02 03 Hleb & Lale, food & photography: Manje je više 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Manje je više

34

Koga ti voliš najviše na svetu? pitam ga.
Neleta. odgovara mi.
Samo tako kažeš ili stvarno tako misliš?
Stvarno tako kažem.

Svaki put umrem od smeha.


Miljan se ne pojavljuje sa buketom cveća iznenada.
Ne kupuje bombonjerice. Ne kupuje poklončiće. Ne smišlja rođendanske darove mesecima. Ne ostavlja ljubavne porukice u džepovima. Ne izvodi na večere. Ne organizuje ljubavne vikende.
Nije romantik čovek.

Ali ustane ranije da mi naloži vatru, puni flašu vrućom vodom i stavlja mi pod noge. Donese čašu vode u krevet iako se ja uvek setim toga kada se već popeo gore. Pušta me da se izvučem iz šetnje Simke i Rudija pre spavanja i u stanju je da gleda sa mnom Love Actually baš svake godine za praznike. I još puno, puno toga što ljubav stvarno znači.

Divan mi je tako u toj neromantičnosti, priznajem.


Zato svake godine, za njegov rođendan, volim se zahvaliti nekom posebnom tortom. Nekad to bude manje, nekad više uspešno. Počnem da je planiram već sredinom novembra. Prikupljam ideje, zamišljam kombinacije. 
On je  tip less is more. Jeste da bih ja volela da ta njegova torta bude neka luda kombinacija začina, voća i karamele ili nešto totalno otkačeno. Tipa torta sa halvom. O njoj sam stalno razmišljala još otkad sam je spazila negde na netu. Kako bi bilo super da nju napravim! Ali ono što Miljan stvarno voli je čokolada. Čokolada sa čokoladom i čokoladom i voćem


Ove godine je rođendanski poklon bio sočan, čokoladan do besvesti i bio je pun pogodak ;)


Torta sa bananama, nutelom i čokoladom


Za kalup od 15cm. Ako pravite u kalupu od 26cm, poduplajte mere!

Biskvit:
3 zrele banane
125 ml ulja
2 jaja
250 g brašna T400
100 g šećera
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo

→ Rernu zagrejate na 190C.
→ Izgnječite banane i ostaviti sa strane.
→ U posudu sipajte ulje i u to ulupajte jaja. Dodajte šećer, brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo i sve dobro izmešajte. Dodajte banane pa opet izmešajte.
→ Pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta tj.dok čačkalica ne izađe čista kada je ubodete u sredinu torte.
Kada je biskvit ispečen izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi u modli. Dok se biskvit hladi, pripremite čokoladni ganaš.

Za manje tortice uradite sve isto samo izlijte smesu u tepsiju (ako hoćete tanje kore, koristite veću tepsiju. Za deblje,manju). U tom slučaju pecite 15-20 minuta i proveravajte sa čačkalicom češće da vam se kora ne prepeče.

Čokoladni ganaš

250 grama kvalitetne crne čokolade (izlomljene na kockice)
175 ml mlečne slatke pavlake (sa 36% mlečne masti)

→ Slatku pavlaku stavite u šerpicu i pustite da provri.
→ Prelijte preko kockica čokolade i izmešajte da se čokolada skroz otopi.
→ Ostavite na sobnoj temperaturi 2h da se potpuno ohladi.
→ U slučaju da je ganaš previše tečan, ulupajte ga mikserom i prebacite u fružider na sat/dva.

Fil sa bananama i nutelom

250g nutele
0,5 kg banana

→ Banane izgnječite i pomešajte sa nutelom. Izmešajte dobro i ostavite sa strane.


→ Ohlađen biskvit izvadite iz modle i prebacite na stalak za služenje. Presecite biskvit po dužini da dobijete tri kore iste debljine. Na donju koru nanesite fil u debljem sloju pa poklopite sa korom koju ćete opet namazati filom. Preklopite trećom korom i nanesite ganaš. Prvo u tankom sloju pa stavite na u frižider (10-15 minuta) na kratko da se stegne. Nakon toga nanesite ostatak.

Za male tortice: okruglom modlom za kekse (veličina po želji) isecite krugove i filujte i ukrasite isto kao da pravite tortu normalne veličine.

Umesto fila, kore možete mazati nutelom (i sa donje i sa gornje strane) a između ređati kolutove banana. Na taj način je torta isto super samo se slojevi malo razdvajaju jer se zbog prstora između kora nisu uspeli dobro spojiti.

Tortu osatavite par sati pre služenja u frižideru da odstoji.
(verzija za štampu)


Srećan rođendan Miljanče moj dragi!

Labels: , , ,

35 36 37 38