02 03 Hleb & Lale, food & photography: Lalicina (darivanje srcu milo) 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Lalicina (darivanje srcu milo)

34

Bili smo na raskrsnici kod Viktorija parka. Kao i obično u Hong Kongu, u januaru, sipuckala je neka kiša. Moja nefrizura je bila grozna, bilo mi je vruće ali ništa od toga nisam registrovala. Um je radio sto na sat i dok smo prelazili put, sinula mi je ideja.
- Hej, pa i ja bi mogla da držim radionice kuvanja!
Društvance, Miljan, Vule i Rozmari me je pogledalo začuđeno i videvši moj oduševljeni, blago sajko pogled, u potpunosti se složili sa mnom. Jer, videli su zanos, iskru i da je to u mojoj glavi rešena stvar.


To jutra smo Rozmari i ja bili na radionici kuvanja. U nekom delu Hong Konga u koji turisti slabije zalaze. Ali zato lokalci se voze smešnim, drndavim autobusićima. Idu na pijacu, kupuju kod svog dugogodišnjeg dobavljača pa posle se vraćaju u svoje mini stanove na 38-om spratu da kuvaju ručak. Te srede smo i mi bili sa njima. Radili sve šta i oni. Od autobusića do ručka.
Naša domaćica nas  je uvela u njen svet. U njenu najmanju kuhinju na svetu sa čijeg plafona vise vokovi i svaki pedalj je popunjen. Nema laži i prevare, nema gedžeta i ogromnih šporeta i aspiratora. Tu se kuva svakodnevni ručak i danas ima nas dve da ga skuvamo. Kao pravi Hongkonžani. Posle da ga pojedemo zajedno sa njenom ćerkom i bebisiterkom. Da vidimo i devojčicinu sobu i pijemo čaj i razmenjujemo priče. Upoznajemo se kao da ćemo i sutra opet doći, a znamo da nećemo. Možda i nikad više. Ali tada nam je toliko lepo i prijatno da osetimo kuvanje i hranu na neki drugi način, da ni ne razmišljamo o nečemu drugom. Samo seckamo, pržimo i smejemo se.


Taj dan je, sigurna sam, promenio pravac mog mišljenja i življenja. Osetila sam koliko je dobar osećaj deliti strast i ljubav prema kuvanju. Svoje iskustvo i znanje, koliko god da je, dok se deli sa srcem, dovoljno je. Ta ljubav pomera granice i svaki dan je dan kada nešto novo vidiš, čuješ, naučiš.
I gle, ni dve nedelje posle te radionice, eto Hleb & Lale. I dve godine posle eto  Lalicine kuvarske radionice.
Mesto gde delimo, seckamo, pržimo i najvažnije od svega, beskonačno se smejemo.


Put do mojih radionica je bio popločan podrškom. Porodice, prijatelja i vas, čitatelja ovog bloga. 
Čekala sam da prođu godišnji odmori i zbrke pa kad smo ponovo na okupu svi, da vam darujem jednu radionicu za dve osobe. Na sajtu radionica pronaći ćete spisak radionica. Sve što treba da uradite je:

1. Da mi u komentaru ostavite koju radionicu želite :D

I to je to.
Ako želite, možete lajkovati facebook stranicu radionica kako biste videli šta smo  novo radili i šta planiramo.

Darivanje traje do srede, 08.10.2014 u 23:59. (dva puta ispravljano. prvi put je bilo nedelja, 08.10., pa nedelja 05.10. u 23:59, izvinite :D)


Hvala na podršci dragi ljudi :)

Labels: , ,

35 36 37 38