02 03 Hleb & Lale, food & photography: Gozba 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Gozba

34

Negde na drugom kraju sveta postoji grupa ljudi koja se okuplja na nekim divnim, neverovatnim mestima. Njihovi stolovi su namešteni kao iz mojih snova, prepuni šarenog cveća, sa prirodnim tkaninama i teglama umesto čaša. Smišljaju šta će da kuvaju i kako će da postave sto i onda da čekaju goste, nepoznate i poznate, da sa njima duboko u veče sede, smeju se, pričaju i osećaju se kao kod kuće.
Koliko je ispunjavajuće biti deo takve ekipe? Pitala sam se  i sanjarila o meni na nekoj klupici, među tim ljudima sa teglicom u rukama i sjajem u očima.


I tako sve dok nisam srela ljude koji sanjaju iste snove kao i ja.
Duše koje će nakon svoje momačke i devojačke večeri da ustanu rano ujutro i sa brdom suđa krenu na put kako bi jedno posle podne učinili još posebnijim, šoljicama, tanjirićima i svojim osmesima.
One koje će celu tu nedelju da posvete obedu u prirodi a znaju da moraju da rade mnogo ozbiljnije stvari.
I trudnice koje će da se malo i smrznu ako treba, al kuglof i zadovoljstvo svog muža nikad neće zameniti za udobnu foteljicu.


Iskreno verujem u stihove Stones-a,
"You can't always get what you want
You can't always get what you want
But if you try sometimes, you might find
You get what you need."

I jeste, želim puno i svašta. Nešto manje, nešto više. Nešto dugo i sad već sa setom, a nešto samo sekund.
Ali izgleda da jedna od stvari koja mi zaista treba jeste "Gozba".
Ivana, Sonja, Borise, Iv, Matija, Miljane i Đole hvala vam što postojimo.
Mi smo "Gozba".
I 23.05.2014 na obroncima Fruške Gore ćemo da jedan san pretočimo u javu.
Nadam se da se vidimo gore. Stay tuned ;)


Mi smo Gozba from Gozba on Vimeo.

Galetice sa voćem i maskarponeom

70 g putera
2 žumanca
Prstohvat soli
210 g integralnog pšeničnog brašna
60 ml hladnog mleka
Šećera po sopstvenom nahođenju

2 jabuke isečene na tanje ploške (ili neko drugo voće)
Braon šećer od šećerne trske za posipanje

250 g maskarponea
ili
krema od 250 ml mlečne slatke pavlake za šlag  i 100 g milerama

Pistaći sa posipanje

→ Puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi izgnječiti sa brašnom, šećerom i umućenim žumancima. Dodati so i mleko. Umešati sve sastojke dobro dok se ne dobije homogena smesa.Testo umotati u providnu foliju i ostaviti u frižideru sat vremena da se ohladi.
→ Upaliti rernu na 180 C.
→ Radnu površini posuti sa malo brašna pa na njoj razviti testo debljine 1 cm.
→ Iseći krugove prečnika 10 cm i poređati ih u tepsiju na papir za pečenje.
→ Na svaki krug testa u sredinu staviti pola kašike maskarponea ili kreme i jabuke ili drugo voće po želji. Radila sam i samo sa malinama, odlično bude!
→ Ivice zavrnuti ka sredini i spojiti tako da voće i krem ni u jednom momentu ne može da iscuri napolje. Posuti braon šećerom.
→ Peći u zagrejanoj rerni 30-35 minuta. Nakon toga izvaditi iz rerne i ohladiti do sobne temperature
→ Služiti uz kašiku razrađenog maskarponea ili kreme i posuto pistaćima.
(verzija za štampu)


Prijatno!

Labels: , ,

35 36 37 38