04.2012.
Kuhinja će biti žuta. Kao sunce. Od poda do plafona.
Ajde da nacrta(š)mo .
06.2012.
Ipak ne bih od poda do plafona.
Ne sviđa mi se da je rerna u visini očiju. Bolje dole.
Aj popravimo crtež.
07.2012.
Neću od iverice. Hoću drvo. Da mi bude priroda u kući.
10.2012.
A što ne bismo napravili da je U oblika?
Aj nacrtamo da vidim.
Može, super! Juhuu!
01.2013.
Biće bela.
Aj promeni boju na crtežu.
03.2013.
Ako bude sve belo to mi nekako ne liči na mene.
Znam!
Boja drveta radna ploča, a elementi beli. A kroz belo se providi struktura drveta.
Aj da vidimo na crtežu.
Dve nedelje kasnije 2013.
Bolje da ne farbamo frontove u belo. Neka ostane drvo.
Časkom ćemo to ispraviti.
04.2013.
Oduvek sam želela da imam ostrvo.
Jel mi baš nikako ne možemo to da ubacimo?
Zar ne bi bilo bolje ostrvo umesto toga da bude U oblika???
De da vidimo kako bi to izgledalo 3D.
Uuuu, super je! Ostrvo ćemo!!!
07.2013.
A da sazidamo ostrvo umesto da bude od drveta????
Juuuuu, kako bi to bilo dobro!
Aj smisli kako.
26.10.2013.
Svira
omiljena kompilacija.
Pripremam ragu od brancina, lignji i škampi. Večeras je posebna večera.
Umesiću i hleb. A desert se već hladi.
Simka drema ispod stepeništa. Rudi na svojoj foteljici.
Sunce greje kroz veliki kuhinjski prozor i sve u u kući je u svom najboljem izdanju.
Trenuci zbog kojih želim da se vreme na kratko zaustavi, samo da što duže uživam u tom miru.
Čovek koji mi je napravio kuhinju mi prilazi, grli me i smeje se od sreće.
Slavljenica Lalica, kaže.
Ja ga grlim i preko ramena gledam u najlepši poklon koji sam ikad dobila.
Moju, samo moju, prvu i jedinu KUHINJU.
Ragu
od brancina, lignji i škampi
Nežni ukusi ribe i škampi upotpunjeni sa pelatom i neutralnom pavlakom. Potpuna harmonija.
Za 4 osobe:
500 g brancina (ili neke morske ribe po želji)
250 g očišćenih lignji (isečene na krugove)
250 g škampi
1 crveni luk (iseckan na kockice)
1 šargarepa (iseckana na kockice)
1 čen belog luka (sitnoseckan)
½ konzerve pelata
250 ml supe od ribe
100 ml neutralne mlečne pavlake
50 ml belog vina
Mirođija
Maslinovo ulje, so, biber
Parmezan
Ekstra devičansko maslinovo ulje
400 g paste (Penne)
Supa od ribe:
Ostaci od ribe nakon filetiranja (središnja kost i
glava)
Ljuštura od škampi
1 crveni luk (iseckan na kockice)
1 čen belog luka (sitnoseckan)
25 ml belog vina
500 ml vode
Maslinovo ulje
Sveži origano i bosiljak (šaka sve zajedno)
So, biber
Napomena:Višak supe od ribe možete zamrznuti i iskoristiti za neko drugo jelo u roku od mesec dana.
→ Isfiletirajte ribu i očistite škampe
od ljušture.
→ Na srednje jakoj vatri propržite luk i
beli luk na maslinovom ulju. Dodajte ribu i ljušture. Izmešajte. Dodajte vino i
začinsko bilje.
→ Kada vino ispari sipajte vodu.
Poklopite i kuvajte oko 45 minuta.
→ Procedite supu i dobro pristisnite
sadržaj cediljke kako bi što više sokova prošlo u supu. Ostavite sa strane.
→ U tiganju zagrejte maslinovo ulje i dodajte
filete ribe okrenute tako da je koža na dnu tiganja. Pecite 5 minuta.
→ Sklonite tiganj sa ringle i ostavite
da se malo riba prohladi.
→ Kada se riba prohladila, oljuštite
kožu. Očišćene komade brancina stavite sa strane a ulje u kome se pekla riba
sipajte u šerpu.
→ Na tom ulju propržite šargarepu. Kada
se zarumenela dodajte luk i beli luk. Kratko propržite.
→ Dodajte lignje i propržite 2 minuta.
Ubacite u šerpu i ribu.
→ Prelijte sa vinom pa kada vino ispari,
dodajte pelat i supu od ribe. Posolite i pobiberite. Poklopite i kuvajte 15
minuta.
→ Dodajte škampe. Kuvajte još 5 minuta
pa dodajte neutralnu pavlaku i mirođiju. Ostavite 10 minuta da se ukuva.
→ Za to vreme skuvajte pastu.
→ Izmešajte pastu i ragu.
Služite toplo, posuto sa parmezanom i
nakapano sa nekoliko kapi ekstradevičanskog maslinovog ulja.
Prijatno!
Recept šaljem Ivani kao ulaznicu za blogoigricu "Ajme,koliko nas je!". Tema za oktobar je riba.