02 03 Hleb & Lale, food & photography: Mala seoska 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Mala seoska

34

pijaca se dešava utorkom i petkom. Od 07-11h. Dođeš u pola 12 i već nema više ništa. Ustvari bude. Oni što prodaju gvožđuriju raznu, al i oni se počinju pakovati.
Volim što ima puno baka sa maramama i onim slovačkim suknjama i podsuknjama, što ih ima 100 slojeva. I dobre su bake, neće da te zeznu.
Jaja su stvarno domaća, sitna a unutra žuta, baš onakva kakva i trebaju da budu seoska jaja.
U Novom Sadu, na Limanskoj pijaci je bila neka baba, uvek me za nešto zavrnula. Ja sve kao, jao jadna ona, mora da deli tezgu, pa vidi kako nema puno stvari za prodaju... Pokupujem skoro sve što ima, a ono skoro sve osušeno i trulo na dnu...
Bakice ovde isto dele tezge. I nemaju puno artikala- jaja, beli luk, aleva paprika i mak. Sad s proleća i mladi luk. I još uvek me nijedna nije zavrnula iako nemam stalnu baku kod koje kupujem. 
I volim što su tezge skromne, par stvari. Luk, rotkvice, salata (samo puterica) i ćao. Bude i poneki sa narandžama i bananama. Drugu polovinu pijace zauzimaju oni sa cvećem, divnim i raznim.
A negde sa desne strane jedna  žena prodaje mekike, velike i slasne. Kraj te tezge prođem barem dva puta, pa sve iskosa pogledavam, da vidim da li ću uspeti da odolim ili ne. Nekad i odolim...


Al pošto ja nisam iskonski ruralna, bar ne još, onaj urbani deo mene se često pobuni.
Pa bih htela rukolu, crveni hrast, komorač i papriku. Navike iz grada ne jenjavaju tako lako i brzo.
Pa gunđam u sebi, eto ja bi sad baš nešto drugo, ne mogu baš uvek jesti rotkvice i mladi luk, pa kako ću zimi kad ima samo krompira, kupusa i jabuka...
A onda uđem u Univer i vidim dimljeni losos. Nikad pre ga nije bilo. I to na teškom sniženju. Odmah kupim 3 pakovanja.
Hjooooj, ma ko kaže da ne može i jare i pare!? Ma možeeeee!!! 
Dobro ne uvek, al dovoljno je da može nekad.


Tartići sa dimljenim lososom


inspiracija 
(verzija za štampu)

Za 6 tartića ili 1 veliki tart:


Testo:
70 g integralnog, pšeničnog brašna
70 g belog brašna (T400)
25 ml hladno ceđenog maslinovog ulja
25 ml hladno ceđenog orahovog ulja
Šaka timijana
½ kašičice soli
½ kašičice sode bikarbone

Ispravka: Potrebno je dodati 50 ml hladne vode.
Iskreno se izvinjavam što sam zaboravila da napišem ovaj veoma bitan podatak!

Fil:
1 srednje glavice ljubičastog luka (sečen na režnjeve)
100 g feta sira
300 g milerama
20 ml mlečne, neutralne pavlake
1 kašikica aleve paprike
100 g dimljenog lososa (iseckan na kockice)
1 kašika maslinovog ulja (za prženje)


→ Umešati sve sastojke za testo, kratko umesiti da se dobije glatko testi.
→ Zamotati u prouirnu foliju i staviti u frižider.
→ Zagrejati tiganj na srednje jakoj temperturi, dodati ulje i propržiti luk nekoliko minuta.
→ Dodati alevu papriku i dimljeni losos, promešati i nastaviti sa prženjem dok luk ne dobije hrskavost ali ne da krene da gori. Skolniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
→ Uključiti rernu na 200°C.
→ Testo izvaditi iz frižidera i razvaljati na debljinu, otprilike, 0,5 cm.
→ Obložiti kalupiće ili kalup testom i izbockati vljuškom dno tarta.
→ Ukoliko pečete u velikom kalupu, preko dna tarta stavite papir za pečenje, sipajte zrna pasulja tako da prekrije dno i pecite testo 15 minuta u već zagrejanoj rerni.
→ Ohlađeni luk i dimljeni losos pomešajte sa ostalim sastojcima za fil. Promešajte i po potrebi posolite.
→ Sipajte fil na tartiće a ako pečete u velikom kalupu, izvadite ga iz rerne, uklonite papir i zrna pasulja pa izručite fil.
→ Tartiće pecite oko 30-35 minuta, isto tako i veliki tart.
→ Služite toplo ili ohlađeno do sobne temperature.

Uz neku šarenu salatu, tartevi su ispunjavajuća, lagana večera ili ručak.


Prijatno!


Labels: , ,

35 36 37 38