02 03 Hleb & Lale, food & photography: Čas italijanskog profesora Duška 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Čas italijanskog profesora Duška

34

To leto sam čekala ispred zgrade Jelenu. Krajičkom oka sam uhvatila oglas zalepljen na staklo.
Na belom papiru, odštampano crnim slovima je pisalo:
"Držim časove italijanskog. Duško"
I ispod onako resice sa brojem telefona. Otcepim jednu i strpam u novčanik ni ne pomišljajući koliko će mi taj trenutak promeniti život.


Duškov stan je prepun knjiga, starog nameštaja i šarenih porculanskih šoljica za čaj.
Naši časovi italijanskog za mene postaju izvor neverovatnih informacija. Upijam sve Duškove priče.
O Italijanim, o hrani, običajima, slikarstvu, književnosti...
Čitamo Luiđija Pirandela. Pijemo čaj od bergamota i slušamo "Core Ngrato" i druge napolitanske kancone. Duško kaže da mu je to omiljena. Zatvori oči i peva i on. A ja slušam pesmu, ništa ne razumem. Lepa je jako i baš čudna.

Priča mi kako je Sofija Loren u nekom rudniku na jugu Italije, kad su joj poslužili pastu sa jajima, narendala od gore uglja pa se zato ta pasta zove Karbonara. A usput mi ispriča i čitavu priču o italijanskim filmovima.

Nekad mi priča o Rusiji, nekad je tu i Sonja njegova devojka i nas troje ćaskamo ili ona čita knjigu na starinskoj fotelji. On je zove Sofi a Sofi je za mene, devojku od 22 godine, totalna egzotika. On isoričar, rusofil, ona profesorica francuskog. Volim ih što su tako pametni i drugačiji. I kad porastem želim da budem tako svoja.


Tri godine kasnije, na istoj terasi na kojoj je Duško sam naučio italijanski, sedim sa Tinom i Gracijom, ogovaram komšije i pijem limonćelo. Pričam italijanski koji me je on naučio.
Pred taj put smo održali poslednje časove. Duško je smatrao da je vreme da krenem da učim sama, odem u Italiju i iskoristim znanje koje mi je on dao.
Tako i beše.

Italija je postala moj drugi dom, Duško i Sonja su se venčali. Imaju sina Aleksandra.
Dugo smo održavali kontakt. Sad se nismo čuli i videli sto godina. Što nije ništa neobično. Normalno je.
Ljudi prolaze kroz naše živote. Većina njih ne ostavljaju trag u nama ali onih nekolicina, oni nikad ne izađu iz srca bez obzira na sve.
Ponekad mi dođe, ne znam ni ja odakle, da zapevam sada i moju omiljenu napolitansku kanconu,

Catari, Catari, pecche me dice sti parole amare,
Pecche me parle e 'o core me turmiente, Catari?

i skoro uvek vratim film na onaj momenat cepanja broja telefona sa oglasa. Šta bi se sve izdešavalo drugačije da sam izignorisala taj natpis...
Sinhronicitet. Zahvalna sam što je tako.


Rolnice od blitve (sa suvim smokvama i bademima)

Možda vam se čini da ovaj recept nema veze sa pričom. Al nije tako.
Baš u Italiji sam naučila da kombinujem suvo voće, jezgrasto voće i slane namirnice. Na jednom Božiću, Sicilijanci su mi otvorili oči:)

(verzija za štampu)

Za dve osobe:

1 veza blitve
1 manja glavica ljubičastog luka (sitnoseckanog)
1 čen belog luka (sitnoseckanog)
2 šargarepe (seckane na kockice)
50 g sirovih badema (seckanog na kockice)
3-4 suve smokve (seckane na kockice)
100 g sira (tipa ementaler, gauda, edamer)
¼ kašičice đumbira u prahu
¼ kašičice korijandera u prahu
¼ kašičice tucane paprike
Na vrh noža cimeta
So, biber
3 kašike maslinovog ulje od komina masline

200 ml milerama
Neutralna, mlečna pavlaka (20% mm
Beli luk u prahu

→ Zagrejte kašiku maslinovog ulja na tiganju i dodajte šargarepu. Pržite na srednje jakoj vatri 2-3 minuta. Dodajte luk i bademe. Promešajte i nakon 5 minuta dodajte suve smokve i beli luk. Propržite 2 minuta, začinite i sklonite sa ringle.
→ Sir isecite na kockice i dodajte povrću.
→ Skratite peteljke blitve i izblanširajte ih 6-7 minuta. Procedite i ostavite da se prohlade listovi.
→ Uključite rernu na 220°C
→ Vatrostalnu posudu nauljite sa maslinovim uljem.
→ Kada su se listovi prohladili, na svaki stavite po malo povrća koje ste ispržili i urolajte u rolnicu i ređajte u vatrostalnu posudu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve listove.
→ Mileram umešati sa neutralnom pavlakom, tako da se dobije baš gusta tečnost. Posoliti i dodati beli luk u prahu po ukusu. Prelijite sve preko rolnica.
→ Zapecite u rerni, oko 15 minuta.

Služite toplo uz pečeni krompir ili neki drugi prilog po želji.

Prijatno!

Labels: , , , , ,

35 36 37 38