Negde na drugom kraju sveta postoji
grupa ljudi koja se okuplja na nekim divnim, neverovatnim mestima. Njihovi stolovi su namešteni kao iz mojih snova, prepuni šarenog cveća, sa prirodnim tkaninama i teglama umesto čaša. Smišljaju šta će da kuvaju i kako će da postave sto i onda da čekaju goste, nepoznate i poznate, da sa njima duboko u veče sede, smeju se, pričaju i osećaju se kao kod kuće.
Koliko je ispunjavajuće biti deo takve ekipe? Pitala sam se i sanjarila o meni na nekoj klupici, među tim ljudima sa teglicom u rukama i sjajem u očima.
I tako sve dok nisam srela ljude koji sanjaju iste snove kao i ja.
Duše koje će nakon svoje momačke i devojačke večeri da ustanu rano ujutro i sa brdom suđa krenu na put kako bi jedno posle podne učinili još posebnijim, šoljicama, tanjirićima i svojim osmesima.
One koje će celu tu nedelju da posvete obedu u prirodi a znaju da moraju da rade mnogo ozbiljnije stvari.
I trudnice koje će da se malo i smrznu ako treba, al kuglof i zadovoljstvo svog muža nikad neće zameniti za udobnu foteljicu.
Iskreno verujem u stihove Stones-a,
"You can't always get what you want
You can't always get what you want
But if you try sometimes, you might find
You get what you need."
I jeste, želim puno i svašta. Nešto manje, nešto više. Nešto dugo i sad već sa setom, a nešto samo sekund.
Ali izgleda da jedna od stvari koja mi zaista treba jeste "Gozba".
Ivana,
Sonja, Borise,
Iv,
Matija, Miljane i Đole hvala vam što postojimo.
Mi smo "Gozba".
I
23.05.2014 na obroncima Fruške Gore ćemo da jedan san pretočimo u javu.
Nadam se da se vidimo gore. Stay tuned ;)
Mi smo Gozba from
Gozba on
Vimeo.
Galetice
sa voćem i maskarponeom
70 g putera
2 žumanca
Prstohvat soli
210 g integralnog
pšeničnog brašna
60 ml hladnog
mleka
Šećera po
sopstvenom nahođenju
2 jabuke isečene
na tanje ploške (ili neko drugo voće)
Braon šećer od
šećerne trske za posipanje
ili
krema od 250 ml
mlečne slatke pavlake za šlag i 100 g
milerama
Pistaći sa
posipanje
→ Puter koji je
omekšao na sobnoj temperaturi izgnječiti sa brašnom, šećerom i umućenim
žumancima. Dodati so i mleko. Umešati sve sastojke dobro dok se ne dobije
homogena smesa.Testo umotati u providnu foliju i ostaviti u frižideru sat
vremena da se ohladi.
→ Upaliti rernu
na 180 C.
→ Radnu površini
posuti sa malo brašna pa na njoj razviti testo debljine 1 cm.
→ Iseći krugove
prečnika 10 cm i poređati ih u tepsiju na papir za pečenje.
→ Na svaki krug
testa u sredinu staviti pola kašike maskarponea ili kreme i jabuke ili drugo
voće po želji. Radila sam i samo sa malinama, odlično bude!
→ Ivice zavrnuti
ka sredini i spojiti tako da voće i krem ni u jednom momentu ne može da iscuri
napolje. Posuti braon šećerom.
→ Peći u
zagrejanoj rerni 30-35 minuta. Nakon toga izvaditi iz rerne i ohladiti do sobne temperature
→ Služiti uz kašiku razrađenog maskarponea ili kreme i posuto pistaćima.
Prijatno!