02 03 Hleb & Lale, food & photography: Život na selu I 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Život na selu I

34

Ušuškala sam se pod pistaći zeleni prekrivač, čaj sam stavila tako da mi je na dohvat ruke, tu je i komadić čokoladice. Mračak je počeo da pada, upalila sam sveće za atmosferu. Rudi mi se ugnjezdio kod nogu i konačno mogu da se opustim i krenem sa listanjem mog novog kuvara. Taman sam se začitala kad odjednom osetim zemljotres panike kako trese negde sa kraja pameti.
Vatraaaaa! Glupa vatraaaa!
Skačem, navlačim papuče, jaknu, trčim napolje, staza od šljunka, koju inače volim, mi otežava stvari. Otvaram vrata kotla- puvara. Sve, ma sve je izogorelo! Još par grumenčića se samo žari. #%*#=#+#**%$##*** !!!! Šta sada da radim? Tata je otišao kući, Miljan dolazi sa posla tek za 3 sata...
Okrećem se po kotlarnici. Ne znam, možda da natrpam papira pa kad se razgori da ubacim drva..
Ili da stavim karton pa drva.
Ne, bolje da sakupim drvca pa da probam da je opet potpalim...


Pa da, tako mi i treba kada sam rekla da hoću drva a ne gas i struju.
"Kuće koje se greju na gas su uvek nekako hladne." prekorno gledam Miljana kada mi je spomenuo grejanje na gas pre godinu dana.
"To je zato što je gas skup, pa ne može baš da se pravi tropsko leto u kući usred zime."
"Pa eto, ja hoću tropsko leto. Hoću da umrem od vrućine. Hoću da je u kupatilu uvek toplo. Znaš da mi je to mora iz detinjstva, to hladno kupatilo."
"Možemo i struju." predlaže realni čovek našeg dvojca.
"I šta onda kada nestane struje, šta ćemo onda ha? Smrznućemo se, eto šta. Ne, ne, struja isto ne može."
"Ok, onda ćemo drva. Jeste, u pravu si. Kuće gde se greješ na drva imaju posebnu toplinu. Jes da mi imamo podno grejanje pa to možda i neće imati veze, al ajd. I drva uvek ima, da, to je sigurna opcija."
Nerealni čovek našeg dvojca u tom trenutku je daleko u budućnosti, sluša pucketanje drva i već joj je toplo oko srca. Ne razmišlja o tome da se pucketanje i miris čuje i oseti samo u kotlarnici. Koja je napolju.


...Kotlarnica je toliko zadimljena da su mačori pobegli iz nje. Sagnula sam se i duvam da raspirim vatru, oči me peku. Stvarno više ne znam šta da uradim...
#%*#=#+#**%$##*** !!!!
Ma neću da odustanem, ima da napravim Gomoru u kotlu!
I mic po mic, i duv po duv, i kašljuc po kašljuc, rasplamsa se moja prva vatra.

Sa mirisom roštilja, garava ali sa pobedničkim stavom ulazim u kuću. Simka i Rudi su već zaboravili da sam tu, čaj se ohladio, svakako ne mogu tako nadimljena da se ušuškam opet, a gle, uskoro će i Miljanče da dođe kući sa posla. Moram nešto brzo da smislim inače ćemo jesti u 10. A mogli bi malo i da porazgovaramo od tom kotlu na struju...


Gulaš od lignji

Ako ne volite lignje, ovo nije recept za vas, nećete ih odjednom zavoleti:)
Ali ako volite, svideće vam se ovaj drugačiji pristup pripremi. Lignje meke i savršeno se uklapaju u ovu čorbastu, mediteransko zimsku priču.

Za 4 osobe:


500 g očišćenih lignji (isečene na krugove)
1 crveni luk (iseckan na kockice)
1 veća šargarepa (iseckana na kockice)
2 čena belog luka (sitnoseckan)
1 konzerva pelata
100 ml neutralne mlečne pavlake
50 ml belog vina
½ kašičice tucane paprika
1 kašičica šećera
Začini po želji (žalfija, timijan, peršun…)
Maslinovo ulje za kuvanje, so, biber
250ml vode

2 krompira (ako uz gulaš ne jedete hleb ili testo)


→ Na srednje jakoj vatri propržite luk i beli luk na maslinovom ulju. Dodajte šargarepu (i krompir ako dodajete). Izmešajte. Dodajte vino i začinsko bilje.
→ Kada vino ispari sipajte pelat i vodu. Poklopite i kuvajte dok ne počne da se krčka (oko 15 minuta.)
→ Proverite da li je šargarepa kuvana pa ako jeste, sklonite sa ringle i štapnim mikserom izmiksajte sve. Vratite na ringlu i dodajte lignje. Kuvajte dok sve ne počne opet da ključa. To je vrlo kratko, oko 10 minuta maksimum.
→ Dodajte neutralnu pavlaku,so biber i začine i korigujte gustinu po želji. Ako želite gušće, dodajte 1 kašikicu brašna koju ste prethodno umutuli u vrlo malo vode. Ako želite ređe, dodajte još malo vode.
→ Sklonite šerpu sa ringle i poslužite toplo samo ili uz kuvano testeninu.

U slučaju da ne dodajete testeninu, krompir&co dobićete jedan vrlo dijetalan, vrlo brz i ukusan obrok.
(verzija za štampu)

U slučaju da ne dodajete testeninu, krompir&co dobićete jedan vrlo dijetalan, vrlo brz i ukusan obrok.

Jerusalemske okruglice (Ka’ach bilmalch)

Iz kuvara " Jerusalem"  Jotama Otolengija (Yottam Ottolenghi) i Sami Tamimija (Sami Tamimi)

500g belog brašna (T400)
100 ml suncokretovog ulja
100 g putera (omekšao na sobnoj temeperaturi)
½ kocke svežeg kvasca ili kesica suvog kvasca
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica šečera
1 ½ kašičice soli
½ kašičice kumina
Oko 100 ml hladne vode + malo mlake vode za razvijanje kvasca
1 jaje
Crni i beli susam za posipanje

→ U činijicu izdrobite kvasac, sipajte malo mlake vode i šećer. Izmešajte i ostavite sa strane da kvasac proradi.
→ U činiju u kojoj ćete mesiti stavite ½ količine brašna pa dodajte ulje, puter i kvasac pa sve izmešajte. Dodajte so i kumin. Izmešajte, dodajte još malo brašna i dodajte vodu. Ostatak brašna dodavajte polako da dobijete glatko testo.
→ Mesite 3-4 minuta.
→ Otkinite komadić testa (oko 25g) i rukama napravite kuglicu. Onda vrtite između ruku da se formira valjak debljine 1cm a dužine 12-13 cm. Krajeve valjka spojite u okruglicu i stavit u tepsiju na papir za pečenje. Slažite okruglice tako da ostavite 2cm prostora između svake. Premažite okruglice sa razmućenim sajetom i pospite susamom. Ostavite da odstoje 30 minuta.
(U slučaju da vam se valjčić kruni, ništa ne brinite, samo ponovo spojite mesta gde se rascepio prstima. Testo je masno pa će se vrlo lako ponovo spojiti.)
→ Uključiti rernu na 200°C (ili 190°C ako vam rerna jače greje)
→ Služite ohlađeno do sobne temperature.
(verzija za štampu)

Okruglice u hermetički zatvorenoj tegli mogu da izdrže i 10 dana. Privukle su me baš zbog toga jer odlično dođu u situacijama kada nemate hleb ili biste hteli nešto malo drugačije uz jelo.
Odlične su uz čaj ali i uz pivo, uz čorbice i uz salate.
U kuvaru „Jerusalem“ autori predlažu da se posluže kao mezze uz namaz od grčkog jogurta, belog luka, tahinija, peršuna i limuna. Ja sam to proverila i mogu vam reći da je fantastično.

Ovaj recept šaljem Nataši sa bloga Moja slatka kuhinja koja je ovaj mesec domaćica igre Ajme, koliko nas je! i kao temu je zadala susam.

Prijatno!

Labels: , , , , ,

35 36 37 38