- Bilo bi super da upoznamo neke nove ljude. I da nam postanu prijatelji. Samo ne znam gde bismo ih mogli naći....
I Peđa, i Ivana, i Srda i Vojke, svi imaju nove prijatelje.
Mislim, nije da nam stari prijatelji nisu dovoljni, al bilo bi lepo upoznati još ljudi, sa nekih drugih strana.
Zamišljeno kažem Miljanu, i krenem da nabrajam poznanike/potencijalne prijatelje. Niko se ne uklapa.
Par meseci kasnije, ispred kuće dočekujemo njih. Nove prijatelje.
Grle me i ljube kao da me nisu videli sto godina. A neki me nisu videli nikad.
I ja njima uzvraćam istom merom. Već ih volim i pitam se kako je to moguće.
Prijateljstvo na prvi pogled.
Ruke su im pune poklona kupljenih i upakovanih specijalno za nas, da nam život obogate.
Napravila sam hleb sa starterom, krckave korice jer Iskra voli koricu da gricka. A nema lepše korice hleba od one sa domaćeg hleba.
I kolače sam izvadila. I hladnu lubenicu i grčku salatu. I sve bi im htela dati odjednom, i pričati sa njima do jutra.
Kao da ih nisam videla sto godina. A neke od njih nisam videla nikad.
Oduševljava me njihova opuštenost i spontanost.
A Iskra je devojčica, čist šećer. Topili smo se od ljubavi svi do jednog. Sa svojom koricom hleba, medicom i malim rozim ćebencetom. Voli kad joj Rudi lizne male, buckaste noge. Pa se kikoće i cikti a mi svi u tom momentu hoćemo da je zagrlimo od milošte.
Iv je napravila picu,
njenu čuvenu sa tikvicama i krompirom malkice izmenjenu, pa jednu sa paprikom i kozjim sirom i jednu sa parmezanom. Iva i ja asistirale. Otvorili Moravu i Valjevsko pivo i priči nikad kraja. I na muškoj i na ženskoj strani.
Ujutro, doručak i smeh i ciktanje i lavež pasa. I Coko moja draga, kad se Iskra nasmeši.
I šta ćemo da kuvamo za ručak i kako ćemo da zidamo ogradu.
I odmarali se, čitali, kuvali, smejali, gledali formulu i ponašali se kao da se znamo sto godina. A neki od nas se poznaju tek koji sat. A neki se nisu ni poznavali.
Dugo sam želela nove prijatelje. Ovaj vikend sam dobila njih 5.
Spageti
ala putaneska
Za 4 osobe:
2 kašike maslinovog ulja
4 filetića usoljene srdele-inćuna (sitnoseckanih)
2 čena belog luka (sitnoseckanog)
1 kašika kapara (iseckanog)
Crne masline (stavite po želji, ostavite ih cele ili
ih iseckajte)
500 g zrelijeg paradajz ili konzerva pelata
(možete iskoristiti I 500 ml pasiranog paradajza samo
će biti potrebno malo duže da se ukuva)
1 kašikica šećera
So, biber
Peršun ili Origano
Parmezan
400g špageta
→ Ako koristite sveži paradajz, isecite na veće komade.
→ Zagrejte ulje, dodajte srdele, kapar, masline i beli
luk. Kratko propržite i čim luk zamiriše dodajte paradajz (ili pelat ili
pasirani paradajz).
→ Dodajte so, biber, šećer i ukuvajte do željene
gustine.
→ Dok se sos ukuvava, stavite vodu za špagete I kada
proključa ubacite špagete I skuvajte al dente(da se pasta ne skuva u potpunosti)
→ Sveži peršun ili origano iseckajte I ubacite u sos.
→ Procedite špagete I ubacite u sos. Izmešajte sve I poslužite
odmah, posuto parmezanom.
Ako ne volite srdele i kapare, nemojte da vas oni odbiju od ovog jela. Ne voli ni Miljan ali Putanesku obožava:)
Prijatno!