02 03 Hleb & Lale, food & photography: Ispunjena smehom 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Ispunjena smehom

34

Mi volimo rođendane. Porodično. Skoro uvek idemo u restoran na ručak da proslavimo. Ponekad nas je četvoro a najviše volim kad dođe Vule pa smo svi na broju.
I uvek je isti scenario.
Tata hoće jagnjetinu ili teletinu ispod sača a toga nikad nema. Mama voli da joj Vule i ja sugerišemo šta da odabere. Nas dvoje uvek uzmemo tako da možemo da se menjamo u nekom momentu, ako poželimo. Mijanče naruči nešto što on voli, al tako da se i meni svidi, pa mogu da kradem od njega.


Onda se sećamo, pričamo i smejemo.
Kako smo Vule i ja znali da naručimo isto piće pa neko od nas kaže: "Daj da probam kakvo je tvoje."
Ili kako nas je tata "zaboravio" u Češko-Slovačkoj na planini pa smo morali da se sami vraćamo žičarom. Kako sam onda izgubila skiju koju smo sutra išli da tražimo. Tu se tata uvek brani da je posredi nesporazum a ne zaboravljanje. Al se i smeje.
Ili kako je tata jednom na ručku zaboravio jaknu pa je konobar trčao za nama da mu vrati. (to ustvari uopšte nije smešno, al mi se uvek tome smejemo kao ludi)


Prvo počnemo da se smejemo Vule i ja. Meni krenu suze. Tata čim to vidi, počne i on da plače od smeha. Mama se smeje jer joj je drago i smešno u isto vreme, a Miljana zarazimo svi sa smejanjem jer, realno, priče nisu baš za cepanje od smeha al četvoro ljudi koji se cerekaju jesu, itekako.

Torta sa šargarepom

Verovatno svako ima svoj recept za ovu tortu al za mene je Jelenin recept najbolji, dokazao se više puta. Prisvojila sam ga i ima da ga ostavim sledećim generacijama.
Kad je Vule zatražio tortu od šargarepe, znala sam gde da odem po recept.

Sastojaka ima puno ali, verujte mi na reč, ova tortica je jedna od najjednostavnijih koje sam ikad pravila. I jedna od najukusnijih.

Pravila sam u malom kalupu za torte i prepolovila sam količinu sastojaka za testo a količinu sastojaka za kremu sam ostavila istu jer volim celu tortu da premažem kremom.
Kod Jelene na blogu je dat recept koji odgovara klasičnom kalupu za torte.
I grupa sastojaka:
2 jaja
150 g šećera
175 ml ulja
250 g sitno rendane šargarepe
50 g grožđa
75 g krupnije seckanih oraha
170 g ananasa seckanog na kockice
1,5 kašike soka od ananasa
1 vanil šećer
Narendana korica 1/2 limuna
Narendana korica 1/2 narandže

II grupa sastojaka:
225g brašna
6g praška za pecivo
1/4 kašičice soli
1/2 kašičice sode bikarbone

Krem:
125g putera
250g Kremsija (Jelena u receptu navodi i Filadelfiju koja je kod nas u seoskoj prodavnici misaona imenica, verujem da je sa tim sirom najlepše)
300g Ella sira (Nemojte napraviti grešku kao ja pa, uzeti drugi sir (jedini koji je bio). Ili koristite Ellu ili neki za koji znate da se lepo ponaša u kremama)
350g šećera u prahu
3 kašičice soka ceđene narandže

Uključite rernu na 180°C.
U činiji ulupajte jaje, dodajte šećer, ulje i ostale sastojke iz I grupe.
→ Dobro izmešati.
→ U drugoj činiji pomešati II grupu sastojaka pa dodati u činiju gde su izmešani sastojci I grupe.
Kalup za tortu namažite puterom i pospite brašnom.
→ Testo za tortu izručite u kalup i pecite 80 minuta. Nakon 40 minuta prekrijte površinu torte papirom za pečenje da vam ne bi izgorela površina. Ako pukne u toku pečenja, nema veze, tu gornju stranicu okrenite ka unutrašnjosti torte kad budete mazali kremu.
→ Nakon 80 minuta bocnite nožem ili dužom čačkalicom u sredinu torte da proverite da li je pečena. Ako nož izađe čist, znači da je torta ispečena.
→ Izvadite je iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.
→ Pripremite kremu- sve sastojke za kremu umešajte ručno ili mikserom na najmanjoj brzini. Ostavitu u frižideru da se malo stegne.
→ Tortu presecite na pola (u vodoravnom smislu) i namažite kremom između pa poklopite i premažite ostatkom kreme površinu torte. Ukrasite po želji.
→ Ostavite u frižideru 2h i poslužite. 

Prijatno!

P.S. Ako ste u Bg-u i volite da brančirate nedeljom, svratite do Radosti, ja kuvam:)

Labels: ,

35 36 37 38