02 03 Hleb & Lale, food & photography: Gost na blogu Vule iliti Hvala i izvini 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Gost na blogu Vule iliti Hvala i izvini

34

Zamislite mesto na svetu gde vam se u jednom danu, u onim uobičajenim situacijama van posla ili škole, onako u gradu, više od 5-6 ljudi zbog nečega izvini , a skoro duplo više njih za nešto zahvali! I tako skoro svaki dan u godini. Samo ako se dovoljno krećete medju ljudima, nepoznatim, HVALA i IZVINI pršte kao vatromet za Novu Godinu!
Znači, zamislite situacije u kojima svaki put kad se slučajno sudarite s nekim na ulici ili situacije nalik onima kad se onako rasejano krenete mimoilaziti s nekim da se ne bi sudarili, a taj neko se nasmeši i barem 2-3 puta kaže IZVINI! Isto tako možete naći gomilu situacija kada zbog neke druge slučajnosti usledi neki blagi konflikt izmedju dve osobe i gde se jedna ili obe osobe kao iz praćke krenu izvinjavati jedna drugoj, bez obzira na stepen krivice u konfliktu.


E sad još zamislite ljude koji u svom kodu ponašanja imaju neki "bug" koji ih nagoni da svaki put kada im se neko na nečemu zahvali, oni ne uzvrate sa "molim!", nego sa HVALA! Tako u većini situacija kada se zadesi da vam neko nešto doda i vi se ljubazno zahvalite, onda taj neko obavezno odgovara sa HVALA! Ili na primer, ako neke ljude upitate  za smer za neku ulicu i iako su sami krenuli u potpuno suprotnom pravcu, oni će se vratiti i hodati s vama dok se ne uvere da nećete promašiti, a onda pre nego se vrate svome putu, nakon što ste im se zahvalili na pomoći, oni vam uzvraćaju sa barem jednim HVALA!


Ovi ljudi o kojima vam pričam, su moji sugradjani, stanovnici Hong Konga!


Sigurno vam sve to može zvučati poprilično blentavo i ako bi mogli da doživite niz takvih situacija u jednom danu, ti ljudi bi vam se mogli učiniti kao neka gomila čudaka koji idu okolo i bespotrebno se izvinjavaju i zahvaljuju! Ali moram vam reći da kad se malo naviknete, a vrlo se lako navići na tako nešto, sve to zahvaljivanje i izvinjavanje vam postane neka veoma draga svakodnevnica u kojoj je jako lepo živeti. Isto tako, kada se upoznate sa tom "grupom gradjana", kada shvatite kako je ta njihova preterana ljubaznost ustvari veoma opuštena normalica i kako njima to silno zahvaljivanje i izvinjavanje tako lako ide od ruke, onda počnete da se pitate kako se ustvari negde drugde živi bez te preterane ljubaznosti i kako se uopšte funkcioniše kada bez nje ostanete!


Izuzetna je privilegija dobiti priliku da proživite odredjeni broj godina u ovom gradu, medju ovim krasnim i pitomim, a u isto vreme modernim i osvešćenim ljudima koji jako mnogo vode računa da ne smetaju jedni drugima i koji izuzetnu pažnju posvećuju društvenoj harmoniji i životu u zajednici koja se zove Hong Kong! Grad u kome je neoprostivo pljunuti na pod, a vrhunsku nepristojnost predstavlja baciti otpadak na ulicu!
Na proleće "napokon" napuštam ovaj divni grad, ali sam dobio ključeve od njegovog srca i rekli su mi da mogu da se vratim nazad kad god to budem poželeo!


Red bean float

Desert koji je jako voljen u Hong Kongu. Vrlo često se konzumira i ima da se kupi na svakom ćošku. Kombinacija je neverovatno dobra iako možda ne zvuči tako. Morate nam verovati na reč i isprobati ga jer je lagan i osvežavajući. Može da se posluži i u manjim čašama, da se smanje porcije. U Hong Kongu se uvek služi u visokim čašama.

Za 2 osobe

(verzija za štampu)

¼ šolje azuki pasulja
¼ šolje šećera
½ šolje vode
½ konzerve kokosovog mleka
(odlično, pravo kokosovo mleko ima u Tempu, marka Delhaize i košta oko 150 dinara!!)
Mleko
Šlag od mlečne slatke pavlake ili sladoled od vanile

Led po želji

Potpite azuki pasulj na nekoliko sati.
→ Nakon par sati,isperite pasulj, stavite u šerpicu sa vodom  skuvajte pasulj. Kada je pasulj kuvan, procedite ga i ostavite sa strane. Sačuvajte malo vode u kome se kuvao azuki pasulj.
Šećer i vodu (1/2  obična voda 1/2 voda u kome se kuvao pasulj) stavite da prokuva i kuvajte par minuta, čisto da se šećer u potpunosti otopi. U ovaj sirup dodajte pasulj i ostavite da se skroz ohladi.
→ Kokosovo mleko (gusto) pomešati sa mlekom tako da bude tečno, gušće tečno. Ako je kokosovo mleko tečnije, nemojte dodavati mleko ili dodajte vrlo malo.
→ Na dno visoke čaše stavite azuki pasulj pa par kašika sirupa, preko sipajte kokosovo mleko i šlag (ili sladoled). Pospite sa par zrna pasulja i poslužite sa širokom slamčicom i kašikicom.

Ako volite slađi desert, dodajte još sirupa.
Za vegan varijantu, koristite samo kokosovo mleko, bude isto odlično samo laganije.
Za ledenu poslasticu, preko pasulja stavite led pa dodajte ostale sastojke.
Prijatno!

Vuleta verovatno svi već znate, ali ako ne znate evo posta od prošle godine da ga upoznate. Jes da je i onda rekao da se vraća al izgleda da ovog puta zaista to misli. Ja jedva čekam da se vrati!

Labels: ,

35 36 37 38