02 03 Hleb & Lale, food & photography: Banoffi korpice 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Banoffi korpice

34

Jednom sam pravila za Novu Godinu ove korpice. Tačno se sećam pogleda društvanceta kad su ih probali. Čak i Ivana koja uglvnom hejtuje kalorijama bogate slatkiše je bila opčinjena tom karamel raskoši.
Hrskava puterasta korpica, pa banana ona ne skroz zrela već malo tvrđa, i sve to preliveno karamelom.

Zdravi slatkiši su super za ljude koji vole slatko pa im treba bolja alternativa. Zdravi slatkiši su za Miljančeta npr. A ja sam više sam tip zdravo slano. Tako da sam uvek u potrazi za zdravim receptima za ručak.Ili večeru. Dobro, imam i ja želju da se zasladim s vremena na vreme. Nekad sam u fazonu kašika domaćeg pekmeza od kajsija, nekad sama pojedem celu mlečnu čokladu (i kesicu čipsa :P) a nekad si baš volim ugoditi. Onda napravim ove korpice.


Banoffi korpice

Karamel:
40 ml vode
150 g šećera
15 g putera
150 ml mlečne, slatke pavlake

Prhko testo:
125 g brašna T400
55 g putera, hladnog, iseckanog na komadiće
Prstohvat soli
Prstohvat šećera
30-45 ml ledene vode
2 banane

→ Izmiksajte brašno, puter i so tako da se dobiju grumuljice. Dodajte polako vodu. Dobro umešajte rukom tako da se na kraju dobije glatko testo koje se ne raspada. Napraviti loptu, zamotati u foliju i ostaviti u frižideru minimum 30 minuta. Nakon toga izvaditi iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi desetak minuta.
→ Uključite rernu na 200°C.
→ Razvijte testo na debljinu 0,5 cm pa isecite krugove koje odgovaraju kalupu koji imate.
→ Kalupe premažite puterom i utisnte u njih krugove koje ste isekli. Izbockajtei dno viljuškom i prekrijte  ga pasuljom da se dno u toku pečenje ne bi podiglo. Pecite oko 10-15 minuta u već zagrejanoj rerni.
→ Pripremite karamel. Vodu, šećer i maslac zagrejati na srednje jakoj temperaturi. Ostaviti da ključa. Ne mešati kako bi se izbegla kristalizacija šećera. Slatku pavlaku zagrejte i ostavite je sa strane, na toplo mesto tako da ostane mlaka. Kada mešavina dobije zlatno-braon boju pažljivo dodajte slatku pavlaku. Izmešajte drvenom kutlačom. Kuvajte oko 15-20 minuta dok smeša ne postane gušća. Možete kuvati kraće, da karamel bude tečniji ili duže da se zgusne. Pazite samo da vam ne izgori.
→ Dok se karamel kuva, korpice će biti ispečene, izvadite ih iz kalupa i odstranite zrna pasulja.
→ Kada je karamel gotov, napunite korpice bananama i karamelom. Ohladite na sobnoj temperaturi pa poslužite.

Banoffi pitice možete poslužiti i sa šlagom.
(verzija za štampu)

Recept je objavljen u Mezze magazinu, decembar 2013.

Prijatno!

Labels: , , ,

35 36 37 38