Pola avgusta je dobro prošlo. Trudila sam se da ne razmišljam previše, sređivala sve ćoškove po kući, kuvala, kosila travu i čupala korov. Napravila sama ombre. Družila se.
Kako je septembar krenuo da se približava tako je moje kuliranje putovanja koje sam dugo priželjkivala slabilo. I dok si pljesnuo rukama, prestala sam da živim sada i preselila se u neki paralelni svet u kom vreme stoji i nedelju dana u Toskani, u kući na sred polja, u stvari traje mesec dana. I tamo mi kuvamo, vozimo bajs po brežuljcima, obilazimo seoca, more, i naravno, jedini smo turisti. Pijemo vino, jedemo pekorino i sočni, zreli paradajz preliven maslinovim uljem. Novac ne postoji. Sunce sija svaki dan, nije ni prevruće već onako taman. I tako je lepo tamo iiiii
iiii ja želim da se vratim u sadašnjost i da uživam u kiši, pokrijemo se laganim ćebencetom, gledamo filmove, grickamo kokice i uživamo u poslednjim danima leta. Ne želim da odbrojavam dane, da trčim kući s posla uvalim se u ležaljku ili krevet i preselim se u taj paralelni svet. Ali ne uspevam.
Sve dok me jedan šamar života ne vrati u stvarnost i ja zaboravim i na Toskanu i na snove i brežuljke.
Sve dok jedna nedelja u voćnjaku, u udolinici, me ne podseti da Toskanu imam i na 45 minuta od kuće i koliko je dobro ležati ispod šljive u društvu.
Sve dok ne skontam da će kiša padati na mom putovanju iz snova. Da će možda biti hladno i da će biciklovi koje nosimo ostati u garaži.
Dok se ne ušinem tri dana pre putovanja i sedim na tvrdoj stolici u čekaonici kod lekara, sa Miljanom, i čekam dva sata da dobijem lekove. I ne znam da li da se smejem ili da plačem.
Paralelni svet mi se sada čini malo i smešan i u stvari je dosadan u toj svoj savršenosti.
Mnogo je prijatniji ovaj gde nemam pojma šta me čeka sutra, da li će padati kiša i da li ću uopšte moći da vozim bajs jer dok ovo kuckam, i dalje me bole leđe.
I stvarno ništa ne očekujem već sam samo strašno radosna što ćemo ovu godišnjicu da proslavimo u Toskani u sjajnom društvu.
Živeli!
Sendvič sa grilovanim tikvicama i
namazom sa feta sirom i harisom
Za 6 osoba:
1 kg tikvica
1 kg hleba
Salata po želji
Maslinovo ulje
Namaz sa harissom:
250g feta sira
100g milerama
2 kašike majoneza
½ čena belog luka (izgnječen)
Harissa po ukusu (ukoliko nemate harissu, stavite malo aleve paprika, kumina, kima i korijandera. Ako želite da je napravite , možete koristiti naše sušene slatke ili ljute paprike.
(verzija za štampu)
→ Tikvice isecite na tanke krugove. Teflonsku gril tavu dobro zagrejte i poređajte po dnu tikvice. Ostavite pola minuta, posolite pa okrenite sa druge strane. Nakon 1 minuta poprskajte sa malo maslinovog ulja i pecite uz okretanje dok se tikvice nisu zarumenele. Ponovite postupak dok ne utrošite sve tikvice.
→ Pomešajte sve sastojke za namaz tako što ćete feta sir izgnječiti i kremasto umešati sa ostalim sastojcima.
→ Složite sendvič. Isecite hleb i na dva parčeta namažite sa obe strane namazom. Dodajte salatu i grilovane tikvice i poslužite iz hladno belo vino po mogućnosti negde ispod šljive :)