Pravila sam branč u
Radosti.
Ovog puta, kao iskusnija, prilagodila sam meni svojim mogućnostima i tek mi je malkice ruka podrhtala kod pripreme prve činije granole. Posle su ruke same radile, opuštene. Znale su gde su noževi, gde kašike a gde plitki tanjiri. A to je značilo puno.
Upoznala sam Ljilju od koje sam naučila šta znači držati sve stvari pod kontrolom u kuhinji. Ljilja me je oduševila. Ljilja je žena zmaj.
Bila sam srećna. Jako.
Jer je došao i Vule da brančira. I moje društvance da me bodri.
Jer sam dobila posebne ružice od
Jelene, Ane i Marije.
I šolju od
Malog Iv. Čista predivnost.
Jer se
Ići svideo skon a
Matiji krem sa kokosom.
Jer je
Mariška krala salatu iz
Aninog tanjira.
Jer su se tanjiri vraćali prazni.
Jer sam konačno upoznala
Zoku i Ivana.
Ljudi su ćaskali. Smejali su se. Radost se orila od raznih zvukova.
Bilo je baš onako kako treba da izgleda branč jedne sunčane, junske nedelje.
Skons
(scones) sa malinama
Za 16 trouglića:
250g brašna + brašno koje ćete dodati
kad budete mesili testo (T400 oštro)
120 g šećera
½ kesice praška za pecivo
1 kesica vanil šećera
Prstohvat soli
90 g jako hladnog putera
150g malina
60 g mlečne, slatke pavlake
1 jaje
Malo šećera za posipanje
→ Uključite rernu na 220°C.
→ Maline, ako su zrelije i meke,
staviti na salvetu kako bi se upio višak tečnosti.
→ U činiji izmešati brašno (250g), šećer, prašak za pecivo, so i
vanil šećer.
→ Dobro izmešati.
→ Dodati puter iseckan na kockice.
→ Izgnječiti puter viljuškom, ne u potpunosti već da ostane
nekoliko grumuljica koje se nisu pomešale za suvim sastojcima.
→ Dodati maline i samo lagano promešati.
→ U sredini testa napraviti rupu i sipati
slatku pavlaku. Nežno i kratko izmešati i ostaviti da odstoji 2-3 minuta.
→ Izručiti testo na blago pobrašnjavenu
površinu i umesiti glatko i meko testo (količina brašna potrebna za ovu
konzistenciju zavisi od vlažnosti malina). Testo bude meko ali se ne lepi za prste.
→ Dobijenu loptu podeliti na dva jednaka
dela. Svaki deo rukama razviti na krug prečnika 20cm.
→ Svaki krug podeliti na 8 delova.
→ Ivice trouglova lagano zaobliti brašnjavim
rukama.
→ Na tepsiju staviti papir za pečenje i na
njega prebaciti skonse.
→ Umutiti jaje pa četkicom premazati površinu
skonsa njime.
→ Posuti od gore sa malo šećera i peći oko
15 minuta odnosno dok se nisu lepo zarumenili, da budu zlatno žute boje(Ovi moji su se pekli malo duže. Za Radost sam pripremala sa jagodama i pekla sam ih do te zlatno žute boje i mnogo su bolji od ovih).
Prijatno!
Skonse šaljem dragim Foozdijima za Ajme, koliko nas je!