Kao i uvek, uleteli su bučno, smejući se i galameći. Hladni, zimski vazduh zajedno sa osmesima i zagrljajima ispunio je toplu kućicu.
"Ej gde da ostavim ovo? Jaoooo, sredili ste ostrvo! Hoćemo da nazdravimo? Ja sam gladna. Otkud sad ovo tu? Pusti muziku. Hoću prvo malo da sednem. Rudiiiiiii!!!! Očisti višnje. Narendaj sir. Ej, znaš kako je super ovo testo za pizzu kada se napravi sa starterom! Sipaj borovničeke!.."
I živeli jednom, dva puta, tri puta ipak!
Pekli smo pizzu. Prva je bila bela, sa sirom, vrganjima i tartufima. Druga Margarita a treća i četvrta sirotinjske jer smo skoro sav sir potrošili. Ne mari, pojeli smo svakako.
Šetali se po selu, kroz tišinu i hladnoću i žurili da se vratimo kod kamina i gledamo film. Pozaspali uz pucketanje vatrice pa kao nekad, polako se razišli svako u svoj krevet, kauč i dušek.
Dežurni ranoranioci Bobi i ja, pili smo čaj i kafu u tihom nedeljnom jutru. Rolnice su rasle pored prozora a nas dvoje smo kovali planove šta će da se klopa.
Šuškali smo i probudili Peđu, u tom je sišla i Ivana a onda je kuću preplavila graja, smeh i pevanje treš pesama.
I sleepover jutro je krenulo svojim redovnim tokom.
U kaminu vatra, na TV-u Robert De Niro i Julien Moore a iz kuhinje mirišu narandže, pržena jaja, tost, kafa i topli, slatkasti kardamom, limun...
Bobi i ja smo fotkali, postavili sto, sve aranžirali i naravno da se film baš tada završio. Klasika.
Doručak, koji se pretvorio u branč, je protekao u blaženstvu. Krunisali smo ga rolnicama sa kardamomom i limunom. Skuvali još jednu kafu, Bobi je odspavao jednu partiju a mi ostali smo raspravljali o feminizmu, I Pad-u, o nekim posebnim večerama, kuvarima, popularnim singlovima iz 2013.
Kada su odlazili, iz kola su im virile face alla moramo-ovo-ponoviti-čim-pre.
A ja znam da će opet da prođe 100 godina do novog sleepovera, i iako srećna do neba i nazad, već me hvata nostalgija.
Rolnice
sa kardamomom i limunom
Testo:
25 g svežeg kvasca
¾ šolje toplog mleka
115 g putera(omekšao na sobnoj
temperaturi)
380g brašna (T500)
75g šećera
1 kašičica soli
2 kašičice mlevenog kardamoma
1 jaje
Fil:
40g putera(omekšao na sobnoj
temperaturi)
150g šećera
2 kašika narendane korice limuna
Glazura:
2 kašike ceđenog limuna
180 g šećera u prahu
Kokos po želji
1 jaje za premazivanje rolnica
→ Kvasac rastopiti sa toplim mlekom i šećerom i ostaviti par
minuta da kvasac proradi. Dodati puter, umućeno jaje, kardamom, so i polako
dodavajte brašno tako da testo bude meko, blago lepljivo. Mesite oko 10 minuta
ručno ili 6 minuta mikserom sa nastavkom za testo. Kada se dobije glatko testo ostavite
testo u posudi, na sobnoj temperaturi dva sata tj.dok se testo ne uveća za
duplo. Posudu prekriti krpom ili prozirnom folijom.
→ Dok testo raste pripremite fil. Puter izmešajte sa koricom
limuna i šećerom i ostavite sa strane.
→ Lagano pobrašnjavite radnu površinu i naraslo testo oklagijom
razvijte u pravouganik debljine pola cm.
→ Testo premažite filom skroz do ivica. Urolajte po dužoj
stranici.
→ Valjak isecite na delove debljine 2,5 cm.
→ Poređajte u tepsiju na koji ste stavili papir za pečenje (ili
namazali puterom) tako da ostavite dovoljno mesta između kako se ne bi
dodirivali. Prekrijte krpom i ostavite sat vremena da naraste. Ili ga prekrijte
prozirnom folijom i stavite u frižider. Kada budete hteli da pečete (ujutro ili
sledeći dan) izvadite da se ugreje na sobnoj temperaturi oko sat vremena pa tek
onda pecite.
→ Uključite rernu na 180°C.
→ Narasle rolnice premažite sa umućenim jajetom.
→ Pecite u već zagrejanoj rerni, 25 minuta, dok se ne zarumene.
→ Izvadite iz rerne da se prohlade a u međuvremenu napravite
glazuru.
→ Izmešajte šećer u prahu i limunov sok tako da dobijete gustu i
tečnu glazuru. Dodajte kokos ako želite. (Ja nisam imala dovoljno šećera u
prahu pa mi zato glazura nije lepa, gusta i bela)
→ Isprskajte rolnice sa glazurom i poslužite.
Rolnice su najlepše ako se jedu isti dan ali su lepe i kada se
sutra podgreju u rerni.
Prijatno!