02 03 Hleb & Lale, food & photography: Rezolucija 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Rezolucija

34

Na frižideru, pričvršćena magnetom iz Amsterdama, stoji fotografije devojke koja se sunča pored mora. Vitka je, pocrnela, ima 25 godina i baš lepo izgleda. Onako baš, baš.
Razmišlja o tome kako treba da smrša još samo par kila da bi bila savršena.
Al devojka neće otići na dijetu. Otići će u Budvu u Stari grad na večeru, ješće dagnje na buzaru, piti belo vino i posle umakati hleb u sos. Verovatno će posle otići i na sladoled.


Sedam, osam godina ranije ta ista devojka je na istom tom moru, razmišlja o tome kako treba da smrša još samo par kila da bi bila savršena. Ona i njena prijateljica su na nekoj dijeti gde se svaki dan jede određena grupa namirnica. To veče im je zapao voćno povrtni dan. Slagale su sebe da je krompir povrće, ispekle restovani krompir za večeru i čekale ponoć da počne proteinski dan kako bi pojele nešto konkretno.


Ok, ta devojka sa fotke sam ja, jel.
Prekjuče sam počela da držim dijetu po milioniti put. Pojela sam narandžu i bananu za doručak. Do 13h sam dva puta umrla od gladi. Popila dve kafe i pojela tunjevinu i jogurt za ručak. I parče hleba. Do pet sam stalno razmišljala šta ću jesti i od muke skuvala supu. Posle sam pojela 3 šake kikirikija.
I shvatila,
da više nikad neću da držim dijetu. Umesto toga, svaki puta kada pomislim da treba da smršam, otićiću da trčim. Ili da brzo hodam, na pilates, zumbu, aerobik.... Sve ću, samo neću dijetu.


Da proslavim ovu postnovogodišnju/zaceoživot rezoluciju, rano jutro sam provela brzohodajući a posle ispekla hleb.
I sutra ću tako a i prekosutra, a i....

Hleb sa suvim paradajzom i sirom

Ozbiljan hleb, punog ukusa, divne, vlažne strukture. Napravljen sa starterom može da ostane svež danima.

Oko 500 g brašna tip 500 (ako ste u mogućnosti koristite brašno „Stari Mlinar“, kesica plave boje)
+ malo brašna za posipanje radne površine
Voda
250 g startera ili ½ kocke svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
5-6 sušenih paradajzića ispod ulja
150 g tvrdog sira tipa trapist, edamer, gauda, ementaler

Kod mešenja hleba sam naučila neke stvari. Ne postoji tačna mera i veoma je važna posuda u kojoj se peče. Nemaju svi isti osećaj za testo. Neko odmah zamesi odličan hleb, nekom treba više vremena da se sprijatelji sa testom. Ja pripadam ovoj drugoj grupi i izuzetno sam ponosna na moj napredak u svetu hleba.
Hlebu se mora dati vreme. Amin.

Ako nemate starter, nema veze. Mada biste trebali da ga imate, verujte mi :)

→ Starter pomešati sa malo vode, pokriti folijom i ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi. Ili, kvasac izdrobiti u činijici, dodati 100ml tople vodu i kašičicu šećera, ostaviti da nadođe par minuta (ako ne nadođe, trebate ga baciti i početi ponovo sa novim).

→ U činiji pomešati 200 g brašna, so, 100 ml  vode i starter (i šećer) ili nadošli kvasac (šećer ovde ne treba jer ste ga već dodali ranije). Izmešati kratko sastojke da se sjedine pa dodati sir i sušeni paradajz.
→ Postepeno dodavati ostatak brašna i polako dodavati vodu kako biste zamešali vlažno testo. To je kad vam se lepi za prste i za činiju i za sve. Mesiti 7-8 minuta mokrim rukama. (ali stvarno 7-8 minuta)

→ Pobrašnjaviti radnu površinu i izručiti testo iz činije. Dodati malo brašna, da se dobije testo koje se više ne lepi za ruke ali je i dalje mekše.(Ovo je za nekog ko ne mesi redovno hleb totalna apstrakcija. Preporučujem da pogledate neki video na netu o mešenju hleba, sve će vam biti mnogo jasnije. Npr. ovaj i ovaj odlično prikazuju koje konzistencije treba da je testo.)

→ Činiju namazati maslinovim uljem i prebaciti testo u nju. Prekriti prozirnom folijom i staviti u hladnu rernu. U rernu stavljamo jer tamo nema strujanja vazduha. Ostaviti da raste: 4 sata ako se mesi sa starterom, 1,5h ako se mesi sa kvascem. Testo treba da lepo naraste, da se podupla. U slučaju da se to ne desi, dajte mu vremena, desiće se.

→ Nakon što se hleb udvostručio, pažljivo ga prebaciti na blago pobrašnjavenu površinu i oblikovati. Ako imate korpu za narastanje, premestite ga u nju. Ako ne, možete iskoristiti bilo kakvu korpicu koju ste prekrili sa čistom, pamučnom krpom i  pobrašnjavili. Ostaviti da raste 2 sata ako je testo sa straterom (1 sat ako je testo sa kvascem).

→ Rernu uključite na vreme, na 275°C. Zemljanu posudu sa poklopcem (ili tepsiju) stavite da se greje zajedno sa rernom.

→ Pažljivo izvadite zemljanu posudu (ili tepsiju) iz rerne, prebacite testo iz korpice i žiletom ili nožem napraviti zareze na površini hleba sa gornje strane.

→ Poklopite ako koristite zemljanu posudu i stavite da se peče. 20 minuta poklopljeno na 250°C i 25 minuta otklopljeno na 220°C . Ili samo 45 minuta na 220°C ako pečete u tepsiji.

Za najbolje rezulate peći u zemljanoj posudi sa poklopcem i sačekati bar pola sata pre sečenja hleba, ako ikako možete:)
(verzija za štampu)

Prijatno!

Labels: , , ,

35 36 37 38