Jednom sam pravila za Novu Godinu ove korpice. Tačno se sećam pogleda društvanceta kad su ih probali. Čak i Ivana koja uglvnom hejtuje kalorijama bogate slatkiše je bila opčinjena tom karamel raskoši.
Hrskava puterasta korpica, pa banana ona ne skroz zrela već malo tvrđa, i sve to preliveno karamelom.
Zdravi slatkiši su super za ljude koji vole slatko pa im treba bolja alternativa. Zdravi slatkiši su za Miljančeta npr. A ja sam više sam tip zdravo slano. Tako da sam uvek u potrazi za zdravim receptima za ručak.Ili večeru. Dobro, imam i ja želju da se zasladim s vremena na vreme. Nekad sam u fazonu kašika domaćeg pekmeza od kajsija, nekad sama pojedem celu mlečnu čokladu (i kesicu čipsa :P) a nekad si baš volim ugoditi. Onda napravim ove korpice.
Banoffi korpice
Karamel:
40 ml vode
150 g šećera
15 g putera
150 ml mlečne, slatke pavlake
Prhko testo:
125 g brašna T400
55 g putera, hladnog, iseckanog na komadiće
Prstohvat soli
Prstohvat šećera
30-45 ml ledene vode
2 banane
→ Izmiksajte brašno, puter i so tako da se dobiju grumuljice. Dodajte polako vodu. Dobro umešajte rukom tako da se na kraju dobije glatko testo koje se ne raspada. Napraviti loptu, zamotati u foliju i ostaviti u frižideru minimum 30 minuta. Nakon toga izvaditi iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi desetak minuta.
→ Uključite rernu na 200°C.
→ Razvijte testo na debljinu 0,5 cm pa isecite krugove koje odgovaraju kalupu koji imate.
→ Kalupe premažite puterom i utisnte u njih krugove koje ste isekli. Izbockajtei dno viljuškom i prekrijte ga pasuljom da se dno u toku pečenje ne bi podiglo. Pecite oko 10-15 minuta u već zagrejanoj rerni.
→ Pripremite karamel. Vodu, šećer i maslac zagrejati na srednje jakoj temperaturi. Ostaviti da ključa. Ne mešati kako bi se izbegla kristalizacija šećera. Slatku pavlaku zagrejte i ostavite je sa strane, na toplo mesto tako da ostane mlaka. Kada mešavina dobije zlatno-braon boju pažljivo dodajte slatku pavlaku. Izmešajte drvenom kutlačom. Kuvajte oko 15-20 minuta dok smeša ne postane gušća. Možete kuvati kraće, da karamel bude tečniji ili duže da se zgusne. Pazite samo da vam ne izgori.
→ Dok se karamel kuva, korpice će biti ispečene, izvadite ih iz kalupa i odstranite zrna pasulja.
→ Kada je karamel gotov, napunite korpice bananama i karamelom. Ohladite na sobnoj temperaturi pa poslužite.