02 03 Hleb & Lale, food & photography: Gozba 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Gozba

34

A šta je ta vaša Gozba? Šta vi tamo radite?
Često me pitaju.


Gozba je skup duša. Ona nije ni samo hrana, ni samo dekoracija, ni samo piće, ni samo ambijent.Gozba su ljudi, nepoznati i poznati, koji sede zajedno duboko u veče i osećaju se kao kod kuće. Ljudi koji slave život. 


Gozba je društvo, grupa ljudi koja se okuplja na nekim divnim, neverovatnim mestima. Nekad i skroz običnim. Sede za stolovima koji su namešteni po ideji razrađivanoj nedeljama. Jedu hranu koja je lokalna, sezonska, pažljivo ukombinovana baš  za taj skup. Okruženi su  prirodnim tkaninama, rasparenim escajgom i toplotom sunca ili sveća.


Gozba je ćaskanje sa nepoznatim komšijom pored i preko puta. Kucanje čašama, dodavanje tanjira, i zajedničko hrskanje i uživanje u ukusima, teksturama i bojama.Smeškanje i pričanje o svemu i ničemu bez ikakvog plana, motiva i cilja.

A šta je ta vaša Gozba? Šta vi tamo radite? Često me pitaju.
 I ja im obično odgvorim nešto kratko. Nešto jednostavno. Jer se ona teško prepričava, opisuje, dočarava. Gozba se oseća srcem a takve stvari je skoro nemoguće opisati onako kako zaslužuju.


Video: Boris Fazekaš

Galetice sa bundevom


Za jesenju Gozbu sam pravila ove galetice, služili smo ih uz šlag i pečene lešnike. Diskretno su slatke i idealno su se slagale sa mafinima sa makom, kardamomom i džemom od šljiva i čokoladnim ganašem.
Recept za mafine sam uzela odavde i malo ga prilagodila prilici. Uz njih smo poslužili rooibos sa vanilom. Pun pogodak :)

110 g putera
Prstohvat soli
160 g pšeničnog brašna T400
60 ml hladne vode
½ kašike šećera
200 g izrendane bundeve

1 jaje za premazivanje

Šećer u prahu ili braon šećer od šećerne trske za posipanje (ako služite sa šlagom)

Šlag,pečeni lešnici (opciono)

Mix začina:

2 kašika cimeta
4 kašičice đumbira
1/2 kašičice mlevenog karanfilića
1 kašičice muskatnog oraha
1 zvezda anisa
2 semenke kardamoma
1 kašika šećera

Sve začine pomešajte i stavite u teglicu.

→ Hladan puter izgnječiti sa brašnom, šećerom i soli pa kada se stvore grumuljice, dodati i vodu. Umešati sve sastojke dobro dok se ne dobije meko testo koje se ne lepi (ako trebate dodati još malo brašna da bi bilo tako, dodajte). Testo umotati u providnu foliju i ostaviti u frižideru 10 minuta.
→ Upaliti rernu na 200 C.
→ Bundevu izmešati sa 1 kašikom mixa začina (ili sa koliko želite.
→ Radnu površini posuti sa malo brašna pa na njoj razviti testo debljine 0,5-1 cm.
→ Iseći krugove prečnika 10 cm i poređati ih u tepsiju na papir za pečenje.
→ Ivice svakog kruga premazati jajetom i u sredinu staviti 1 kašiku bundeve.
→ Ivice zavrnuti ka sredini i spojiti tako da voće i krem ni u jednom momentu ne može da iscuri napolje. Premazati jajetom i ako se služi uz šlag posuti braon šećerom.
→ Peći u zagrejanoj rerni 25-30 minuta tj.dok se na zarumene. Nakon toga izvaditi iz rerne i ohladiti do sobne temperature
→ Služiti posuto šećerom u prahu ili sa šlagom i pečenim lešnicima.
(verzija za štampu)

Prijatno!

Pogledajte fotografije sa jesenje Gozbe kod Sonje a kod Iv pročitajte kako je taj dan prošao u veselju :)

Labels: , , ,

35 36 37 38