Namerno nisam htela čitam o tebi. Ni u koju skrivenu ulicu da zađem, ni koji restorančić da ne propustim. Ni pijacu da obiđem, ni galeriju da posetim. Samo sam o tvojim turistima razmišljala. Kako će da me nerviraju. Kako ću da upadam u zamke za turiste, da čekam u redovima i kolutam očima.
Mrzela sam horde ljudi po tvojim kaldrmisanim ulicama. More fotoaparata, glava, glasova, jezika, frizura i cipela. Male Amerikance obučene u rimske legionare što vitlaju plastičnim mačevima ispred Panteona. Redove u đelaterijama i konobare što nas gledaju i zadovoljno trljaju ruke.
Dočekao si me nespremnu, grade, spuštenog garda i glave pune predrasuda.
Tako da sam odmah pala.
Na tvoje uske, narandžaste ulice Trastevere-a. Krovove i zelene bašte na njima. Barove sa tramezzini-ma, aperol spritz-evima i artičokama ispod ulja. Na cveće na svakom ćošku, zemljane, žute, crvene, isprane fasade i borove što prave senke iz bajke.
Na šarmantne konobare što liče na Džoni Depa i gazdarice restorana što ti prvo kažu vozi, pa kad vide da ne odustaješ od namere da ručaš u njenom restoranu, ponude te pivom i mahunama boba dok čekaš mesto naslonjen na zelena, drvena vrata crkvice.
Na pravi rimski stan, mermernog poda i visokog plafona. Džez iz zvučnika i orekjete sa bobom i vongolama...
A baš sam se trudila da te unapred ne volim grade, ali tvoje pravo lice sačinjeno od kamena, mermera i magije me je opčinilo.
I sad moram da se vratim. Da vozim bajs uz Tibar, idem na pijacu sa Marinom, pravim piknik u parku Borgeze i pevam Ornellu Vanoni ispred fontane Di Trevi u 2 ujutro.
500 g očišćenih lignji (isečene na krugove)
1 kg neočišćenog boba (ili graška)
2 čena belog luka (sitnoseckan)
1 konzerva pelata (usitniti komade paradajza)
300 ml soka od paradajza
1 kašičica šećera
Hladno ceđeno maslinovo ulje (inače koristim maslinovo ulje za kuvanje ali ovde je vrlo bitno zbog ukusa koristiti hladno ceđeno)
So, biber
Ribani pekorino ili parmezan
→ Bob (grašak) izvadite iz mahuna i prokuvajte u ključaloj vodi 5-6 minuta.
→ Ocedite i skinite opnu sa zrna.
→ Zagrejte 1 kašiku hladno ceđenog maslinovog ulja i dodajte bob. Propržite minut pa dodajte 1 čen belog luka. Izmešajte i dodajte pelat, sok od paradajza, so, biber i šećer. Ostavite da se sve ukrčka na slabijoj vatri.
→ Za to vreme stavite vodu za testo i ispržite lignje na malo maslinovog ulja, na jačoj temperaturi oko 5-6 minuta. Pred kraj dodajte drugi čen belog luka, izmešajte i sklonite sa ringle.
→ Kada je testo kuvano, lignje ubacite u sos sa bobom (sa rupičastom kašikom kako voda koju su pustile lignje ne bi razvodnjila sos).
→ Izmešajte sa oceđenom testeninom i služite vruće, posuto pekorinom i nekoliko kapi hladno ceđenog maslinovog ulja. Možete dodati i sveži peršun ako volite.
(verzija za štampu)
Pasta može da bude bilo kog oblika ali je idealno da bude kratkog.
U originalnom receptu koji nam je Marina spremala na večeri idu orekjete, bob, vongole i šeri paradajz. Jelo sam prilagodila našem podneblju, zato predlažem grašak jer kod nas, iz neznanog razloga, svežeg boba nema. Marina, hvala za inspiraciju i recept <3
Prijatno!
Skoknite do Ane i Mislava po još jednu rimsku priču i recept ;)