02 03 Hleb & Lale, food & photography: Dečak sa krilima 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Dečak sa krilima

34

U Šmriku sam stigla kasno u noć. Kuća je bila tiha i mračna, svi su spavali sem Olega. Mog drugara po kuvanju. Prošlo je dve godine od kako smo pravili mafine sa bananama i čokoladom. Nisam znala da li me čeka mali od kužine ili astronaut.
Porastao je bar 5-6 santimetara, mršav i dalje. Glas mu je malo promukao a u drži ruci kuvar sa obeleženom stranom na kojoj je recept koji sutra pravimo. 
Nema dileme, to je moj prijatelj poslastičar.


Potpuno budan obaveštava me šta sam sve propustila u zadnje dve godine:
- Lego kolekcija je porasla. Sad ima i Gospodare prstenova.
- Hari Potera je prerastao. Sada čita o plemenima maca koje se bore za mir u svetu.
- Pravio je Rožatu za Božić. Pita sa jabukama i cimetom mu je izvrsno uspela a jednom je u školu nosio kukis.

Novost je i ta da nije siguran da li da bude baštovan ili ipak poslastičar...
Porastao dečak. I porasla mu krila.


Ujutro me čeka budan, kaže nabrao je jagode u bašti. Te su lepše za fotkanje od kupovnih.
I kako će Megi biti najbolji model da prikaže kolače.
Ima nekoliko ideja kako da serviramo kolač. Sa jagodama umočenim u čokoladu i listićima melise.
Gledam ga oduševljeno i ne verujem koliko je porastao. I kao dečak i kao poslastičar!


I dok se kuhinjom širi miris dagnji na buzaru i crnog rižota, Oleg predano muti, secka i vidno uživa u onome šta radi.
Ja ga fotkam i pričam sa Tajanom o životu, o Olegu, Megi i njihovim slobodnim umovim. O tome kako je teško biti drugačiji i ok sa sobom. Odupreti se kalupima i raširiti krila. Teško, ali ne nemoguće.
O ljubavi, podršci i koliko se od dece može puno, ponovo, naučiti. Samo treba širom otvoriti oči i uši.

Ručali smo, smejali se i uz kafu uživali u Olegov kolaču. Megi se probudila, aminovala slatkiš i poletela negde u njen svet.


Na putu za Zagreb razmišljala sam o ovoj neobičnoj i dragoj porodici. O dečaku koji  bira tepsije, lonce, kristale i prašumu jer mu je pružen svet na dlanu i može da bira. Mama i tata mu neće skratiti krila već pustiti da leti kuda želi. I sleti gde želi.
Možda u neku baštu a možda u more vanile.
Videćemo :)


Čoko karamel kocke


Kora:
115g putera
175g brašna T400
55 g šećera od šećerne trske

Fil:
175g putera
115g šećera od šećerne trske
3 kašike meda
400g kondenzovanohg mleka ili mlečne (slatke) pavlake za šlag (nešećerena)
1 kesica želatina (ako koristite slatku pavlaku)

Preliv:
200g crne čokolade
20g putera


→ Uključite rernu na 200C.
→ Mikserom izmiksajte puter, brašno i šećer. Utapkajte smesu u tepsiju.
→ Pecite 30 minuta u već zagrejanoj rerni.
→ Nakon tog vremena izvadite iz rerne i pustite da se kora ohladi.

→ U šerpu stavite sve sastojke za fil (osim želatina) i pustite da provri. Kada je provrilo, smanjite vatru i kuvajte 10 minuta uz stalno mešanje. Kada se fil zgusnuo, prelijte ga preko kore. (ako je previše tečan, stavite u njega kesicu želatina, koji ste prethodno razmutili u malo hladne vode, izmešajte pa tek onda izlijte na koru.
(U kuvaru iz kog je Oleg uzeo recept su zaboravili da kažu da će se fil stegnuti samo ako koristite pravo, gusto kondenzovano mleko. Ako slučajno njega nemate pri ruci, znajte da se slatka pavlaka neće moći stegnuti tako i da dodate kesicu želatina. Takođe, fil će biti druge boje jer kondenzovano mleko daje tu lepu braon zlatnu boju.
Ali bez obzira šta koristite, ukus će biti odličan i karamelast.)

→ Tepsiju prebacite u frižider i dok se kolač hladi, pripremite preliv.
→ U šerpici otopite čokoladu i puter i ostavite da se malo prohladi (10 min)
→ Prelijte otopljenu čokoladu preko fila i vratite u frižider na hlađenje (minimum 3 sata).
→ Kolač secite na kocke i poslužite sa svežim vođem koje ste umočili u preostalu čokoladu i stavili da se hladi zajedno sa kolačem.
(verzija za štampu)

Prijatno!

Labels: , ,

35 36 37 38