr je potrebno damama). Kad sam malo bolje razmislio, ne verujem da je moj dnevni unos prelazio 10gr.
Vlakna su veliki čistači organizma. Odlični su za prolećno glancanje telesnog enterijera i zato počnite odmah. 
Što više mahunarki (grašak, pasulj, soja, sočivo, leblebije), svežeg ili kuvanog voća i povrća, badema, lešnika, oraha, svih vrsta semenki  i celih žitarica. Zobena kaša u sojinom mleku je ukusan doručak, veoma bogat vlaknima. Vlakna pomažu boljoj probavi i vrlo lako se gube kilogrami ako je ishrana bogata vlaknima (samo ne preterujte sa orasima, lešnicima  i bademima, jer imaju masti).
I još nešto: Vlakna se teže vare, brzo pune stomak i mozgu šalju informaciju da je dosta hrane. Upijaju toksine i holesterol i transportuju ga izvan organizma. Belo brašno i obična riža nam uglavnom ne daju ni malo vlakana, mada ih najviše koristimo u svakodnevnoj ishrani.
Zato evo recepta prepunog vlakana, ali i povrća i hranjivih sastojaka:


Burger od cvekle (Beetburger)

(verzija za štampu)

2 šolje seckanih gljiva
1 šolja seckanog crvenog luka
1 kafena kašika sitno seckanog belog luka
1 kafena kašika senfa
½ kafene kašike soli
½ kafene kašike ruzmarina
½ kafene kašike bibera
1 ¼ šolje kuvanih sočiva
1 šolja rendane sveže cvekle
2 šolje kuvane integralne ili basmati riže
1 belance (za vegane ili one koji poste : 3 supene kašike chia semenki potopiti u duplo više vode, promešati i ostaviti sa strane da se napravi gel)
malo maslinovog ulja


Sipajte u tiganj jednku kašiku maslinovog ulja i ugrejte na srednjoj temperaturi.  Dodajte  gljive i luk, i dinstajte  dok se luk ne karamelizuje (12-15min). Zatim dodajte so, biber, ruzmarin, beli luk i senf.
Skinite sa vatre i pomešajte sa sočivom, cveklom i 1 ½ šoljom riže (drugi deo riže dodajete posle). Ubacite celu masu u food processor zajedno sa jednim belancetom ili gelom od chia semenki. Sameljite u procesoru nekih 20-30 sekundi. Izvadite u činiju i dodajte preostalu rižu.
To bi trebala biti masa za burgere. Ako niste zadovljni gustinom mase (zavisi koliko su vode upilli sočivo i riža) dodajte mlevene orahe ili prezlu da masu malo  “podebljate”.
Kada je masa spremna i kada mozete u ruci da oblikujete burgere, pecite ih na vrlo malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. 5 minuta sa jedne strane, dok ne postane zlatno smeđe boje. Zatim pažljivo okrenite na drugu stranu i pecite jos 5-7 minuta. Izvadite na papirni ubrus i sačekajte da se potpuno ohladi. Nemojte da vas brine ako su mekani i lomljivi, kada se ohlade postaće čvršći.

Ovi burgeri se služe ohlađeni, na sobnoj temperaturu, po mogućnosti u integralnim zemičkama uz dodatke po slobodnom izboru. Vrlo su zgodni  za tople letnje dane upravo zato sto su lagani i ne jedu se topli.

Za kraj jedan mini recept za zdrav i brz napitak:


Zeleni smoothie

(verzija za štampu)

U blender  stavite nešto zeleniša (šolju ili dve), kakvog god imate pri ruci. Spanać, kelj, blitvu, lišće od mrkve ili lišće od cvekle. Dodajte malo voćki (jagode, maline, banana, lubenicu... šta imate u kuhinji).  Plus jedna šolja vode, i izblendajte.
Dobili ste napitak velikog potencijala, pun vlakana, vitamina, hranjivih materija, amino kiselina, hlorofila... Da vas očisti, podmladi i da vam energiju i vitalnost. Zeleno povrće treba blendati a ne stavljati u sokovnik, jer dragocena vlakna ostaju zarobljena u sokovniku i obično odlaze u smeće. Da vas ne smaram ciframa, Wikipedia će vam reći sve o hranjivosti jednog ovakvog napitka...


 Uživajte, zdravo, živo !

Labels: , ,

35 36 37 38