Kada bih rekla da sam volela majka Vidinu kuhinju, lagala bih.
Ona je mnogo volela zdrave recepte, puno povrća, malo mesa... Ja
sam tada volela kulen i slanine i luka.
"Tikvice kao banane a pasulj kao kesten pire!" veselo nam saopšatava.
Kosa joj je crvena, kratka, haljina bela, modernog kroja a papuče
bele, na platformu.
Napravi facu obožavanja pa se zaputi u kuhinju da nam spremi te
banana tikvice.
Nemanja, Strahinja i ja, morski trojac unučadi, ne shvatamo čemu
radovanje.
Ima sigurno deset godina kako nisam bila u njihovoj kući na moru.
Ovo leto, nešto me je posebno vuklo gore.
Htela sam uspomenu koju ću da ponesem sa sobom u novu kuću.
Nešto što je majka koristila često.
Našla sam dve šoljice za kafu sa malim cvetićima, budilnik i
majkinu sliku koja je malo oštećena od vlage. Na njoj ima retro sunčane
naočare, belu košuljicu sa cvetićima i belu torbicu.
Provirim u stari, drveni ormar, kad ono na ofingeru vise samo tri
stvari.
Jesenji, mint zeleni mantilić, safari komplet i žuto-plava svilena
ešarpa. Potpuno očuvani, bez ijedne fleke i rupice.
Kao da me čekaju sve ove godine. Strpljivo viseći, stresajući prašinu i moljce sa sebe.
Kakvo blago!
Majka Vida me nije naučila da kuvam.
Naučila me da sedim uspravnih leđa, da dignem glavu kad hodam, da
vodim računa o frizuri.
Smaragdno-zelena boja je jedna od najlepših boja.
Šare, tačkice i cvetići su poželjni detalj. Cipele i torba treba
da su u tonu.
Da ne srčem supu, kad god mogu da koristim nož i viljušku i da
goste uvek sačekam doterana i sa posluženjem.
Zdravlje na usta ulazi, pljevaljski sir je najbolji a sladoled i
krofne da zaboravim.
Tikvice jesu kao banana.
Pasulj je kao kesten pire.
A bundeva, bundeva je med, medeni.
Jesen je vreme za bundevu i mantiliće.
Šarene ešarpe i crveni karmin.
Hvala majka Vidi na darovima.
Galeta
sa kozjim sirom i bundevom
Testo:
70 g putera (omekšalog na sobnoj
temperaturi)
2 žumanca
1 kašičica soli
200 g brašna T400
60 ml mleka
Fil:
400 g bundeve (sečene na kockice)
1 glavica ljubičastog luka
1 čen belog luka
100 g mekog kozjeg sira
100 g plutvrdog sira tipa edamer
(izrendan na krupno)
½ kašičice aleve paprike
Sveži ili suvi origano
1 kašika maslinovog ulja (za prženje)
1 jaje za premazivanje
→ Umešati sve sastojke za testo, kratko
umesiti da se dobije glatko testo.
→ Zamotati u providnu foliju i staviti u
frižider.
→ Zagrejati tiganj na srednje jakoj
temperturi, dodati ulje i propržiti bundevu.
→ Kada se bundeva blago zarumeni, dodati
luk pa uz mešanje pržiti 2-3 minuta.
→ Dodati beli luk. Izmešati, skloniti sa
vatre i pustiti da se ohladi.
→ Uključiti rernu na 200°C.
→ Testo izvaditi iz frižidera i
razvaljati na debljinu, otprilike, 0,5 cm.
→ U okruglu tepsiju staviti papir za
pečenje i testo prebaciti na njega.
→ Izbockati dno testa viljuškom.
→ Testo premazati sa kozjim sirom i
posuti sa alevom paprikom.
→ Sipati fil na sredinu galete pa
ravnomermo rasporediti do nekih 3-4 cm od ivice. Posuti sa rendanim sirom i
origanom.
→ Ivice zavrnuti ka sredini tako da fil
ni u jednom momentu ne može da iscuri napolje.
→ Premazati sa umućenim jajetom ivice
galete i peći oko 30 minuta odnosno dok se testo lepo ne zarumeni.
Veoma je ukusno i toplo i hladno, a i
sutradan.
Uz neku šarenu salatu, ove galete su lagana
i zdrava večera ili ručak.
Ako nemate pri ruci kozji sir, možete
koristiti obični sitni sir u koji ste dodali malo mlečne neutralne pavlake.
Kozji sir daje jednu posebnu notu galeti tako da ako možete, koristite njega.
Takođe, ovu galetu pravim i tako što
narendani sir stavim na dno galete, pa preko fil pa opet sloj rendanog sira.
Opasno ukusno
Bundeva je stvarno
kraljica. Greota je da je jedemo samo u bundevari ili čorbi. Eksperimentišite,
usudite se.
Skoknite do Ane, ona ima čak dva super predloga za slane recepte sa
bundevom!