02 03 Hleb & Lale, food & photography: Gost na blogu Doktor iliti zima kao takva 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Gost na blogu Doktor iliti zima kao takva

34

Doktor je i ove godine imao (i još uvek ima) ono što smo mi, koji volimo sva godišnja doba, priželjkivali čitavu zimu. Sneg koji škripi pod nogama, promrzle noseve, sankanje, grudvanje... Nešto nam nije bila suđena. 
Možda preuranjeno, ali ja sam odlučila da se pozdravim sa njom sa jednim jako zimskim postom. Da joj pokažem da ne zameramo njeno neraspoloženje prema nama i da se nećemo ljutiti ako proleće stigne malo ranije u naše krajeve. I da je odobrovoljim za narednu zimu, neka vidi da nam je stalo.
Uživajte!

Kanadska zima. Oklevetana i ozloglašena kao loša snajka. Svi je ogovaraju. Može sirota da se brani sad koliko joj volja, ali jednostavno ne vrijedi. Odlučih elem ja malo da kažem koju u njenu odbranu.

Nismo bili "udobro" odmah da vam prijavim. Tiana i Tamara (najslađa dva bića na planeti) su znale da me zezaju tog proljeća kad sam tek stigao u Kanadu:
"Striko, koliko danas čarapa nosiš?"
Bio sam najsmrznutiji imigrant ikada. Ali, sve se mijenja sem kamenja.
Postadoh i ja prijatelj kanadske zime, pa se sad družimo k'o veliki.


Prvenstveno, Kanada je toliko prostrana zemlja, da zima nije jednako hladna i surova u svakom njenom kutku. Svejedno, nas ovde u Alberti posećuje tvrđa struja iste. I apsolutno je čarobna. Sa svim svojim minusima ( mislim na celzijusove) hladnim vjetrovima, mećavama. Uprkos smrznutim obrazima, crvenim nosevima i inju u obrvama. Uprkos beskonačnim lopatanjima i otkopavanju svog auta iz brda snijega opet i opet.  Uprkos zavejanim putevima i uprkos tome što traje skoro duplo od svoje prosječne posestrime iz nekog drugog kraja svijeta.


Kanadska zima je elegantna i otmena u svojoj raskošnoj bijeloj haljini u kojoj se pojavljuje. Njeni hladni vjetrovi donose pozdrave sa sjevera. Volim je zbog tog vazduha koji se diše punim plućima. Volim je zbog polarnih svijetlosti koje ponekad noću magično plešu po zvijezdanom nebu. Zbog bijelih zeka koji trčkaraju po komšiluku. Zbog božićnih lampica koje noću ocrtavaju kuće u daljini. Zbog nepreglednog bijelog prostranstva svuda oko mog toplog autobusa na putu za Edmonton. I naravno zbog ljudi koji je se ne plaše.


"Be an angel, showel your neighbours  sidewalk" je znak koji ćete ugledati u svakom naselju. Lopatanje snega će možda da uvrste i na neku olimpijadu cijenim. Svako naselje ima privremeno klizalište na kome ubundana i rumena dijeca štapovima jurcaju za pakom. Razgledanje skulptura od leda ili božićnih svijetlosnih instalacija uz toplu čokoladu je dovoljan razlog za navlačenje slojeva garderobe i izlazak iz kuće. Jezera postaju najveća klizališta i okupljališta za zabavu i druženje. U planinama zabava traje neprestano i zimi izgledaju kao raznobojni mravinjaci.


Ljudi ovde žive sa zimom i čine sve kako bi je učinili što kraćom i što zanimljivijom. Tako da je ovde zima ustvari prilično vesela stvar bez obzira na njen loš imidž. Fora je samo u načinu na koji se prezimi. Dobra volja, topla garderoba, mnogo vitamina i zima je super. Ovde kažu da je hibernacija ipak samo za mede.
A za sve to nam treba i energije.
Evo dragim drugarima dva recepta za ukusne i zdrave zimske grijače. Slani i slatki.
Voli vas Dr

Salata od pšenice

1 šolja pšenice
1/2 šolje osušenih seckanih brusnica
1/2 šolje izdrobljenog feta sira
1/4 sitno iseckanog ljubičastog luka
1/2 zelene paprike
1/2 šolje iseckanih oraha
Šaka iseckanog peršunovg lista
Maslinovo ulje
Balzamiko sirće
Pola isceđene pomorandže
Malo cimeta

Biber i morska so



Pšenicu je potrebno natopiti u vodu preko noći kao i pasulj. Nakon toga procediti, isprati u vodi i zatim skuvati. Brža opcija takođe važi kao i za pasulj, što znači prokuvati i baciti prvu vodu.
Pšenica se kuva oko 45 min na tihoj vatri dok ne bude mekana ali ne sme biti raskuvana. Zrna treba da budu čvrsta i pomalo žilava.
Kad se pšenica skuva, isperite je hladnom vodom, dodajte brusnice, poklopite i sačekajte da se potpuno ohladi.
Nakon toga dodajte sve ostale sastojke. Sirće, cimet i so dodajte po  sopstvenom ukusu.

U skladu sa sopstvenim zalihama, umesto brusnica možete upotrebiti suve šljive ili urme, a umesto zelene paprike možete staviti stabljike celera.

Zimske casserole

3 banane
2 šolje ječmenih pahuljica
1/3 šolje kuvane i gnječene jabuke (Možda imate već pripremljni apple sauce. Ovde se koristi vrlo često kao zdravija zamena za puter prilikom spremanja mafina. U svakom slučaju možete vrlo lako napraviti sopstveni, staviti u zamrzivač i koristiti svaki put kad vam zatreba.)
1/4 šolje bademovog ili sojinog mleka (ovo je veganski recept ali može i obično mleko)
1/2 šolje grožđica
1 kafena kašičica cimeta
1 kafena kašičica arome od vanile




Banane izgnječiti viljuškom. Dodati sve ostale sastojke i složiti u posudu 20x20 cm i peći na temperaturi 175-180 stepeni oko 15-20 minuta.

Ova ukusna poslastica je potpuno zdrava, bez imalo masti i bez grama dodatog šećera. Znači bez ograničenja :)))

Prijatno!

Labels: , , , ,

35 36 37 38