02 03 Hleb & Lale, food & photography: Vratio se Vule 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Vratio se Vule

34

Kada sam odlučila da postanem vegetarijanac Vule je bio jedna od prvih osoba koje su saznale za to.
Prvo je negodovao, pa onda nije razumeo zašto, pa je pokušao da mi objasni zašto ne bi trebala tako nešto da uradim i nakon manje od pet meseci je prestao da jede meso i on.
U to vreme je još živEO u Hong Kongu i bilo je dovoljno da se pojavim sa mojim ukusnim kombinacijama i predlozima i bez ikakvog ubeđivanja prenesem i na njega moju novu životnu filozofiju.


I to je trajalo neke 2 godine.
Onda sam mu javila da sam počela da jedem ribu i morske plodove.
Opet je bilo razgovora preko Skypa o tome zašto sad, i kako sad, i on ne može da veruje da ja sad jedem ribu i morske plodove, pa i oni su životinje bre.
Al ja sam slušala svoje telo, nisam htela protiv njega i tako prestala da budem vegetarijanac.
Nakon nedelju dana, on je za večeru jeo ribu.

Kakvo potpuno poverenje i podrška!


Niz godina nakon toga, nas dvoje smo razmenjivali ideje i recepte.
On je meni slao fotke raznih honkonških delicija, ja njemu neke moje ideje, adaptacije i kombinacije.
Zvao me da mi kaže oduševljeno šta je jeo, šta je napravio... Ja sam kukala što ne mogu da isprobam sve te vsrte povrća, školjki i raznih proizvoda od pirinča. On je kukao što ne može da proba moje bundevaste kombinacije, sremuš, taj čudni divlji luk, razne karije koje izmislim u trenutku i raznorazne prelive za testeninu o kojima on sanja.
I tako sve do juče dok nije sleteo na aerodrom. Sa milion kofera, torbi, gitarom i osmehom koji se ima samo kada se vratiš kući iz daleka.

Da to proslavimo, mama je juče pravila ručak i šnenokle.
A ja danas pravim testeninu sa pestom od sremuša.
Vreme je da ga proba već jednom!


Pesto od sremuša
1/2 veze sremuša
50g badema
40g parmezana (rendanog)
So, hladno ceđeno maslinovo ulje

→ Badem usitnite u seckalici ili nožem na krupnije komadiće.
→ Sremuš iseckajte što sitnije.
→ Na radnoj površni pomešajte bademe i sremuš, pospite rendanim parmezanom i posolite po želji. Izmešajte i prebacite mešavinu u avan.
→ Dodajte malo maslinovo ulja (oko ½ kašike) i gnječite smesu dok ne dobijete glatku pastu. Ako vidite da je suvo, dodajte još malo maslinovog ulja. Ovaj korak možete uraditi u seckalici. Ja radim u avanu jer mi se više dopada da koristim avan kada pravim pesto. Takođe, ako imate veći avan, ne morate da seckate sastojke. Samo sir treba da je izrendan.
→ Korigujte slanoću, izmešajte i sadržaj prebacite u teglicu. Poklopite i čuvajte u frižideru do 2 nedelje.

Testeninu sam pravila tako što sam skuvano, vruće testo prelila sa 2 kašike neutralne, mlečne, pavlake, izmešala pa vratila na ringlu na minut. Onda sam ubacila kašiku pesta, izmešala i poslužila toplo uz nekoliko šeri paradajza.
Često ga jedem samo kašikom koliko mi je lep. Ili namažem na hleb.
A super je i u toplom sendviču.
Kombinacije su beskonačne.
Ana ima recept za pesto sa pekorinom orasima, probala sam i njega, odličan je!

Prijatno!

Labels: , , , , , , ,

35 36 37 38