02 03 Hleb & Lale, food & photography: Feragosto ili suočavanje sa strahom I 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Feragosto ili suočavanje sa strahom I

34


Moje prvo samostalno leto, kao i svako sledeće milansko, sam provodila, uglavnom, sama. A bojim se samoće i mraka najviše na svetu.
Jeste da sam imala sreće pa sam živela kod drugara ali i je on uglavnom radio kada sam ja bila kući i obrnuto. A posle je otišao na more na sto godina.
Si htela da ideš u Italiju? E pa izvolite mlada damo, umrite od straha ako smete.

Radila sam u nekom bezveze kafiću blizu kuće. To mi je bilo bitno jer nisam htela noću da umirem od straha i na ulici. Dovoljno mi je bilo u stanu. Vlasnik kafića je bio pa, isto bezveze. I šankeri takođe. Ali u kuhinji je radio Egipćanin, Sala(h). Imao je tri žene. Da bi ih sve izdržavao, radio je ceo celcati dan. Nisam mogla da razumem takav život ali svejedno sam se super slagala sa njim. Pričao mi je puno o egipatskoj kuhinji i davao mi da probam svašta što je pripremao za aperitivo u kafeu. Italijanski zalogaji sa daškom  Egipta. Bilo je savršeno sve.


Bila je tu i Lidija, Ruskinja koja je došla da se spasi od majčice Rusije, lepa kao princeza iz ruskih bajki i nadrndana do bola. Uvek me je ignorisala. Tek pred moj odlazak mi je rekla da je to ponašanje maska, da se tako štiti i da me u stvari baš voli. Imala je dečka Italijana, starijeg od nje bar 15 godina koji je vozio kabriolet. Klasika.

Taja iz Ukrajine koja je ostavila porodicu da bi zaradila za njihov život. I ona je imala dečka Italijana, samo još starijeg i koji nije vozio kabriolet i pride varao ženu. Tužna klasika koju je Tajin osmeh vešto prikrivao. Pričala je bolje od mene italijanski, ali sam ja pričala gramatički tačno pa je volela da razgovara sa mnom jer je tako učila.

Dani, jedina osoba zbog koje je sve bilo lakše. I koja mi je ni ne znajući pomogla da isplivam. Pomagala mi da naučim italijanski bolje, vodila me na pjadine i u obilazak milanski pabova. Na aperitivo i mohito i otkrila mi jedan novi svet.

I da, neki gari iz Kalabrije, taj me nije voleo a da ne znam ni zašto. E, zato se njemu ne sećam ni imena.

Pola dana sama, pola sa njima. A strah me je čekao iza ćoška svako veče i pravio mi društvo do zore.
Sve dok nije došao Feragosto, momenat kada  Milano dostiže najvišu tačku ispražnjenosti. Nisam bila pripremljena na to. U skoro potpuno praznoj zgradi i gradu, ja sam pukla. Tu noć sam plakala i planirala da sve oteram u tri lepe. Spakujem kofere i idem ja lepo kući, da mi mama napravi punjene paprike i izađem u grad sa svojim prijateljima.
Međutim, ujutro sam kao i svako, skoro svako, jutro sela na bajs i odvozala se do centra, pojela neki dobar panino sa gomilom salate i šunkom ( prosciutto crudo, ne neka bezveze šunkica) i sladoled, još se malo vozala, malo obišla koju prodavnicu, kupila koju glupost, vratila se kući na ručak i uz knjigu i čašu vina nastavila smireno da samujem do odlaska na posao.

This is a gift, it comes with a price
Who is the lamb and who is the knife?
Midas is king and he holds me so tight

And turns me to gold in the sunlightLeto se završilo, ja nisam umrla od straha već sam odlučila da se vratim po još jednu porciju svega. Kakva emotivna žurka me je čekala sledeće leto nisam ni slutila. Razmišljala sam, dok sam se radosno truckala u busu ka kući:
"Takoc, sad sam spremna da živim sama u Milanu, sledeće godine će sve da mi bude med i mleko."
Yeah, right...

Pasta sa suvim vrganjima i svežim paradajzom

Za 1 osobu:

5-6 listića suvih vrganja (ako ste srećnik, šaka svežih)
1 manji paradajz ili nekoliko šerija(seckanog na kockice)
100 g testenine (kratkog oblika)
Parmezan(rendanog)
So, hladno ceđeno maslinovo ulje
1 čen belog luka (sitnoseckanog)

3-4 listića žalfije (nije neophodno ali je lepše sa njom :))
Malo putera

→ Operite vrganje i stavite u džezvu sa vodom da prokuvaju. Ako koristite sveže vrganje preskočite ovaj korak.
→ Kada je voda prokuvala, izvadite ih i ostavite sa strane da se prosuše pa ih onda iseckajte na sitnije komade.
→ Stavite vodu za pastu da proključa i dodajte u tu šerpu i onu vodu od vrganja.
→ Stavite pastu u ključalu vodu, posolite.
→ Na srednje jakoj vatri zagrejte tiganj, stavite 2 kašike maslinovog ulja i beli luk. Pecite uz mešanje 15 sekundi i onda dodajte paradajz. Posolite, promešajte i dodajte vrganje. Ostavite da se malo ukuva dok pasta nije skuvana (7-8 minuta).
→ Kada je pasta skuvana, procedite sve kroz cediljku.
→ Dodajte je u tiganj sa paradajzom i dobro izmešajte. Dobro promešajte i nakon minut sklonite sa šporeta. U šerpici zagrejte malo putera i na njemu propržite kratko listiće žalfije da postanu hrskavi pa ih pomešajte sa pastom.
→ Pospite parmezanom, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i poslužite toplo.
(verzija za štampu)


Prijatno!

Labels: , , , ,

35 36 37 38