02 03 Hleb & Lale, food & photography: Gosti na blogu, Foozdarije. I New York! 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Gosti na blogu, Foozdarije. I New York!

34

Danas na blogu gostuje dvojac posebno drag mom srcu. Naše prve komšije, rođaci, pobratimi u prošlom životu. U ovom, jedni od naših najboljih prijatelja. U sledećem, sve gore navedeno. 
Ana i Mislav. Foozdarije.

Grad se promijenio. Promijenili su mi grad. Proveli su svoje velike planove, gotovo savršeno. Meatpacking district je postao meka za partijanere i hipstere kojima je glavna fora praviti se konzervativcima i tradicionalistima dok se gužvaju u kretenski renoviranim bivšim klaonicama. Pokušavaju se izlaktariti za mjesto na šanku s pijanim turistima, jebenim furries-ima i ogromnim, nabildanim likovima s tetovažama po licu i ženskim torbicama. Diskutiraju o najboljoj godini za Merlot preko baseva toliko glasnih da se osjete u bubrezima.


Gentrifikacija. Što to uopće znači? Prepuštanje starih kvartova debilima s previše novca, ironičnim majcama i puno previše slobodnog vremena? A sad ajmo to napraviti u Brooklynu. Srušimo rec-centre i sagradimo micro brewerije. Ne, ne. Micro-pivnice su zapravo totalno last year. Nano-pivnice, to ćemo.


Pa čovječe, više ne možeš ni travu kupiti ispod Stodvadesete valjda. Možda više uopće ne možeš. Po Central Parku možeš hodati otvorenog ruksaka na leđima, kao hipnotiziran buljiti u vrhove nebodera, koji se čak i ovdje nagledavaju preko krošnja brijestova, i ovdje te nadgledaju. I znate što će se desiti? Apsolutno ništa. Izaći ćete iz Central Parka, možete i na  Stodesetoj, bez ikakvih problema.

Battery Park? U Battery Park sada se dolazi s obitelji. Ponosni očevi, puni podrške igraju košarku sa svojim all-american sinovima. Mlade majke rolaju se gurajući kolica. High Line Park je blizu. Jedrilice se ljeskaju na suncu, i kao da možeš čuti zveket šampanjskih čaša i bezbrižnog smijeha na podlozi od nekog novog smooth-jazz-electro-folk DJ-a.

Ima još koji dobar kubanski birc na nekom od pierova, ima još uvijek dobrih haklova na Šestoj i Houstonu, ali nije to više to...


A u tri... Sos od jogurta iz mog wrapa konačno je uspio naći put niz rub mog dlana u rukav. Otresam ruku i brišem se psujući, i konačno fokusiram supružnicu koja me gleda u čudu.

- Koji je tebi, prvi put si u New Yorku, cijelih 4 dana i kaj? Žališ dobrim, starim, ludim sedamdesetima i osamdesetima? Pretvaraš se odmah u Taxista? Rorschaha? Daj se skuliraj i gledaj film, i jedi wrap, odličan je.


Osvrnem se oko sebe, i skužim da sjedim na travi u Bryant Parku iza javne knjižnice i gledam ne sjećam se koji film i jedem. Piknik. Jebeni piknik usred Manhattana, da prostite. Nema zavijanja sirena, ne toliko dalekih pucnjeva i bliske pijane dernjave, nema... Onda mi pogled padne na osobu koja pored mene gleda film i pije vodu i sam sebe skuliram, bez potrebe za vanjskom intervencijom.


Ne znam što je to u tom gradu. Jednostavno se osjećam kao na filmskom setu. Kao pred platnom, i jednostavno imam dužnost odati počast epskim likovima sa platna koji su ovuda prolazili. Kao da grad stvarno i je moj. Toliko puta viđen i slušan, prepričan i pojeden. Nema veze što nisam često ovdje. Pratim ga iz daleka, umišljam da znam kako diše. Od malih otrgnutih papirića iz bilježnice, anegdota napisanih sve do rubova, vulgarnih sličica i apstraktnih črčkarija ja slažem kolaž veći od života i stavljam ga na pijedestal viši od Matterhorna.


I onda, ono zbog čega stvarno padneš na guzicu, shvatim da je sve opravdano. Da pijedestal nije previsok, kolaž nije prešaren. Kako mi, Newyorčani, kažemo, the city lives up to the hype.Wraps sa ciklom, mrkvom, feta sirom i mocarelom


SASTOJCI (za 6)

2 male sirove cikle
2 mrkve
100 g bijelog kupusa
1 kruška
6 malih tortilja
50 g fete ili mozzarele
Rikola, radić ili salata po izboru
Grčki jogurt
Dijon senf
Maslinovo ulje, sol i papar
Malo octa


Naribati zelje. Očistiti ciklu, mrkve i krušku  pa naribati ili narezati na što tanje trakice. Staviti sve zajedno u jednu zdjelu. Oprati salatu. 5 žličica jogurta, pola žličice senfa i po dvoje žličice ulja i octa pomješati za dresing. Preliti preko salate. Ne pretjerujte jer uvijek možete naknadno dodati.
Na svaku tortilju staviti salate i sira  po želji. Ili, za one koji ne mogu bez mesa, komadiće pečene piletine ili mesa koje vam je, možda, ostalo od dana prije.
(verzija za štampu)


Prijatno!

Autor fotografija iz New York-a: Igor Pušenjak
Autor fotografija hrane: Ana Marija Kurtela

35 36 37 38