Kao da je znala da obožavam baš te pečurke,
Ana je pripremila krostini sa lisičarkama. Artičoke ispod ulja, kapar, usoljene srdele i sir škripavac bili su poređani po stolu kao pratioci ovog jednostavnog a neverovatno ukusnog jela. Mislav sipa vino, vodu i nastavljamo tamo gde smo stali letos. Tek tako.
Osećala sam se toliko dobrodošla i voljena da sam ubeđena da smo u prošlom životu živeli kao prve komšije.
Ujutro, Lu spava pored mojih nogu.
Doručak sa pogledom na mandarinu i bambus, Ana i ja, pijemo zeleni čaj. Pričamo i smejemo se bez prestanka.
Ana je smirena i staložena. Čak joj je i glas u harmoniji sa celim svetom. Moja sušta suprotnost i u isto vreme moja sušta sličnost.
Krenule smo na Dolac, jer ko je u Zagrebu bio a nije otišao na Dolac, taj ne zna šta je život. Život Zagrebački. Užurbani, obučen u dobar dan, hvala ljepo i vrlo ste ljubazni.
Na terasi okupanoj suncem čeka nas Marko. Pruža nam dva pušleka cveća, topli zagrljaj i
"Pa gdje ste do sad cure moje drage?".
Dolazi i Maša. Ima kapicu kao Cat woman i svako malo prsne u smeh. Pijemo borovničeke, pričamo i usput se sunčamo. Tek tako.
Posle smo celo posle podne provele u društvu Kitchen Aid-a. Napravile smo piadine i torte od šargarepe za sutrašnji branč u Velvetu.
Uveče smo slavili Markov rođendan. Obukla sam crnu haljinu sa belim tačkicama što mi je šila mama, pila Ožujsko pivo i osećala se kao da sam bila već barem pet puta na Markovom rođendanu.
Pokloni. Šareni, oni napravljeni sa srcem obojili su dan. Crveni oblak iz koga pada sladoled umesto kiše. Dva tartića od čokolade i rikote. Džem od šljiva sa rumom i liker od ruže.
I najlepši pokloni od svih, borovničeki u društvu dobrih ljudi.
Odlazak na Mali plac na tavanu, Mrvica i osmeh za srećan put.
Čudan je ovaj univerzum. U moru duša, raznih, odveo me je do onih zaista dobrih.
Pravih.
Ja sam srećan čovek.
Lazanje
sa graškom, tikvicama I šargarepom
Lazanje su, uglavnom, teško jelo. Iznenadićete se koliko je u vegetarijanskoj verziji lagano, ukusno i ispunjavajuće.
Za četiri osobe:
450 g smrznutog graška (ili svežeg ako je sezona)
2 srednje šargarepe (iseckane na kockice)
1 tikvica (deo isečen na kockice, deo na krugove)
1 glavica luka (sitnoseckanog)
3 čena belog luka (sitnoseckanog)
250 ml neutralne, mlečne, pavlake
500 g sitnog sira (Cottage cheese, mislim da Meggle
pravi kod nas)
Parmezan
300 ml povrtne supe
Šaka sveže
nane (sitnoseckane)
Sveži origano
Pakovanje
lazanja
Prstohvat muskatnog oraščića
So, biber
Maslinovo ulje
→ Na malo maslinovog ulja, na jačoj vatri ispržite
kratko šargarepu. Tek toliko da zamiriše.
→ Dodajte tikvicu isečenu na kockice, luk I beli luk.
Kratko propržite.
→ Dodajte grašak.Pržite 5-6 minuta uz povremeno
mešanje.
→ Pola količine sira pomešajte sa neutralnom pavlakom
pa sve prelijte preko mešavine povrća. Dodajte supu, izmešajte i ostavite da se
ukuva tek toliko da zgusne ali da i je i dalje tečno.
→ Kada se povrće malo zgusnulo, začinite sa soli i
biberom, nanom i muskatnim oraščićem. Izmešajte I ostavite još 2-3 minuta da se
ukrčka.
→ Jedan deo povrća sa pasirom za krompir blago
pritisnuti nekoliko puta.
→ Uključite rernu na 180°C.
→ Na dno tepsije stavite par kašika povrća. Preko
složite jedan red listova lazanja. Opet stavite sloj povrća, pospite parmezanom
pa poklopite sa lazanjama.
→ U činijici izmešajte preostali sir sa 2 kašike vode.
Polovinu prelijte preko lazanji. Dodajte malo vode (oko pola čaše) i u prostor
između lazanji i zidova tepsije.
→ Folijom prekrijte tepsiju i pecite 45 minuta.
→ Nakon tog vremena izvadite tepsiju iz rerne, skinite
foliju i preko lazanji izlijte ostatak mešavine sira i vode. Preko poređajte
tikvice, pospite parmezanom, svežim origanom i poprskajte sa maslinovim uljem.
→ Temperaturu povećajte na 210°C i pecite lazanje bez
folije oko 15-20 minuta odnosno dok se ne zarumene.
Poslužite toplo uz veliku činiju mešane zelene salate
ili neke druge osvežavajuće salate.
Prijatno!