02 03 Hleb & Lale, food & photography: Tartine sa vrganjima/Mendiants/Rođendanko 2 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Tartine sa vrganjima/Mendiants/Rođendanko 2

34

Dešava se, s vremena na vreme, da me neko pita:
"Pa dobro bre, reci ti meni, da li si ti ikad nešto zaradila od tog bloga?"
Zaradila? Čuš zaradila?! Obogatila se, heeeeej!
Bre.


Naučila sam da pravim hleb, pravi domaći. Mirisni, hrskavi hleb koji sam želela da imam na stolu još od kada sam prvi puta probala Cigin hleb.
Imam svoj starter (divlji kvasac)! A mislila sam da se to nikad neće desiti. Ja tako nestrpljiva, rasejana da uzgajam nešto što mora da se svake, ali baš svake, nedelje osveži. Inače će umreti.
Gostovala sam dva puta kao kuvar u Radosti, vegetarijanskom restorančiću u Beogradu.
Družila sam se sa fud blogerima četiri puta. Na Adi, kod Mimi's Kingdom i čak dva puta u Zagrebu. Koliko je osvežavajuće uživo ćaskati sa ljudima sa kojima se družim virtuelno! 
Otkrila sam svet čaja. I zbog njega izašla (sa dragim dušama :)) u Elle magazinu. 
Kuvam i kombinujem namirinice zilion puta bolje nego pre.
Moje fotke i recepti su objavljeni u Sensi, magazinu za srećniji život. Na četiri strane! 
Svaki mesec sam deo Mezze ekipe, on line časopisa koji je od korice do korice satkan od ljubavi prema kuvanju i fotografisanju. 
Držala sam radionicu na Blogomaniji, regionalnoj blogerskoj konferenciji na Kopaoniku.
Na Trčanje.rs objavljujem zdrave recepte koji  me uvek nauče nečemu novom.
Bila sam u Valjevu, gledala u more sa terase podno Velebita i upoznala neki novi Beograd.
U poslednje dve godine, skoro svake nedelje objavljujem post i fotografišem. Količina kreativne energije koja kola kroz mene je nemerljiva.
Ono najvažnije od svega, upoznala sam prijatelje koji su spontano ušetali u moje srce zahvaljujući samo i isključivo blogu.

Sve to zajedno čini me da se osećam jednom vrlo, vrlo bogatom osobom.
Sve to je i zahvaljujući vama, čitaocima Hleb i lala.


Svaki klik, svaki komentar, lajk i i-mejl je dodavao zrno po zrno hrabrosti u mene da uradim nešto što sam poželela mnogo pre nego što sam počela da pišem blog.
Svaka podrška je davala obrise realnosti jednom snu. 
Sa završenom kućom, san se oblikovao i nedostajalo je još samo nekoliko kuhinjskih elemenata i par reči ohrabrenja da se uozbiljim i konačno objavim da:

07.06.2014 počinju sa održavanjem "Lalicine kuvarske radionice"!
Jeeeeeeee! :)

Biće tu radionica raznih svetskih kuhinja, zamirisanih začinima i neobičnim kombinacijama. Domaćih, seoskih jaja i italijanskih sireva. Uparivanja vina i hrane, pripremanja ribe i morskih plodova, roštiljanja i.....upoznavanja nekih novih ljudi, u nekom novom selu, u nekom novom dvorištu.
Kuvaćemo i učiti zajedno. Uživati...


Hvala vam dragi čitaoci za sve.
Za vetar u leđa i podršku. Meni to neverovatno puno znači.

Rečima i finim receptima koji slede se zahvaljujem svakom ponaosob.
A za dvoje, najsrećnije ruke, imam dva poklona.

*Jedan divan, inspirativan kuvar od damice koja se usudila pratiti svoje snove, Rejčel Ku (Rachel Khoo). Ovo je zbirka recepata francuske kuhinje, naravno sa tvistom, propraćeno savršenim fotografijama i pričicama iz Rejčelinog života. 
Pošto sam trenutno potpuno oduševljena njome, pri odabiru kuvara za poklon nisam imala nikakvih dvoumljenja. Kuvar je na engleskom jeziku ali kako je jezik hrane univerzalan, sigurna sam da neće biti nejasnoća :)

*Jedna slatka, mala kecelja iz radionice moje drage mame Milice. Po vašem izboru!


Meni bi bilo jako drago da poklone osvoji baš neko od čitalaca bloga. Zato, nema potrebe da šerujete i lajkujete ništa. Samo mi odgovorite na sledeće pitanje u komentaru.


Šta je to u čemu zaista, istinski, onako stopostotno uživate u svakodnevom životu?

I to je to. Random.org će izvući srećnog dobitnika :)
Ostavite komentar do srede 12.02.2014. u 23:59.


Tartine sa suvim vrganjima i parmezanom

Za dve osobe:
Puter
50g suvih vraganja
1 čen belog luka
So, biber

4 srednja parčeta domaćeg hleba
Klice
Parmezan

→ Parmezan isecite na listiće i servirajte uz klice tako da bude spremno kada se vrganji i hleb budu poslužili.
→ Isperite suve vrganje i prokuvajte ih 5 minuta. Nakon toga procedite ih i iseckajte na manje delove.
→ Na kockici putera, propržite kratko beli luk koji ste prethodno isekli na četiri veća dela pa dodajte vrganje. Posolite i pobiberite i pržite 5 minuta na srednjoj temperaturi. Pre nego ih poslužite, odstranite beli luk.
→ Dok se vrganji prže, dva parčeta hleba (najbolje domaći hleb ili neki poput ćabate) namažite sa puterom samo sa jedne strane. Stavite u tiganj tako da strana hleba namazana sa puterom, bude na dnu tiganja. Pecite na jačoj temperaturi dok se ne zarumeni pa okrenite na drugu stranu i ostavite da se blago zarumeni.
→ Na vruć hleb stavite listiće parmezana i preko vrganje. Preko stavite klice i odmah poslužite.

Možete i sve sastojke poslužiti pa aranžirati tartine (bruskete) zajedno sa gostima.
(verzija za štampu)

Čokoladni listići sa lešnicima, pistaćijem i ratlukom od ruže
blago izmenjen recept

Harmonija ukusa- gorka čokolada, mirisni pečeni lešnici, slankasti pistaći i zanosni ratluk od ruže

Za 10 listića:
100g čokolade sa min 70% kakao delova
4 kašike pečenih lešnika
4 kašike slanih, očišćenih od ljuske pistaćija
3 kocke ratluka od ruže (ako imate prilike da kupite turski lokum, onaj pravi, ne oklevajte)

→ Pečene lešnike, pistaći i ratluk od ruže iseckajte na kockice.
→ Čokoladu izlomite i otopite na pari- u šerpu stavite vodu i ostavite da proključa. Preko nje stavite metalnu posudu ili manju šerpu u kojoj ćete topiti čokoladu. Pripazite samo da šerpa u kojoj se topi čokolada ne dodiruje ključalu vodu.
→ Pripremite tacnu na koju ćete staviti papir za pečenje.
→ Kada je čokolada otopljena, uzimajte po jednu kašiku iz šerpe i izručite na papir za pečenje koji ste postavili preko tacne. Lagano rasporedite masu da se formira kružni oblik ali vodite računa da ne istanjite previše čokoladni listić. Dok je listić još mlak, pospite preko sa lešnicima, pistaćima i ratlukom. Ponovite postupak dok ne utrošite svu čokoladu.
→ Tacnu stavite u frižider na minimum 20 minuta.
→ Kada su se listići dovoljno stegnuli, izvadite iz frižidera, lagano odlepite papir za pečenje sa njih i poslužite odmah.

Listići se lako tope pod prstima pa se ne preporučuje da ih previše dirate i vadite mnogo pre služenja iz frižidera.
U slučaju da ne pojedete sve listiće (što je malo verovatno), jednostavno ih vratite u frižider do sledećeg služenja.
(verzija za štampu)

Ovo je idealna kombinacija za jednu svečanu priliku, neku kao što je npr. Dan zaljubljenih:) Super je brza, lagana i ostavlja vam puno vremena za uživanje sa prijateljima, voljenom osobom ili sa kim god da slavite ljubav. Bitno da je slavite.
Šampanjac je savršeni kompanjon, on daje onu posebnu notu ali možete da koristite i neko penušavo vino (prosecco), efekat je isti.

Dragi čitaoci, znani i neznani, kolege blogeri, HVALA!

Radujem se novoj godini blogoživota i druženju sa vama :)

Labels: , , , , , , ,

35 36 37 38