Pravila sam puter od karamele za
Mezze. Prva tura mi je izgorela al nisam htela da je bacim. Puter je imao tamno braon boju, bio je gorkast ali je i dalje imao ukus karamele.
"Malo ti je zagoreo, ha..." kaže Miljan i zabode još jednu kašiku u teglicu.
Stalno sam pokušavala da mu objasnim da je to i dalje puter i da ne bi trebao da jede kašikom. A u isto vreme sam htela i ja da uradim isto šta i on. 100 puta.
Sedim za kompom pa samo pogledavam ka frižideru. Ili kad god prođem pored fridža ja se oma setim putera.
Kakvo iskušenje... Šta će tek biti sutra kad napravim i ne zagori mi....
Uopšte ne znam kako sam se setila kroasana. Ali odjednom puter od karamele je morao da se jede sa kroasanima. Kad je bal nek je tanderbal...
3 teglice novog putera su se hladile na stolu a iz rerne su mirisali kroasani. Kakvo savršenstvo!
A onda me je uhvatila blaga panika. Kroasani, puter od karamele a ja sama kući.
Dok sam fotkala, pojela sam dva... Uh, uh, uh!
I onda sam ih čula.
Galame napolju i kruže bajsevima kroz ulicu.
Nebojša, Nemanja, Perica i Martin.
Obistinio se san.
Svaki kroasan sam presekla i namazala bogato puterom. Pun tanjir. Iznela sam pred njih a oni su svojim prašnjavim rukama, oduševljeno, sve razgrabili. Na licima im se videlo da nikad nisu nešto tako fantastično probali. Zaciktali, zahvalili se i otperjali dalje.
Na Blenderu su juče pitali da li postoji nešto dekadentnije od ovog putera.
Verovatno postoji. Al ja tako nešto nisam još probala.
Puter od karamele
Za 3 teglice:
300 g šećera
3,5 kašike
vode
240 g putera
(omekšao na sobnoj temperaturi)
¾ kašičice soli
200 g mlečne
slatke pavlake (36%masti)
→ U
šerpu (2l) sipajte šećer i vodu i na srednje jakoj temperaturi ostavite da se
šećer potpuno otopi. Trudite se da što ređe mešate kako biste izbegli da se
šećer kristališe.
→ Puter
iseckajte na kockice.
→ Slatku
pavlaku zagrejte tako da bude mlaka.
→ Kada
je šećer dobio svetlo braon boju pažljivo dodajte kockice putera (iz 3-4 puta)
i nežno mešajte sa drvenom varjačom. Kada se puter izmešao sa šećerom, dodajte
slatku pavlaku (budite veoma pažljivi
jer slatka pavlaka će početi da ključa i izgledaće kao da će iskipeti) i
ugasite vatru.
→ Sve
dobro izmešajte i ostavite sa strane da se malo ohladi.
→ Još
toplu masu sipajte u teglice i kada se potpuno ohlade premestite u frižider.
Puter
čuvajte na hladnom do 3 nedelje.
P.S. Pre
upotrebe izvadite puter da se malo opusti ili mažite na tople kroasane.
Ili samo
direkt iz teglice stružite. Al to bolje ne;)