02 03 Hleb & Lale, food & photography: Hipohondarska 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Hipohondarska

34

Znate one ljude što su smatraju da je najveća sreća biti zdrav? Ali ne one što to kažu samo radi reda i sete se toga tek kada ih nešto zaboli. Već oni što zaprave i u svakoj situaciji i dobroj i lošoj se sete da dokle god su zdravi oni i njihovi dragi ljudi, sve se može podneti.
E ta sam.

Takvim ljudima je uglavnom uvek čaša polu puna. Iskobeljaju se nekako iz mračnih misli koje nosi svakodnevnica. Tište ih razne nepravde i stvari ali kada se crta podvuče skroz su u fazonu "always look on the bright side of life, turu turu, turuturututu". Al stvarno ne lažu niti se foliraju. Ponekad nerviraju ljude svojim optimizmom i entuzijazmom al to već nije njihov problem. Sve te zezancije: život čine male stvari, iskoristi dan, sreća je u sitnicama, sve to ljudi koji ne zaboravljaju važnost zdravlja mogu stvarno da osete. Većina.


Postoji i manjina kod kojih je tako sve dok ne upadnu u hipohondar trip.
E ta sam.

Onda im dah postane kratak, i znoj ih obliva. Mozak im radi 100 na sat i ne postoje ni sitnice, ni iskoristi dan, ni ništa. Blokada. Ceo svet se srušio i crne misli, hello. Normalni živote zbogom.
Hipohondar trip nastaje istog momenta kad nešto ne ide glatko sa zdravljem. A što su stariji, češće se desi da ne ide uvek sve glatko. Shvatiti i prihvatiti da to ne znači da je kraj sveta i da u većini slučajeva nije fatalno, eh, to je posao. Ne blokirati se, eh, to je zadatak


Ove nedelja sam imala moju prvu deblokadu. Uspela sam uspešno da se izborim sa hipohondar tripom. Ne odmah, jel. Ne ide to tako brzo, brajkoviću, ali uspela sam. Nakon četiri dana kroz maglu crnih misli uspela sam da primtim da je kupatilo tako lepo sada kada konačno imamo ogledalo, da se oduševljeno nasmejem kad je prva stvar ujutro koju ugledam Rudijeva njuškica, da smišljam sa Anom meni za Gozbu i sa Miljanom da kujem planove kako da sredimo zid u dnevnoj sobi, kako da okitimo kuću i .... koliko je ludo dobra kombinacija vanilica i karamela, omg!


Zabeleška za budući hipohondarski napad:

1. Nikad ne guglaj simptome. To je zabranjeno.
2. Diši duboko.
3. Ispeci kolače.
4. Idi na jogu.
5. Brzo hodaj.

Nastaviće se...


Vanilice sa karamelom

(ideja)
200 g putera (omekšalog na sobnoj temperaturi)
3 žumanca
100g mlevenih oraha
100g šećera u prahu
350 g brašna T400
60 ml mleka

Karamel:

(recept je iz ovog posta. sjajna ideja za jestive novogodišnje poklone. isprobano :))

80 ml vode
300 g šećera
30 g masalaca
300 ml slatke pavlake (36% mlečne masti)
Prstohvata soli

→ Umutiti puter i šećer. Dodati žumanca i penasto umutiti. Dodati orahe i brašno i umestiti lepo glatko testo.
→ Razvući oklagijom na pola prsta(0,5cm) i vaditi modlama za vanilice i staviti u tepsiju koju ste obložili pek papirom.

→ Vodu, šećer i maslac zagrejati na srednje jakoj temperaturi. Ostaviti da ključa. Ne mešati kako bi se izbegla kristalizacija šećera.
→ Slatku pavlaku zagrejati i ostaviti je sa strane, na toplo mesto tako da ostane mlaka.
→ Kada mešavina dobije zlatno-braon boju (nakon 15 minuta) pažljivo dodati slatku pavlaku. Izmešati drvenom kutlačom. Kuvati oko 10 minuta ili do željenje gustine. Boja karamela treba da je kao boja ćilibara ili malo tamnije od toga. Ostaviti da se ohladi.

→ Rernu uključiti na 170°C.
→ Delove vanilica peći u zagrejanoj rerni 15-17 minuta.
→ Pažjivo prebaciti krugove na rešetku.
→ Kada se ohlade na sredinu donjeg kruga staviti malo karamela,spojiti delove.
(verzija za štampu)

Poslužiti u svako doba.


Počele ssu prijave za Zimsku Gozbu! Slavlje ćemo održati  u private kitchen "Kitchen stories" u Zagrebu :) Juhuuuu!

Labels: , , ,

35 36 37 38