02 03 Hleb & Lale, food & photography: Vidina 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Vidina

34

Kada bih rekla da sam volela majka Vidinu kuhinju, lagala bih.
Ona je mnogo volela zdrave recepte, puno povrća, malo mesa... Ja sam tada volela kulen i slanine i luka.

"Tikvice kao banane a pasulj kao kesten pire!" veselo nam saopšatava.
Kosa joj je crvena, kratka, haljina bela, modernog kroja  a papuče bele, na platformu. 
Napravi facu obožavanja pa se zaputi u kuhinju da nam spremi te banana tikvice.
Nemanja, Strahinja i ja, morski trojac unučadi, ne shvatamo čemu radovanje.


Ima sigurno deset godina kako nisam bila u njihovoj kući na moru. Ovo leto, nešto me je posebno vuklo gore.
Htela sam uspomenu koju ću da ponesem sa sobom u novu kuću. Nešto što je majka koristila često.
Našla sam dve šoljice za kafu sa malim cvetićima, budilnik i majkinu sliku koja je malo oštećena od vlage. Na njoj ima retro sunčane naočare, belu košuljicu sa cvetićima i belu torbicu.
Provirim u stari, drveni ormar, kad ono na ofingeru vise samo tri stvari. 
Jesenji, mint zeleni mantilić, safari komplet i žuto-plava svilena ešarpa. Potpuno očuvani, bez ijedne fleke i rupice.
Kao da me čekaju sve ove godine. Strpljivo viseći, stresajući prašinu i moljce sa sebe.
Kakvo blago!


Majka Vida me nije naučila da kuvam. 
Naučila me da sedim uspravnih leđa, da dignem glavu kad hodam, da vodim računa o frizuri.
Smaragdno-zelena boja je jedna od najlepših boja. 
Šare, tačkice i cvetići su poželjni detalj. Cipele i torba treba da su u tonu.
Da ne srčem supu, kad god mogu da koristim nož i viljušku i da goste uvek sačekam doterana i sa posluženjem.
Zdravlje na usta ulazi, pljevaljski sir je najbolji a sladoled i krofne da zaboravim.
Tikvice jesu kao banana.
Pasulj je kao kesten pire.
A bundeva, bundeva je med, medeni.

Jesen je vreme za bundevu i mantiliće.
Šarene ešarpe i crveni karmin.
Hvala majka Vidi na darovima.

Galeta sa kozjim sirom i bundevom

(verzija za štampu)

Testo:
70 g putera (omekšalog na sobnoj temperaturi)
2 žumanca
1 kašičica soli
200 g brašna T400
60 ml mleka

Fil:
400 g bundeve (sečene na kockice)
1 glavica ljubičastog luka
1 čen belog luka
100 g mekog kozjeg sira
100 g plutvrdog sira tipa edamer (izrendan na krupno)
½  kašičice aleve paprike
Sveži ili suvi origano
1 kašika maslinovog ulja (za prženje)

1 jaje za premazivanje



→ Umešati sve sastojke za testo, kratko umesiti da se dobije glatko testo.
→ Zamotati u providnu foliju i staviti u frižider.
→ Zagrejati tiganj na srednje jakoj temperturi, dodati ulje i propržiti bundevu.
→ Kada se bundeva blago zarumeni, dodati luk pa uz mešanje pržiti 2-3 minuta.
→ Dodati beli luk. Izmešati, skloniti sa vatre i pustiti da se ohladi.
→ Uključiti rernu na 200°C.
→ Testo izvaditi iz frižidera i razvaljati na debljinu, otprilike, 0,5 cm.
→ U okruglu tepsiju staviti papir za pečenje i testo prebaciti na njega.
→ Izbockati dno testa viljuškom.
→ Testo premazati sa kozjim sirom i posuti sa alevom paprikom.
→ Sipati fil na sredinu galete pa ravnomermo rasporediti do nekih 3-4 cm od ivice. Posuti sa rendanim sirom i origanom.
→ Ivice zavrnuti ka sredini tako da fil ni u jednom momentu ne može da iscuri napolje.
→ Premazati sa umućenim jajetom ivice galete i peći oko 30 minuta odnosno dok se testo lepo ne zarumeni.

Veoma je ukusno i toplo i hladno, a i sutradan.
Uz neku šarenu salatu, ove galete su lagana  i zdrava večera ili ručak.

Ako nemate pri ruci kozji sir, možete koristiti obični sitni sir u koji ste dodali malo mlečne neutralne pavlake. Kozji sir daje jednu posebnu notu galeti tako da ako možete, koristite njega.
Takođe, ovu galetu pravim i tako što narendani sir stavim na dno galete, pa preko fil pa opet sloj rendanog sira. Opasno ukusno

Bundeva je stvarno kraljica. Greota je da je jedemo samo u bundevari ili čorbi. Eksperimentišite, usudite se.
Skoknite do Ane, ona ima čak dva super predloga za slane recepte sa bundevom!

Labels: , , ,

35 36 37 38