02 03 Hleb & Lale, food & photography: Pismo 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Pismo

34

Dragi grade,
dočekao si me nespremnu.
Namerno nisam htela čitam o tebi. Ni u koju skrivenu ulicu da zađem, ni koji restorančić da ne propustim. Ni pijacu da obiđem, ni galeriju da posetim. Samo sam o tvojim turistima razmišljala. Kako će da me nerviraju. Kako ću da upadam u zamke za turiste, da čekam u redovima i kolutam očima.


Mrzela sam horde ljudi po tvojim kaldrmisanim ulicama. More fotoaparata, glava, glasova, jezika, frizura i cipela. Male Amerikance obučene u rimske legionare što vitlaju plastičnim mačevima ispred Panteona. Redove u đelaterijama i konobare što nas gledaju i zadovoljno trljaju ruke.


Dočekao si me nespremnu, grade, spuštenog garda i glave pune predrasuda.
Tako da sam odmah pala.


Na tvoje uske, narandžaste ulice Trastevere-a. Krovove i zelene bašte na njima. Barove sa tramezzini-ma, aperol spritz-evima i artičokama ispod ulja. Na cveće na svakom ćošku, zemljane, žute, crvene, isprane fasade i borove što prave senke iz bajke.


Na šarmantne konobare što liče na Džoni Depa i gazdarice restorana što ti prvo kažu vozi, pa kad vide da ne odustaješ od namere da ručaš u njenom restoranu, ponude te pivom i mahunama boba dok čekaš mesto naslonjen na zelena, drvena vrata crkvice.
Na pravi rimski stan, mermernog poda i visokog plafona. Džez iz zvučnika i orekjete sa bobom i vongolama...


A baš sam se trudila da te unapred ne volim grade, ali tvoje pravo lice sačinjeno od kamena, mermera i magije me je opčinilo.
I sad moram da se vratim. Da vozim bajs uz Tibar, idem na pijacu sa Marinom, pravim piknik u parku Borgeze i pevam Ornellu Vanoni ispred fontane Di Trevi u 2 ujutro.

Ho sbagliato tante volte ormai che lo so già 
che oggi quasi certamente 
sto sbagliando su di te ma una volta in più 
che cosa può cambiare nella vita mia... 
accettare questo strano appuntamento 
è stata una pazzia! 

Ne nekad, ne jednom, već što pre.


Pasta sa bobom i lignjama

Za 4 osobe:

500 g očišćenih lignji (isečene na krugove)
1 kg neočišćenog boba (ili graška)
2 čena belog luka (sitnoseckan)
1 konzerva pelata (usitniti komade paradajza)
300 ml soka od paradajza
1 kašičica šećera
Hladno ceđeno maslinovo ulje (inače koristim maslinovo ulje za kuvanje ali ovde je vrlo bitno zbog ukusa koristiti hladno ceđeno)
So, biber

Ribani pekorino ili parmezan

→ Bob (grašak) izvadite iz mahuna i prokuvajte u ključaloj vodi 5-6 minuta.
→ Ocedite i skinite opnu sa zrna.
→ Zagrejte 1 kašiku hladno ceđenog maslinovog ulja i dodajte bob. Propržite minut pa dodajte 1 čen belog luka. Izmešajte i dodajte pelat, sok od paradajza, so, biber i šećer. Ostavite da se sve ukrčka na slabijoj vatri.
→ Za to vreme stavite vodu za testo i ispržite lignje na malo maslinovog ulja, na jačoj temperaturi oko 5-6 minuta. Pred kraj dodajte drugi čen belog luka, izmešajte i sklonite sa ringle.
→ Kada je testo kuvano, lignje ubacite u sos sa bobom (sa rupičastom kašikom kako voda koju su pustile lignje ne bi razvodnjila sos).
→ Izmešajte sa oceđenom testeninom i služite vruće, posuto pekorinom i nekoliko kapi hladno ceđenog maslinovog ulja. Možete dodati i sveži peršun ako volite.
(verzija za štampu)

Pasta može da bude bilo kog oblika ali je idealno da bude kratkog.
U originalnom receptu koji nam je Marina spremala na večeri idu orekjete, bob, vongole i šeri paradajz. Jelo sam prilagodila našem podneblju, zato predlažem grašak jer kod nas, iz neznanog razloga, svežeg boba nema.
Marina, hvala za inspiraciju i recept <3

Prijatno!


Skoknite do Ane i Mislava po još jednu rimsku priču i recept ;)

*Fotke hrane-ja, fotke grada-Miljan

Labels: , , , , ,

35 36 37 38